Lutovac i Radojičić – nove zvezde na političkom nebu Srbije

Vikend analiza Jasmine Lukač

Puko olakšanje nakon agonije – da je dobro što se sve završilo, tako su u Demokratskoj stranci prihvatili to što je Zoran Lutovac pobedio svoje rivale i postao lider.

Lutovac
foto: printscreen

Lutovac i Radojičić – nove zvezde na političkom nebu Srbije

Vikend analiza Jasmine Lukač

Puko olakšanje nakon agonije – da je dobro što se sve završilo, tako su u Demokratskoj stranci prihvatili to što je Zoran Lutovac pobedio svoje rivale i postao lider.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 9. Jun 2018 | Analize
Nije tu bilo oduševljenja novim vođstvom, a ni nekog posebnog razočarenja. U onome što je ostalo od DS čini se, da su prošli sve što je moglo da se prođe, i da su spremni na sve. I da postanu isto što i DSS – senka nekadašnjeg političkog brenda na putu da potpuno izbledi, ili „stečajna masa“ prepuštena na upravu Draganu Đilasu. Jer, ima insajdera koji tvrde da je Đilas već izračunao koliko DS treba da pripadne poslaničkih manadata na parlamentarnim izborima 2020. kako bi bivša stranka mogla da mu vraća dugove za kampanju iz 2012.
Da će Lutovac da uvede DS u Đilasov budući Savez za Srbiju, ne dovodi se u pitanje i samo se čeka objava da je do dogovora došlo. U međuvremenu, kako je stratovao Lutovac? On je čovek iz drugog ešalona DS, mada nastoji da se prikaže da pripada prvom.
To samo po sebi ne da nije problem, nego bi mogla da mu bude prednost, jer on za razliku od nekih koji su DS prišli samo kad je stranka bila blizu vlasti, jeste bio u njoj i kad vlast uopšte nije izgledala kao bliska opcija.  Kao takav,  Lutovac je i dobio ambasadorsko mesto u Crnoj Gori, ali za razliku od njegovih kolega po stručnosti, recimo Ognjena Pribićevića, na toj poziciji je gledao da bude što nevidljiviji. Sada pak ispoljava potpuni nedostatak smisla za komunikaciju sa medijima, samim tim i sa građanima. Sa novinarima razgovara otprilike preko pomoćnika asistenta za piar, i to uvek birokratski. To znači da se potpuno ustručava i pribojava medijske pažnje umesto da je privlači.  I to je nešto što kod Zorana Đinđića, kome je bio savetnik, nije mogao da vidi, posebno ne kada je Đinđić preuzeo stranku od Dragoljuba Mićunovića. Nema novinara i medija sa kojim Đinđić nije direktno razgovarao, davao izjave i intervjue, i bio dostupan, bez otezanja i komplikacija. I u to vreme, bez razlike jesu li „naši, njihovi, tabloidni, strani ili ostali“.
Mnogo više energije i smisla za političku borbu od Lutovca ima Saša Paunović, novi potpredsednik DS, i predsednik opštine Paraćin. Paunović je izgleda jedini u stranci koji naprednjacima ume da uzvrati na isti način kako oni udare po DS. Uspeo na na izborima  2016. da zadrži vlast nastupajući sa listom „DS-Samo napred“, naziv koji deluje kao dobra šala, ali deluje. Paunovića je sada SNS pokušao da smeni, on je sa onim što je imao na raspolaganju, a to su kontakti u evropskom  Kongresu slobodnih opština i gradova, uspeo da priču digne na međunarodni nivo. Da pošalje dokumentaciju tvrdeći da SNS vrši nedozvoljen pritisak na lokalne demokratije u Srbiji, i da uspe da se ta tačka nađe na dvnenom redu jednog od tela Saveta Evrope, na predstojećem skupu u Turskoj 28. juna.
Paunović je zasad jedini pravi operativac u budućem Savezu za Srbiju, i jedini koji je zasad objavio da beleži i arhivira sve što provladini mediji objavljuju o njemu, uključujući i portale i televizije. Za političku suštinu Srpske napredne stranke ovo je mnogo ozbiljnija stvar od pretnji Saše Jankovića da će lustrirati SNS i zabraniti je kad dođe na vlast. Jer, u SNS se zna da je medijska slika ustvari politika. Uzgred,  kako DS ulazi u Đilasov Savez, verovatno će na kraju ući i Janković, u bojazni od opozicione praznine u kojoj će ostati.
I u Srpskoj naprednoj stranci je zavladalo olakšanje, ali zbog razrešenja unutrašnjih sukoba i to na način da nema ni potpunih pobednika, ni potpuno poraženih. Zoran Radojičić, hirurg koji je u politiku ušao pre pola godine kao prvi na beogradskoj listi SNS, izabran je za gradonačelnika Beograda. Koliko god opozicija tvrdi da je Radojičić samo marioneta Gorana Vesića, koliko god se pisalo da je Vesić u totalnom sukobu sa Sinišom Malim i da je zato stavio veto na izbor Irene Vujović za gradonačelnicu, Radojičićev izbor nije samo kadrovski kompromis. Prvo, to je siguran politički znak da će se dogoditi rasplet oko Kosova i da SNS i Aleksandar Vučić ne mogu sebi da dozvole rizik afera u Beogradu, kakve im je donosio Siniša Mali. I još više protesta zbog tih afera. Drugo, lider opozicije je sada Đilas, iako je to nivo gradske vlasti, a Đilas neće moći da se ponaša prema Radojičiću kao prema Vesiću. Uostalom,  Đilas nije čestitao Radojičiću izbor za gradonačelnika, ali je morao da izjavljuje da više voli Beograd nego što ne voli SNS. Radojičić jednostavno, nije dobra meta, kako da politički napadate nekog ko je u javnosti prepoznat samo kao dečiji hirurg i to vrstan. Treće, Radojičić je poruka za naprednjake da su sa jedne strane zamenljivi, i da ima novih ljudi koji mogu da budu u stranci isto što i oni, a sa druge da se vodi računa o imidžu. I da Mali nije tom imidžu naneo nepopravljivu štetu. Sad, oni koji kažu da znaju zašto naprednjacima  treba Zoran Radojičić, ali ne znaju zašto njemu trebaju oni, to isto pitanje mogli bi da postave i Biljani Srbljanović i drugim javnim ličnostima, koji su u savetima i telima pri Vladi. Radojičić verovatno nema pravih političkih ambicija, njemu je ovo samo stepen na društvenoj lestvici,  ali ukoliko se te ambicije jave, teško da će moći da ih ispolji pre nego što budu ugašene. Jer, zasad između Radojičića i javnosti stoji čvrst bedem SNS – dosad Informativna služba Gradskog odbora, a odsad Grada Beograda, koja će kontrolisati sve njegove javne i medijske nastupe. A to je, je li, suština politike.
Komentari
Analize
Ko je više uzdrman - Vučić ili Milo Đukanović?
Ko je više uzdrman - Vučić ili Milo Đukanović?

Pogledajmo sliku ovlaš – u osvit redovnih parlamentarnih izbora u S...

Raskol među braćom - kuda glumci vode demonstrante
Raskol među braćom - kuda glumci vode demonstrante

Za Sergeja Trifunovića kažu da je izašao iz senke svog brata Branislava...

Šta donose diplomate?
Šta donose diplomate?

Tako je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer novinarima u Zag...

Demonstranti jurišaju na TV Bastilju ponovo
Demonstranti jurišaju na TV Bastilju ponovo

Zašto Dragan Bujošević i Nenad Lj.Stefanović ne oslobode televiz...

Jelena – čuvarka vatre protesta
Jelena – čuvarka vatre protesta

To je bila i izlazna strategija demonstranta iz 2017. godine posle predsednički...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web