Da li će Goran Vesić biti gradonačelnik Beograda

Vikend analiza Jasmine Lukač

Ratovi političkih klanova unutar Srpske napredne stranke su u ovom trenutku blizu rezultata da Goran Vesić postane novi gradonačelnik Beograda.

Da

Da li će Goran Vesić biti gradonačelnik Beograda

Vikend analiza Jasmine Lukač

Ratovi političkih klanova unutar Srpske napredne stranke su u ovom trenutku blizu rezultata da Goran Vesić postane novi gradonačelnik Beograda.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 4. May 2018 | Analize

Ali ma koliko blizu, ni najobavešteniji izvori ne bi mogli da se zakunu da će narednih nedelja Vesić zaista i zasesti u Stari dvor i pokupiti lovorike sa beogradskih izbora. Ne samo zato što o tome konačnu reč daje Aleksandar Vučić već i stoga što niko nije siguran kojom će se on procenom rukovoditi.

Prvo, Vučić će sačekati da vidi kako će se opozicija grupisati. Tačnije, da li će Dragan Đilas uspeti da formira sa Vukom Jeremićem jedan odbornički klub. Saša Janković ne samo što neće biti u tom bloku nego zasad između njega i Đilasa nema ni pakta o nenapadanju. Videće se i koliko će Đilasove odbornike podržati klub Aleksandra Šapića, koji jeste najavio osnivanje svoje stranke sa nacionalnim predznakom, ali je potpuno zaćutao na tu temu.

Drugo, ideje da Gorana Vesića treba nagraditi za zasluge zbog uspeha na beogradskim izborima su pogrešne. Jer, šta god da je Vesić operativno radio, kampanju je izneo Vučić. Ko je pažljivo pratio, mogao je jasno da uoči da su ubrzo nakon atentata na Olivera Ivanovića, naprednjaci potpuno promenili koncept nastupa. Ako su ikada i ozbiljno nameravali da to bude priča od “1100 gradilišta u Beogradu”, fontanama i ostalim čudesima, od toga su odmah na početku odustali. Vučić je kampanju izneo na suvom geopolitičkom sadržaju, počev od posete Sergeja Lavrova Srbiji, preko svoje posete Zagrebu, i u finišu Berlinu.

Treće, izborom Ane Brnabić za premijerku, Vučić je pokazao da može da nosi rizik da uključi nekog trećeg u najuži vrh. Koliko god Darko Glišić, formalni šef Izvršnog odbora SNS, stavljao do znanja da će najuže rukovodstvo stranke odlučivati o sastavu Vlade, Brnabić je potencijalno Vučićeva slaba tačka. Jer, u datom trenutku ona bi mogla da se priseti da nije naprednjakinja, da je nestranačka ličnost i da možda sa javnošću podeli neke detalje o biznis ili nekim drugim operacijama unutar vlasti. Zasad nema ni najmanjeg znaka takvog psihološkog ili političkog obrta, naprotiv. Međutim, to ne znači da je isključen. I stoga nije isključeno ni da Vučić ipak rizikuje sa hirurgom Zoranom Radojičićem kao gradonačelnikom. Verovatnoća nije velika, ali stoji da to može biti primamljivo kao način smirivanja strasti unutar SNS. To bi pokazalo da niko nije nezamenljiv, pa ni Vesić. I da pritajeni rat političkih klanova unutar SNS, čija je recimo manifestacija pisanje Blica o Milutinu Foliću, gradskom arhitetki, ne može da se vodi bez posledica.

Četvrto, Vučić će verovatno gledati da mu ličnost gradonačelnika ne donosi nove glavobolje u teškoj političkoj godini koja ga čeka zbog Kosova. Nije to problem omiljenosti i neomiljenosti, već da li taj neko može dati povod za pobunu. Ispitivanja javnog mnjenja po kojima SNS ima više od 50 odsto, a još samo socijalisti Ivice Dačića prelaze cenzus, jesu tačna. Ljudi iz klasičnih stranaka ubeđeni su da su ovi, po opoziciju katastrofalni rejtinzi, rezultat promašenih pokušaja da se stvori nova politička scena. Kao nova lica na sceni Saša Janković i Saša Radulović, prema tim razmišljanjima, pokazali su se vrlo efikasnim u rušenju sopstvene popularnosti. Janković je uspeo za godinu dana da uništi Demokratsku stranku i sebe, padom sa 17 na oko tri odsto, dok je Raduloviću trebalo godinu i po dana, da sa 6 parlamentarnih odsto, padne nepovratno ispod cenzusa. Međutim, ovde se previđa, da je moguće i suprotno. Ubrzanje zbog ere Interneta, kada se recimo, u istom danu stvori i smiri kriza između Srbije i Hrvatske, važi i za popularnost. Primer je Luka Maksimović i predsednički izbori – kada je samo zahvaljujući društvenim mrežama i malom medijskom nastupu on uzeo 9 odsto ili preko 300.000 glasova. Ako je to mogao anonimni dečko iz Mladenovca (oni koji ga poznaju kažu da se ta mlađahna ekipa prilično zabrinula nad sopstvenim uspehom 2017.godine) onda to može i neko drugi. Neko ko će to znati politički mnogo bolje da upotrebi.

Dostupan scenario vlasti za jesen 2018/proleće 2019. je jednostavan – raspisaće se referendum vezan za Kosovo. Pitanje će biti jednostavno i verovatno će se ticati toga da li narod prihvata da se potpiše sporazum sa Prištinom koji sadrži i formiranje ZSO. Ima onih koji smatraju da će pitanje biti da li narod ovlašćuje Vučića da vodi pregovore o konačnom sporazumu, ali nije jasno kako bi Vučić objasnio kako to da ih je i dosad vodio bez referenduma. Kako god, posle toga premijerka Brnabić bi trebalo da stavi paraf na neki dokument zajedno sa premijerom Ramušom Haradinajem, ako ovoga do tada politički ne “ubiju” Kadri Veselji ili Hašim Tači. Nakon toga ide rekonstrukcija vlade ili barem priča o rekonstrukciji, kojom će se dogurati do parlamentarnih izbora 2020. Ti izbori će zaista, i tu je Đilas bio u pravu kada je u izbornoj beogradskoj noći rekao da se treba spremati za njih, biti vrlo kritični. I to bez obzira na uspešnost pomenutog ili nekog drugog scenarija. Jer, konačni sporazum sa Prištinom, biće sve samo ne konačni, mada se u javnosti predstavlja kao takav. Posle tog sporazuma dolazi se na neispitan teren, ulazi u tera inkognita, gde se političke posledice neće moći predvideti i kontrolisati kao dosad. 

Komentari
Analize
Putin je otišao, a proteste (ne)preuzimaju braća Trifunović
Putin je otišao, a proteste (ne)preuzimaju braća Trifunović

Ukoliko do sloma dođe, možda neće biti vidljiv odmah. Prikazaće se kao razdv...

Braća Trifunović protiv braće Vučić
Braća Trifunović protiv braće Vučić

Ponudu da preuzume radikalno građansko krilo tog pokreta u liku PSG, Trifunovi...

Demostat predstavlja vodeće kandidate stranaka na izborima za Evropski parlament
Demostat predstavlja vodeće kandidate stranaka na izborima za Evropski parlament

“Porodice” političkih stranaka koje će se takmičiti na majskim iz...

Operacija "Barbara"- može li Vučić ugušiti proteste
Operacija "Barbara"- može li Vučić ugušiti proteste

Naravno, reč je o dva glavna politička načina, sem drugih metoda iz sfere &ld...

Narod i Vučićeva "igra prestola" 2019. godine
Narod i Vučićeva "igra prestola" 2019. godine

Spolja će verovatno to tako i izgledati. Ali, isto tako, oni koji ga lično poz...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web