srpski english

Analize / Kosovska bitka za Beograd - politička zloupotreba Olivera Ivanovića

Vikend analiza Jasmine Lukač

Nema jačeg sredstva uticaja na masu od ubistva, ili da se prafrazira epski književni narativ, jače marketinške magije od smrti.

Kosovska bitka za Beograd - politička zloupotreba Olivera Ivanovića
foto: Medija centar Beograd (montaža Demostat)

Analize / Kosovska bitka za Beograd - politička zloupotreba Olivera Ivanovića

Vikend analiza Jasmine Lukač

Nema jačeg sredstva uticaja na masu od ubistva, ili da se prafrazira epski književni narativ, jače marketinške magije od smrti.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 19. Jan 2018 | Analize

Javnost u Srbiji hrani se psihom prosečnog birača. Oni koji javnost kontrolišu ili koji to pokušavaju samo jedno ne mogu da predvide – kakva i koliko jaka će biti kolektivna reakcija kad provali podsvest. Ali, postoji siguran okidač za njeno izazivanje – smrt. Nema jačeg sredstva uticaja na masu od ubistva, ili da se prafrazira epski književni narativ, jače marketinške magije od smrti. Oliver Ivanović je idealna žrtva – on je podsvesni srpski kolektivni arhetip. Moguće da je zato i odabran za metu. Ivanović je borac za Kosovo i Srbiju – mnogi su mediji pogrešno citirali naziv njegove stranke pišući “Sloboda”, umesto “Srbija” kako tačno glasi. On je u toj borbi žrtva i to ne samo sadašnja žrtva atentata nego i ranije – bio je u toj poziciji robijajući tri i po godine zbog neutemeljene optužnice za ratni zločin. Žrtvovanje i nepravda vezana za ratove – dva su dominantna srpska kolektivna osećanja. Ali, tu je i još jedno – herojsko postizanje nemogućeg. Svi znamo da je Oliver Ivanović bio jedan od čuvara mosta na Ibru, pripadnik grupice Srba, koji su šta god se pričalo u Beogradu, imali sopstvenu geopolitičku i ljudsku procenu da treba da ostanu na Kosovu. Po “krugu dvojke” se pričalo da je to ideja Vojislava Koštunice, međutim po načinu na koji je taj čovek posle sišao sa vlasti, teško je poverovati da je on imao bilo kakvu zamisao sem da ne naruši svoj ugled u sopstvenim očima.

A da nisu, da je iz severne Mitrovice krenula izbeglička kolona ka Beogradu kao u Oluji 1995. - kako bi danas izgledao Balkan? Ko bi bio na vlasti u Srbiji i da li bi Kosovo već odavno imalo stolicu u UN?

U tom pitanju nalazi se i odgovor u kom kontekstu je još Ivanović idealna meta – u kontekstu takozvanog procesa normalizacije između Srbije i Kosova. Za taj proces u javnosti glavne zasluge nosi Aleksandar Vučić. Atentat na Olivera Ivanovića najjači je udar na Vučićevu vlast, ali i najdublji - dublji ne može biti. Tu ništa ne menja to što se u delu javnosti atentat pripisuje srpskim strukturama na Severu bliskim vlasti u Beogradu – to samo znači da su strukture promenile stranu, bez obzira da li imaju svest o tome ili ne.

Tajming atentata je po Vučića loš da gori ne može biti. U Ivanovića je pucano ni 12 sati nakon što je Vučićeva stranka predala izbornu listu za Beograd, i u isto vreme dok je njegova propagandna mašinerija radila punom parom. Na RTS-u se gotovo u trenutku dok su odjekivali pucnji u Severnoj Mitrovici javnosti obraćao Bogdan Mitrović, čije je puštanje iz pritvora u Podujevu, Marko Đurić onako pobednosno predstavio kao pobedu Srbije. Ustvari, reč je o gestu dobre volje Haradinaja, pre nego što njegov izaslanik prvi put sedne sa Đurićem u Briselu. Pregovora posle 13 meseci zastoja međutim, nije bilo – Đurić se hitno vratio kući. A veče ranije sam Vučić je ponavljao na RTS-u da, od kako on vodi te pregovore sa Tačijem, nijedan Srbin nije stradao na Kosovu, za razliku od vremena Koštunice i Borisa Tadića.

Ovi detalji ne mogu da opišu razmere krize koja je zahvatila javni profil i Vučića i njegove stranke, a čije obrise jedva naziremo. On je morao u hodu da menja sve planove za kampanju u Beogradu – koji je inače i njegovo najslabije uporište iako je i tu dobio najviše glasova pre godinu dana na predsedničkim izborima. Umesto o temama komunalnog reda, urbanizma i života u prestonici, Vučić se suočio sa onim što je hteo da izbegne neraspisivanjem parlamentarnih izbora – Kosovom. I to ne temom Kosovo - pregovori u Briselu, nego mnogo osetljivijom – šta je Kosovo za Srbiju.

Što je po njega još teže, ta tema otvara neverovatnu prednost opoziciji. I to ne zato što će opozicija pokazati da su veće patriote ili da su veštiji u svetskoj politici, nego iz puke činjenice da nisu na vlasti. Kosovski emotivni naboj daje za pravo stratezima kampanje Dragana Đilasa, a moguće i ostalih, koji veruju da je moguće osvojiti Beograd uz dve vrste pasivnih poruka. Prva, da je važno da njihov kandidat neko vreme nije bio negativac na naslovnim stranama tabloida i da je odsustvovao sa političke scene. Povratak znači da ste novi, a kad vam kažu da ste reciklirani, odgovorite da je reciklaža “in u Evropi”. Druga vrsta poruka je da se ne sučeljavate direktno, kako biste izbegli Vučićevu baražnu medijsku vatru. To je strategija “Petog oktobra” i glumljenja Koštunice – dakle, ne izlazite na megdan gde ćete biti izudarani, nego postojite radi postojanja i birači moraju da posegnu za vama. Zanimljivo je da se tu različito gleda na iskustva iz jedne te iste kampanje – predsedničke Vuka Jeremića. Naime, možda bi on bolje prošao da se nije direktno “konfontirao”, da nije recimo, pravio demonstracije ispred redakcije Informera, osvojio bi više glasova. Ali, možda tek onda ne bi osvojio ništa, on je za tom konfrontacijom posegao tek u drugoj fazi, verovatno kad su ankete pokazale da uvodni marketing ne deluje.

Za uspešnost opozicione strategije “novi Peti oktobar” bitno je dakle, da postoji snažne emocije kod građana, koje će ih pokreću ka vama ako ste opozicija, a baš te emocije proizvodi atentat na Ivanovića. Ipak, postoji krupan problem – a to je velika kumulacija bliske prošlosti. Jer, sada svi imaju neka sećanja, savete i ideje (fotografije, dokumenta) na osnovu događaja 90-tih, koje ubrzano učitavaju u svaku sadašnju političku situaciju. Takvo učitavanje ne može biti racionalno – jer u realnosti nismo ni u 1992. niti se nalazimo u letu 2000. Budući da smo u drugom vremenu i u drugačijem svetu, usled tog učitavanja sve više smo neuračunljivi. A to znači da je sve mnogo, mnogo opasnije nego pre Petog oktobra.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Bunt

Ok je biti recikliran pomoću ubistva svog bivšeg saradnika? 22. Jan 2018
demostat komentari

Иван Максимовић

Већ после првих неколико реченица у којима су изнети "подаци", нисам више могао да читам. Ауторка заправо пише о себи јер је и сама драматаично неинформисана, располаже старим подацима од пре пет и више година па, што је још страшније, и потпуно нетачним, погрешним. Боље да ово није ни написала. Иван Максимовић, новинар са Косова и Метохије. 20. Jan 2018
Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti