srpski english

Analize / Politička nekorektnost u službi izborne kampanje

Vikend analiza Jasmine Lukač

Upućeni u istraživanja javnog mnjenja tvrde da Đilasov Savez raste i da može samo da raste ili da stagnira, padati neće. To bi značilo da Vučić treba da zadrži svoje birače, ali je pitanje na koji način.

Politička nekorektnost u službi izborne kampanje
Foto: Beta (Aleksandar Vučić)

Analize / Politička nekorektnost u službi izborne kampanje

Vikend analiza Jasmine Lukač

Upućeni u istraživanja javnog mnjenja tvrde da Đilasov Savez raste i da može samo da raste ili da stagnira, padati neće. To bi značilo da Vučić treba da zadrži svoje birače, ali je pitanje na koji način.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat 19. Oct 2018 | Analize

Dotad neprihvatljive izjave uperene na osetljive teme, snažno su obeležile izbornu kampanju Donalda Trampa. Završnica te kampanje odigravala se pre tačno dve godine u situaciji da gotovo, da nije bilo dana, kada čak i mediji u Srbiji nisu objavljivali vesti o oružanim sukobima između Afroamerikanaca i policije. Barak Obama, čiji je predsednički početak slavljen kao trijumf demokratije i ljudskih prava, mandat je okončavao u ogromnim unutrašnjim, pre svega rasnim, napetostima u Sjedinjenim Državama. Tramp je, vodio kampanju, tako što je u zemlji u kojoj je izmišljena politička korektnost, obećavao i govorio sasvim nekorektne i dotad nezamislive stvari. Recimo, pominjao je u video spotovima i pitanje kome treba ta Crna Gora u NATO. Da se birači oslobode straha od “nekorektnosti” u samom foto finišu kampanje pomogla je i vest da se vodi istraga o zloupotrebi privatne mejl adrese Trampove rivalke Hilari Klinton.

I šta se dogodilo nakon Trampove pobede? Društvena napetost koja se širila do nivoa uličnih borbi između policijskih snaga i afrograđana, izmestila se “ka gore” - u establišment. I već dve godine obeležava Trampov mandat kao otvoren sukob koji besni između najmoćnih grupacija u establišmentu, koje se međusobno krajnje nekorektno optužuju, između ostalog i za delovanje u korist Rusije. Ali, Sjedinjene Države su uspele da se resetuju.

Američka politika nije značajno promenjena – pomenuta je Crna Gora, koja je osam meseci po Trampovoj pobedi primljena u NATO. Ali, promenjena je predstava o toj politici, ili kako bi to rekao iskusni Nebojša Čović, političar kako bivšeg DOS-a, tako i SPS-a - “Ameriku opet svi mogu da vole”. Odnosno, mogu da iščekuju ishod sukoba u vrhu SAD, sa probuđenom nadom da će ishod biti baš onaj koji sami žele.

Kakve sve to veze ima sa malom Srbijom i njenom političkom scenom? Još od kako je Zoran Đinđić uveo karnevalsku atmosferu, pištaljke i igrokaze u antivladina okupljanja, iskustva pobedničkih kampanja i te kako se primaju i ovde. A sada se upravo postavljaju osnove za parlamentarnu kampanju 2020. Verovatnoća da se Vučić odluči za vanredne izbore pre toga zato što navodno opada rejting njegovoj SNS, pa je bolje da se glasa 2019. nego 2020. je samo teorijska. Jer, izbori odavno više nisu samo rejting. Da bi ušao u izbornu trku, Vučiću treba da se poklopi više elemenata: spoljna podrška, ili ko će mu čestitati izbore iz sveta. Za to je poteban neki pomak ili dogovor u vezi Kosova. Dalje, ekonomski momenat kao unutrašnji mamac za birače – povećanje plata i penzija najavljeno je od proleća. Tu je i nevidljvi elemenat – svaki naredni izbori su za Vučića otvaranje političke krize već i zbog načina na koji njegova vlast sprovodi izborni proces. Setimo se 2016. i protesta opozcije kod spomenika Romanovu, pa otvaranja džakova sa listićima i brojanja glasova. Setimo se 2017. i neartikulisanog protesta nakon predsedničkih izbora. I ove 2018. kada je Dragan Đilas umesto da prizna poraz u trci za Beograd, poručio SNS-u da se vide za dve godine na parlamentarnom megdanu.

Upućeni u istraživanja javnog mnjenja tvrde da Đilasov Savez raste i da može samo da raste ili da stagnira, padati neće. To bi značilo da Vučić treba da zadrži svoje birače, ali je pitanje na koji način. Jedan su promene u vrhu Srpske napredne stranke – smena visokih funkcionera, barem jednog od njih. Ali, postoji rizik da taj funkcioner ne prihvati svoju političku sudbinu koju mu je namenio Vučić, tako mirno kao osnivač SNS Tomislav Nikolić. I to neprihvatanje može biti u direktnoj vezi sa rastom Đilasovog Saveza, kolikim tolikim.

U svakom slučaju, postavljanje temelja za kampanju 2020. pravi je uzrok skrivene napetosti na sceni. Vučić svaku lokalnu kampanju (poslednji izbori u Majdanpeku) vodi kao da je državna – po broju uključenih najviših zvaničnika SNS i Vlade, i po resursima. U decembru ističe mandat skupštini u Lučanima gde će Đilasov Savez nastupiti prvi put kao izborni učesnik. Lučani su izborna baza Boška Obradovića i Dveri čije ušešće deo opozicione javnosti u Savezu, najžešće osporava. Izbori u Lučanima se očekuju kao veliki test i snage Đilasovog Saveza i ispravnosti njegove odluke da ide sa desnim i konzervativnim Dverima.

I tu se opet vraćamo na upotrebu političke nekorektnosti. To je istup poslanika Dveri Srđana Noga u virtuelnoj javnosti – objavljen na Jutrjubu, gde on kaže da, ako su potpisali sporazum o tome da milion migranata može da traži azil u Srbiji, predsednika Vučića i premijerku Brnabić treba “obesiti na Terazijama”. Mada je Nogo ovo u formi poslaničkog pitanja ali bez dela o vešanju, izgovarao i u parlamentu, sama činjenica da navodi toliki broj ljudi, koji nije ni mogao da prođe kroz Srbiju, svedoči da je reč o totalnoj gluposti, kao i pominjanje vešanja.

Nogu to nije prvi politički idiotizam – tokom beogradske kampanje u holu Skupštine predstavljao je kao ozbiljnog insajdera protiv Vučićeve vlasti bivšeg radikala Aleksandra Stefanovića, čiji su se priče i ranijih godina, uglavnom ticale političke fantastike.

Sadašnji je Nogov nastup, uspešno je Vučićeva vlast upotrebila protiv Đilasovog Saveza. Uspešno, na vidljivom nivou, imajući u vidu da se je Obradović morao protiv Noga da pokrene disciplinski postupak, a Đilas da se javno izvinjava građanima. Moguć je i potres u Dverima, jer Nogo predvodi struju koja se protivi saradnji sa Đilasom i krajnje neprijatan nastavak te priče po opoziciju.

Na jednom drugom nivou, Vučićeva vlast je međutim, došla u tačku koja je neminovna, a to je da njena politika radi samo kao zaštita establišmenta. I kada dobije poen protiv opozicije, Vučić to dobija kao neko ko održava postojeće stanje, a ne kao neko ko donosi promene. Koliko god naprednjaci prestavljali svoju priču kao borbu za pravdu protiv moćnih unutrašnjih faktora kakve su interesne grupacije koje se vezuju za Đilasa, ta priča sve teže deluje. Može se videti i po tome, što Đilas ipak puni sale na tribinama po Srbiji.

Zato je naprednjacima potrebno da građane ubede da su njihovi opozicioni protivnici politički opasni i nekorektni, kad već građani vide da odavno nisu moćni. I zato će takvi momenti u političkoj borbi – uglavnom izvučeni sa društvenih mreža, postati sve češći i sve brutalniji. I po rejting neizvesniji.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Petar

Moj glas za Srđana Noga. 21. Oct 2018
demostat komentari

MITA

STO VISE SPOMINJU DJILASA ON DOBIJA NA POPULARNOSTI. COVEK JE BEZ STRANKE DOBIO 19% NA IZBORIMA U BGD. INACE, POCINJE DA BUDE SMESNO KOLIKO SE PREDSEDNIK BRINE ZA DJ VUCICEVICA, POSTAVLJAJUCI DRAMATICNO PITANJE, ZAR DA TRAZI ZATVOR ZA NOVINARE? A EVO STA KAZE NEDIM SEJDINOVIC, NOVINAR: INFORMER NIJE MEDIJ VEC PRLJAVO PROGAGANDNO SREDSTVO KOJE SVKODNEVNO KRSI NOVINARSKI KODEKS, SIRI LAZNE VESTI I MRZNJU, SPINUJE I CRTA METE LJUDIMA I DUBINSKI TRUJE OVO DRUSTVO! KRAJNJE JE VREME DA SE ZAUSTAVI TO TROVANJE NARODA A PRISUTNO JE I SA TV EKRANA. OVOGA DO 2012. NIJE BILO!!!!! 21. Oct 2018
demostat komentari

Stojan

Izjava poslanika Noga je potpuno ne prihvatljiva.Ist tako je bila ne prihvatljiva izjava celog vrha SNS (SRS) da ce obesiti Tadica i Djelica jos na aerodromu ukoliko u Briselu potpisu SSP sporazum (sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju). 20. Oct 2018
Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti