srpski english

Analize / Žensko vođstvo Angele Merkel

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić neće ostati bez podrške ženskog vođstva Angele Merkel ni u izbornoj kampanji 2020. Tako situacija izgleda sada – dan pošto se vratio iz Sočija i od susreta sa Vladimirom Putinom, srpski predsednik je objavio da je telefonom razgovarao sa Merkelovom.

Žensko vođstvo Angele Merkel
Foto: Kleinschmidt / MSC [CC BY 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en)]

Analize / Žensko vođstvo Angele Merkel

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić neće ostati bez podrške ženskog vođstva Angele Merkel ni u izbornoj kampanji 2020. Tako situacija izgleda sada – dan pošto se vratio iz Sočija i od susreta sa Vladimirom Putinom, srpski predsednik je objavio da je telefonom razgovarao sa Merkelovom.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 6. Dec 2019 | Analize
Aleksandar Vučić neće ostati bez podrške ženskog vođstva Angele Merkel ni u izbornoj kampanji 2020. Tako situacija izgleda sada – dan pošto se vratio iz Sočija i od susreta sa Vladimirom Putinom, srpski predsednik je objavio da je telefonom razgovarao sa Merkelovom. U tom saopštenju Vučićeve pres službe najvažnija rečenica glasi da je nemačka kancelarka pozvala predsednika Srbije da poseti Berlin u januaru. To poseta se možda neće odigrati u samoj završnici kampanje kao što je bila Vučićeva poseta Berlinu u februaru 2018. usred vrlo važnih beogradskih izbora, ali će svakako biti jako sidro za uzburkanu politiku Srbije. Sidro, jer ukoliko opozicioni Savez za Srbije koji najoštrije osporava Vučićevu vlast ostane pri bojkotu izbora, doček u Berlinu biće poruka da predsednik Srbije i njegova Srpska napredna stranka imaju spoljni legitimitet.

Da imaju tu “priznatost” uprkos tome što je deo establišmenta Evropske unije u metežu i previranju ispod uhodanih koraka briselske birokratije. Taj hod znači da se zakazuju samiti, daju vedre izjave, predovačavaju mogućnosti, modaliteti, predlozi… Tom metežu ključno doprinosi neizvesnost koliko će još Merkelova vladati. I šta će se dogoditi posle toga? Merkelova bi trebalo da ostane kancelarka do 2021. godine - tom njenom odlukom rešena je prošlogodišnja kriza koja je izbila nakon što je vladajuća koalicija CDU-SDP izgubila izbore u Hesenu. U međuvremenu, Merkelova je uspela da donekle oporavi svoju vlast – pribegavajući ženskom vođstvu. Formalno je lidersko mesto u partiji prepustila sadašnjoj ministarki odbrane, a prethodnu ministarku odbrane Ursulu fon der Lajen uspela je da “izgura” na čelo Evropske komisije. I to posle vrlo mukotrpnih pregovora i otezanja izglasavanja te prve vlade EU nakon 2016. i odluke Velike Britanije na referendumu da izađe iz EU.

Opšta zapitanost kolika je stvarna snaga ili slabost Angele Merkel se očituje i u pomnom praćenju i njenog zdravstvenog stanja. Politička tema jeste i da li ju je obuzela drhtavica kada je primala ukrajinskog glumca-predsednika Vladimira Zelenskog, koliko često ima te drhtavice, i sve što podstiče nagađanja kako će se okončati njena kancelarska vladavina koja traje od 2005. Usled tog pritiska Merkelova nastoji da održi tekovine sopstvene politike kao što je jaka podrška vladajućoj hrvatskoj partiji HDZ, ali i da i dalje vuče jake lične poteze. Takav je njena poseta spomen mestu logora Aušvic koja se upravo odigrala. Reč je o gestu koji nosi značajnu težinu i govori o spremnosti sadašnjeg zvaničnog Berlina da održava i dalje posthladnoratovska savezništva.

Merkelova je prva kancelarka koja je otuptovala samo u Aušvic, a ne i u Varšavu i prva koja je to učinila posle Helmuta Kola (1995), kako izveštavaju nemački mediji. Službeni povod je deset godina postojanja fondacije Aušvic-Birkenau, koja se zalaže za održavanje spomen-područja stradanja logoraša. Merkel je obećala da će Nemačka fondaciji pomoći sa 60 miliona evra.

Sličnu stvar, u našim razmerama, činio je i Vučić. Poznato je da je Vlada Srbije višemilionskom donacijom pomogla opštinu Srebrenica gde su sprske snage 1995. izvršile masakr nad Bošnjacima, mada se sada ispostavlja, prema pisanju medija, da su srebrenički lokalni moćnici deo tog novca pronoverili.

Uglavnom, budući da je Merkelova zauzeta lomovima u sopstvenom dvorištu, pokazala se tokom ove godine kao potpuno pogrešna procena da će ona težiti da svoj mandat okonča nekim “istorijskim sporazumom” Beograda i Prištine. Odnosno, dogovorom po modelu bivše SR i DR Nemačke, kojim bi Srbija omogućila da Kosovo dobije neko formalno mesto u Ujedinjenim nacijama, makar posmatračku “stolicu” kao Palestina. Merkelova izgleda tako nešto ne može više da sprovede, čak ni da “nađe” alternativu Vučiću, budući da su nemački mediji stidljivo pisali prilikom nedavnih poseta premijerke Ane Brnabić Berlinu, da kancelarka pokušava, ali da ne nalazi nikog ko može da zameni Vučića.

Lobistički pohod srpskog šefa Ivice Dačića po svetu u cilju pravljenja dogovora o povlačenju priznanja Kosova, sa svim članicama UN sa kojima se može dogovarati o tome, svedoči samo da je zvanični Beograd “podigao ulog” kada je reč o sporazumu, otežavajući Merkelovoj. Pojedini posmatrači primećuju da se vlast u Beogradu ponaša kao da treba da razmeni “celokupno istorijsko nasleđe svog naroda”, a ne samo da postigne politički dogovor, te da zato traži i “istorijsku nagradu” zauzvrat, naravno i svoju ličnu poziciju u tome.

Dakle, ako Merkelova nije našla nikog da “zameni Vučića”, izgleda da ni on ne može nju tek tako da “zameni” francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i njegovim lepršavimm stilom koji naizmenično podseća i na Luja XIV i na Napoleona Bonapartu.

Pogledajmo samo simoboliku koja je pratila, pored ogromnog medijskog interesovanja, Vučićev susret i nastup na pres konferenciji sa predsednikom Rusije u Sočiju. Mada su se u obaveštenim krugovima u Beogradu uzdržali od razigranih tumačenja, vest i slika da je Putin poklonio Vučiću pušku kralja Milana Obrenovića, jača su poruka od svih građanima slabo razumljivih brojeva, koji su pomenuti. Od brojeva koji su se ticali količina ruskog gasa koji će Srbiji biti isporučen i ljutnje na Bugarsku, koja ometa spajanje nove linije gasovoda, kojom treba da bude smanjen strateški značaj protoka kroz Ukrajinu.

Puška je trofejno oružje, kupljeno na aukciji, Rusi vole da kupuju takve stvari, glasilo je rasprostranjeno objašnjenje u srpskoj javnosti, dok je iz građanskih krugova izostalo čak i istorijsko tumačenje. Olako je ocenjeno da je reč o “autoritarnim igrama”, kao da one ne mogu sadržati vrhunsku poruku.

A ta poruka je šifrovana u napisima lako dostupnim na Internetu, o tome ko je bio kralj Milan Obrenović: prvi “novovekovni kralj Srbije”, koji je važio za slatkorečivog u politici, i velikog zavodnika žena. Poklonjena puška je napravljena u Beču, tvrde znalci, kralj Milan je važio za velikog austrofila, dok je njegova supruga kraljica Natalija bila veliki rusofil. Takav poklon sigurno nije nasumice odabran, naročito ne u jeku kada se u Srbiji odvijaju dve velike afere vezane za vrh vlasti – “Krušik” i “Ruski špijun” – čija je suština trgovina oružjem i tajnama. Vučiću je dakle, uručena neka vrsta zaloga rusko-nemačke podrške, što se i iz najavljene agende može videti – u januaru on putuje u Berlin, u maju je u Moskvi na paradi za Dan pobede, a na jesen kad sve pregura, i parlamentarne izbore, i evenutalnu izbornu krizu, i formiranje nove vlade, ako i dalje ostane nepoljuljan, Putin bi trebalo da stigne na završetak radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Sad, pitanje je međutim, da li sam Vučić u tome vidi takav zalog iako je dao radosnu izjavu zahvalnosti u vezi Putinovog poklona, ili vidi pak upozorenje, moguće i zbog svojih reči da će se ukoliko se Evropska unija menja, Srbija “prilagođavati”. Izgleda da to “prilagođavanje” mora imati određenu granicu koju nije uputno prelaziti.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti