srpski english

Analize / Protesti i geostrateška pozicija Srbije

Stabilokratija pod znakom pitanja

Moguće je da ni Brisel ni Vašington u ovom trenutku nisu previše voljni da se usredsrede na rešavanje problema u regionu, pa time i na previranja na srpskoj političkoj sceni, ali je izvesno da pažljivo prate razvoj dogadjaja, a prilično verovatno da već pripremaju i alternativne opcije za slučaj nekih ozbiljnijih pomeranja.

Protesti i geostrateška pozicija Srbije
Foto: protesti (Beta), Kremlj (Минеева Ю. (Julmin))

Analize / Protesti i geostrateška pozicija Srbije

Stabilokratija pod znakom pitanja

Moguće je da ni Brisel ni Vašington u ovom trenutku nisu previše voljni da se usredsrede na rešavanje problema u regionu, pa time i na previranja na srpskoj političkoj sceni, ali je izvesno da pažljivo prate razvoj dogadjaja, a prilično verovatno da već pripremaju i alternativne opcije za slučaj nekih ozbiljnijih pomeranja.

autor teksta
Dragan Janjić | Demostat | Beograd 9. Feb 2019 | Analize

Pri tome su pogledi iz ta dva svetska centra moći na Srbiju i druge zemlje regiona dobrim delom usmereni preko Rusije koja je i dalje jedan od ključnih takmaca na globalnom nivou. Ukratko, ne zaokupljaju masovni protesti u Srbiji samo pažnju ovdašnjih i regionalnih aktera, nego i globalnih, uključujući i Rusiju.

Pojačano interesovanje za aktivnosti opozicije je, uprošteno rečeno, dobra vest za oponente vlasti, ali ne tako dobra za vladajući blok. Jer, glavna uporišna tačka tog bloka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na medjunarodnom planu je teza o unutrašnjoj stabilnosti i spremnosti da se sve učini kako bi se sačuvala stabilnost celog regiona. U takvom pristupu nema mesta uvodjenju opozicije i drugih oponenata vlasti u političke procese u zemlji, a naročito ne na medjunarodnom nivou. To bi, naime, vodilo narušavanju potpune dominacije vladajućeg bloka na srpskoj političkoj sceni, na šta Vučić, kako stvari sada stoje, nije spreman.

Veliki svetski igrači u najmanju ruku žele da znaju šta se dogadja "iznutra" i da li su u usponu neke snage koje bi, možda, u budućnosti mogle da imaju neki veći značaj. U političkim kuloarima u Beogradu ovih dana počela je da kola glasina o učestalim sastancima predstavnika pojedinih opozicionih stranaka sa značajnim ruskim funkcionerima, a izvesno je da je u Moskvi boravio lider Dveri Boško Obradović. Istovremeno, kontakti opozicije sa zemljama Zapada su u još snažnijem usponu. Vlastima bliski mediji ne bave se kontaktima opozicije sa Moskvom, ali optužuju opozicione lidere da “šuruju” sa Zapadom u nameri da naude Srbiji.  

Jačanje medjunarodnog interesovanja za aktivnosti srpskih opozicionih stranaka i oponenata vlasti ne znači da će bilo koji medjunarodni centar moći koliko sutra da ih snažno podrži i okrene se protiv srpskih vlasti, ali je poruka da se negde u krugovima koji se bave globalnom strategijom razmišlja i o alternativama. Ni za Moskvu ni za  Brisel ni za Vašington nije od primarnog značaja kako se zovu osobe koje vladaju Srbijom nego kako deluju u odnosu na njihove interese i da li su u stanju da osiguraju stabilnost na političkoj sceni koja bi im omogućila očuvanje tih interesa. Osnovni cilj svih globalnih igrača je  naravno, da zadrže dostignuti nivo uticaja i da ga, eventualno, podignu.

 

Balansiranje

Zapad, koji je već obezbedio stabilnost po meri svojih interesa u gotovo svim  zemljama regiona, izuzev Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, ima daleko širu marginu delovanja i može da bude fleksibilniji od Rusije, koja se upravo suočila sa porazima političkih saveznika u Crnoj Gori i Makedoniji. Evropska unija (EU) se, istina, usredsredjuje na predstojeće izbore za Evropski parlament a u SAD eskalira neslaganje izmedju Kongresa i predsednika Donalda Trampa, ali to ne znači da uopšte ne obraćaju pažnju na ovdašnja zbivanja. Od srpskih vlasti oni očekuju da što pre normalizuju odnose sa Kosovom, a izvesno je da svako odugovlačenje negativno utiče na kredibilnost tih vlasti.

Pozicije vladajućeg bloka predvodjenog Vučićem samim tim postaju ranjivije, a činjenica da narasta unutrašnji otpor pojačava interesovanja Zapada za opoziciju i njeno delovanje. Lideri opozicionih stranaka sve češće imaju zvanične kontakte na različitim nivoima u Briselu i Vašingtonu, gde za njih još od dolaska Vučića na vlast nije bilo naročitog ineteresovanja. Za sada je uglavnom reč o pažljivom praćenju situacije, ali je evidentno da jačanju kritika na račun vladajućeg bloka zbog pritisaka na medije, izostanka napretka u jačanju vladavine prava i drugih nedostataka koji se tiču osnovnih principa slobodnog demokratskog društva.

Vučić svakako ume da "čita" te signale, ali nastavlja da se udaljava od mogućnosti za postizanje nekog kompromisa sa opozicijom i nezadovoljnim slojevima društva. To će mu verovatno produžiti period potpune dominacije na srpskoj političkoj sceni, ali će njegovu poziciju učiniti daleko ranjivijom, a negativno će uticati i na način na koji ga tretiraju i doživljavaju svetski centri moći. Očekivanja da će protesti vremenom splasnuti i da će ih biti moguće "pokriti" intenzivnim kampanjama vladajućeg bloka koje vodi lično Vučić mogu lako da se pokažu kao nerealna. U tom slučaju vlastima bi ostala na raspolaganju samo jedna opcija - dodato jačanje pritiska na oponente, što teoretski uključuje i upotrebu sile.

Nevolja Vučićeve pozicije je i u tome što nema previše prostora za ozbiljniju promenu kursa. On nikada nije imao puno poverenje i naklonost Moskve, a podrška Zapada, čijim “igračem” ga mnogi u Moskvi smatraju, klizi ka silaznoj putanji. Moskva razume da su NATO, EU i SAD već zauzeli pozicije na Balkanu i da Rusija ne može da računa na dominaciju, nego samo na odredjeni nivo uticaja, pa tome i prilagodjava svoje akcije u regionu. Brisel i Vašington će čekati da Beograd i Priština načine neki napredak, ali je malo verovatno da će se njihovo strpljenje meriti godinama. U medjuvremenu će nastaviti da podržavaju učvršćivanje medjunarodne pozicije Kosova, što Srbiju stavlja u podredjen položaj.

Moskva

Tvrdnje o učestalim kontaktima Moskve sa delovima srpske opozicije ne zvuči neosnovano, a naročito treba da zainteresuje (a možda i zabrine) vladajući blok koji gotovo panično nastoji da balansira izmedju Moskve sa jedne i Vašingtona i Brisela sa druge strane. Rusija je za Srbiju važna iz dva razloga. Prvi je energetska zavisnost od Rusije, a druga činjenica da ubedljiva većina glasača vladajućeg bloka gaji pozitivne emocije prema Rusiji. Vučiću je, otuda, veoma važno da pred domaćom javnošću pokaže kako ima odlične odnose sa Moskvom, a način na koji je dočekan ruski predsednik Vladimir Putin tokom nedavne posete Beogradu to i potvrdjuje.

Posmatrači koji se bave analizama detalja prilikom poseta visokih svetskih zvaničnika zapazili su da se Putin izuzetno srdačno pozdravio sa liderom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem i to uzimaju kao još jedan dokaz da ta stranka ostaje glavni politički oslonac Rusije. Tako će biti sve dok su pozicije vladajućeg bloka stabilne. Ukoliko Vučićev uticaj bude doveden u pitanje, logično je očekivati da Moskva počne da traga za nekim drugim rešenjima. SPS će, naravno, ostati njen glavni oslonac, poduprt uticajem na tržište energenata, ali nije zgoreg imati nekog "rezervnog partnera" za slučaj da dodje do krupnijih pomeranja na političkoj sceni.

Moskva ne želi da se neočekivano nadje u situaciji da nemoćno posmatra kako gubi uticaj, kao što je to morala da čini u slučaju Makedonije i Crne Gore. Iskustvo joj nalaže da je potrebno pripremiti različite opcije prilagodjene realnosti na terenu, sa ciljem da njeni favoriti ostanu u vladajućim krugovima. Samo po sebi se nameće pitanje da li Moskva možda procenjuje da pozicija vladajućeg bloka slabi i da je vreme da počnu pripreme za neke druge i drugačije kombinacije. U praksi to može da znači da, u slučaju da Vučića ugroze protesti i drugi problemi sa kojima se suočava, njegov ključni koalicioni partner SPS možda i ne bi bio uz njega bezrezervno i do kraja.

Ukratko, za Rusiju je važno da SPS ne zavisi samo od sadašnjeg koalicionog partnera i da ima potencijalnog partnera unutar nekog budućeg vladajućeg bloka kome bi mogla da se okrene, pa je sasvim moguće da procenjuje da već sada treba da počne pripremu terena za takvo rešenje. To, naravno, ne znači da su u kontaktima sa opozicijom vodjeni konkretni razgovori na ovu temu, ali ostaje činjenica da kontakti postoje. Ni predstavnici vlasti ni vlastima bliski mediji ne žele da se detaljnije bave odnosima Moskve i opozicije jer procenjuju da već sami izveštaji o kontaktima mogu da izazovu konfuziju unutar njihovog biračkog tela.  

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti