Demostat predstavlja vodeće kandidate stranaka na izborima za Evropski parlament

Levici uzdanica Varufakis, “narodnjacima” Veber 

Frans Timermans, glavni čovek PES-a u aktuelnoj kampanji, tvrdi da će majski izbori biti “bitka za samu dušu Evrope”

Demostat
foto: Wikipedia

Demostat predstavlja vodeće kandidate stranaka na izborima za Evropski parlament

Levici uzdanica Varufakis, “narodnjacima” Veber 

Frans Timermans, glavni čovek PES-a u aktuelnoj kampanji, tvrdi da će majski izbori biti “bitka za samu dušu Evrope”

autor teksta
Marija Stojanović | Demostat | Beograd 5. Jan 2019 | Analize

“Porodice” političkih stranaka koje će se takmičiti na majskim izborima za Evropski parlament uglavnom su već obelodanile ko će biti njihove najveće uzdanice u kampanji. S druge strane, Savez liberala i demokrata (ALDE) usvojio je jesenas izborni program, ali još nije objavio ko će biti “ključni igrači” u timu za pokušaj pridobijanja evropskih glasača.

Evropsku narodnu partiju (EPP), koja se nada da će ostati najjača grupa u EP-u, u kampanji predvodi Nemac Manfred Veber. Tvrdi se da Veber, inženjer koji živi u malom bavarskom selu Vildenbergu, stotinak kilometara udaljenom od Minhena, i dosad je uglavnom bio nepoznat izvan briselskih krugova, pretenduje da “nasledi” Žan-Kloda Junkera na mestu predsednika Evropske komisije. Njegov izbor za glavnog kandidata “narodnjaka” blagoslovila je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Veber obećava da će “ponovo uspostaviti nit između građana i Evropske unije”. U diplomatskim krugovima ovog političara, inače potpredsednika Hrišćansko-socijalne unije, “posestrimske” partije vodeće nemačke stranke Hrišćansko-demokratske unije, doživljavaju kao čoveka umerenih stavova. Nasuprot tome, predstavnica italijanskog pokreta “Pet zvezdica” Laura Agea ocenila je za portal Politiko da “Veberova kandidatura predstavlja grobni kamen za Evropu o kojoj su sanjali očevi-osnivači”. Prema njenom mišljenju, “Veberova Evropska narodna partija odgovorna je za aktuelnu evropsku krizu - razočaranost britanskih građana koji su glasali u korist Bregzita, nedostatak reformi, poput reformi evrozone, budžetske obaveze koje guše građane, sraman tretman Grka... sve to imaće uticaja prilikom glasanja na izborima za EP”.

Partija evropskih socijalista (PES), koja se smatra “snagom u opadanju”,  odlučila je da kao glavnog kandidata istakne Holanđanina Fransa Timermansa, aktuelnog prvog potpredsednika Evropske komisije i komesara za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o osnovnim pravima. Timermans tvrdi da će predstojeći izbori biti “bitka za samu dušu Evrope”. On je kritičan i prema sopstvenom “taboru”, ističući da su birači okrenuli leđa socijalistima i priklonili se nacionalističkim partijama “iz očajanja i manjka perspektive koje smo im pružili u prošlosti”. Kao “recept” za poboljšanje situacije,  vidi osmišljavanje i obelodanjivanje “niza konkretnih koraka ka uspostavljanju pravednijeg društva u EU”.

Foto: Diliff [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons

Ranu fazu kampanje za majske izbore obeležio je i povratak  Grka Janisa Varufakisa, svetski poznatog ekonomiste i bivšeg grčkog ministra finansija u “glavne tokove”evropske  politike.  On je prihvatio da bude kandidat za evropskog poslanika ispred  levičarskog “Pokreta za demokratiju u Evropi 2025” (Diem25), uz obrazloženje da je Pokret osnovan “sa misijom demokratizacije Evrope”.  Predstavljajući Diem25 na konferenciji u Berlinu, Varufakis je ostao dosledan svom imidžu oštrog kritičara nemačkih vlasti. Prema njegovom mišljenju, “Nemačka se suočava sa paradoksalnom krizom - Nemačka je, na papiru, preplavljena novcem... Federalna banka je u velikom suficitu. Cunami inostranog novca poplavio je nemačke banke. Porodice štede. Čak i velike kompanije gomilaju ušteđeni novac. Dakle, zašto je politički centar duboko poljuljan? Zašto krvare vodeće nemačke partije? Zašto su nezadovoljstvo, ksenofobija i prekarni rad u pobednosnom pohodu”? Kako je precizirao, Diem25 se, nasuprot tome, zalaže za “novi dil za Evropu” i osmislio je “realističan, kredibilan, racionalan set političkih mera, koje se bez odlaganja mogu sprovesti”.

Ključni kandidat Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u “trci” za osvajanje mandata u EP-u je Čeh Jan Zahradil, aktuelni poslanik Evropskog parlamenta koji je tokom premijerskog mandata Vaclava Klausa bio njegov politički savetnik. ECR navodi da će se fokusirati na “decentralizaciju, povezivanja građana i biznisa, zagovaranje transparentne, fer i slobodne trgovine, i očuvanja sigurne i bezbedne Evrope”, uključujući “uspostavljanje funkcionalnog imigracionog sistema”.

Vodeći kandidati Evropskih zelenih (EGP) su Nemica Ska Keler i Holanđanin Bas Ajkaut. Keler, koja je svojevremeno bila članica Saveznog komiteta Zelene omladine, a zatim predsednica regionalnog odbora Zelenih za Brandenburg, poručila je: “Mi Zeleni ćemo pokazati da smo predvodnici pozitivne vizije Evrope. U ovim vremenima potrebna je hrabrost, a mi je imamo”. Ajkaut, član EP-a, koji je radio za Holandski nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu, kazao je da se “zalaže za snažnu Evropu, koja mora da obezbedi život i posao ljudima, Evropu koja se aktivno bori protiv klimatskih promena”.

Komentari
Analize
Đilasu treba jak kandidat protiv Vučića
Đilasu treba jak kandidat protiv Vučića

Da je ljudima koji su koliko zimus demonstrirali protiv vlasti neko rekao na &sc...

Dometi srpske vojne moći
Dometi srpske vojne moći

Šef države je naložio punu borbenu gotovost vojske, u punu pripravnost ...

Slomljeno srce Ketrin Ešton
Slomljeno srce Ketrin Ešton

Prethodnica na mestu Federike Mogerini Ketrin Ešton je donekle opravdala ...

Šta je Vučićev scenario katastrofe
Šta je Vučićev scenario katastrofe

“Sad ću vam pročitati najozbiljniju argumentaciju, kvantifikovanu, da va...

Dejvid L. Filips: Evropska unija bi pristala na razmenu teritorija
Dejvid L. Filips: Evropska unija bi pristala na razmenu teritorija

* Pozivajući se na neimenovanog sagovornika sa Kosova, Filips navodi da su sled...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web