Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

S&D - grčevita borba za drugo mesto 

*Sena Marić:  Ne očekujem da će do narednog proleća nacionalne partije unutar PES uspeti da pronađu svoj spiritus movens, da se konsoliduju i poboljšaju svoj učinak na izborima za EP

Demostat

Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

S&D - grčevita borba za drugo mesto 

*Sena Marić:  Ne očekujem da će do narednog proleća nacionalne partije unutar PES uspeti da pronađu svoj spiritus movens, da se konsoliduju i poboljšaju svoj učinak na izborima za EP

autor teksta
Marija Stojanović | Demostat | Beograd 17. Sep 2018 | Analize

Predstojeći izbori za Evropski parlament doživljaju se kao ključna “politička utakmica” za Progresivnu alijansu socijalista i demokrata (S&D). Po svemu sudeći,  zadržavanje drugog mesta po zastupljenosti u EP-u postalo je gotovo “nemoguća misija” za (S&D), grupu formiranu 2009. godine, koja okuplja stranke socijaldemokratske i socijalističke orijentacije iz država Starog kontinenta, članice velike “porodice” zvane Partija evropskih socijalista (PES).

Očekuje se da će glavni rival grupi  S&D u grčevitoj borbi za naklonost evropskih birača biti Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), trenutno treća po snazi grupacija u EP-u, naročito ukoliko snage sa ALDE udruži  “Republika u pokretu”, čiji lider je francuski predsednik Emanuel Makron. To predstavlja kopernikanski obrt, imajući u vidu činjenicu da se  S&D na svim dosadašnjim izborima za EP  nadmetao sa Evropskom narodnom partijom (EPP) za prvo mesto. Ali, u sadašnjoj konstelaciji snaga na “evropskom političkom sazvežđu” izvesno je da će EPP i nakon nove “trke” za EP ostati prvoplasirana, iako znatno oslabljena, s obzirom na očekivani “uzlet” populista i ultradesničara, dok će najzanimljivije biti  upravo “takmičenje” za drugog na “tabeli” Evropskog parlamenta.

Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike (CEP), kaže za Demostat da očekuje da će PES ostvariti lošiji rezultat nego na prethodnim izborima, “to jest da će izbori za EP biti još jedan pokazatelj agonije sa kojom se suočava ova politička opcija”.

- Evropski model socijaldemokratije je bez dileme u krizi identiteta: sa jedne strane je žrtva globalizacije i liberalnog ekonomskog modela, a sa druge strane nedovoljno ubedljiv u pružanju odgovora na goruća pitanja unutar EU, poput legalnih i iregularnih migracija i bezbednosnih pretnji. Partije umerene levice su nedavno pretrpele velike poraze u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Švedskoj, dok su trenutno u samo četiri od 28 zemalja članica na vlasti. Ne očekujem da će do narednog proleća nacionalne partije unutar PES uspeti da pronađu svoj spiritus movens, da se konsoliduju i poboljšaju svoj učinak na izborima za EP, već da će se njihovo nekadašnje biračko telo i dalje osipati na sve strane političkog spektra, objašnjava Marić.

Mada su minimalne šanse da S&D nadjača EPP na izborima za EP, smatra se da će vodeći kandidati socijalista i demokrata za pozicije u novom sazivu institucija EU biti Holanđanin Frans Timermans, aktuelni potpredsednik Evropske komisije, i Italijanka Federika Mogerini, aktuelna visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine.

PES okuplja vodeće partije  levog centra u državama EU. Stranke iz država Evrope koje nisu članice Unije primaju se u PES kao pridružene članice ili posmatrači. Kada je o Srbiji reč, pridružene članice PES-a su Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka. Većina članica PES-a su takođe deo Socijalističke internacionale (SI). U SI je ove godine primljena Socijaldemokratska partija Srbije.

Aktuelni predsednik PES-a je Bugarin Sergej Stanišev, a politički podmladak deluje pod nazivom “Mladi evropski socijalisti”.  Šef poslaničke grupe  S&D u Evropskom parlamentu je Nemac Udo Bulman, poznat po oštrim kritikama nemačke kancelarke Angele Merkel, zbog nametnog kursa štednje Grčkoj. Između ostalog, Bulman je 2015.  kazao: “Kurs, po kojem se od socijalno slabijih slojeva i običnih ljudi traže takve žrtve, je propao. Evropska unija bi sada sa Grčkom trebalo da pregovara o pravednijem oporezivanju bogatih“, a ove godine je “podelio packe” Italiji jer je odbila da primi brod sa nekoliko stotina migranata, poručivši:”Istina je da je Italija ranije na sebe preuzela lavovski deo odgovornosti kada je reč o prijemu migranata. Ali oprostite mi kolege, ovo je poruka italijanskom premijeru - ako demonstrirate ono što misite da je vaša snaga na račun trudnih žena i dece,  nemate pojma koliko ste jadni”!

Principi evropskih socijalista i demokrata

PES u svom programu za Evropu kao osnovna načela navodi: podsticaj privrede i sprečavanje finansijske krize; “nova socijalna Evropa” - dati posao ljudima; pretvaranje Evrope u “vodeću snagu sveta” u borbi protiv klimatskih promena; promovisanje ravnopravnosti polova; razvijanje efikasne evropske politike o imigraciji; jačanje uloge Evrope, “kao partnera za mir, bezbednost i razvoj”. 

Komentari
Analize
Beograd je dobio carinski rat protiv Haradinaja
Beograd je dobio carinski rat protiv Haradinaja

Milanović je, nakon što je u leto 2015. blokirao na nekoliko dana kamion...

Makron u Beogradu : oživljavanje mrtve tačke francuske diplomatije
Makron u Beogradu : oživljavanje mrtve tačke francuske diplomatije

Na malom ekranu televizora u uglu prostorije u kojoj se nalazi biro agencije &bd...

Dušan Teodorović kao idealni Vučićev protivnik
Dušan Teodorović kao idealni Vučićev protivnik

To je pozadina otvaranja fronta prema takozvanoj eliti, odnosno građanskom delu...

Srpska politička scena i ruski uticaj
Srpska politička scena i ruski uticaj

Ako bi se naslovne stranice tabloida uzimale kao ozbiljno i relevantno št...

Austrijski scenario Boška Obradovića
Austrijski scenario Boška Obradovića

Srpska opozicija ne priprema običan bojkot izbora – tako se čini u pregr...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web