srpski english

U fokusu / Korona virus najviše pogodio sektor turizma: otkazana sva putovanja do 15. maja, građani dobijaju vaučere

Seničić: Još uvek ne treba otkazivati letovanja

Proglašenje vanrednog stanja i zatvaranje granica znači i otkazivanje svih turističkih aranžmana i putovanja barem do 15. maja, kako su dogovorili predstavnici turističkih agencija sa nadležnima.

Korona virus najviše pogodio sektor turizma: otkazana sva putovanja do 15. maja, građani dobijaju vaučere

U fokusu / Korona virus najviše pogodio sektor turizma: otkazana sva putovanja do 15. maja, građani dobijaju vaučere

Seničić: Još uvek ne treba otkazivati letovanja

Proglašenje vanrednog stanja i zatvaranje granica znači i otkazivanje svih turističkih aranžmana i putovanja barem do 15. maja, kako su dogovorili predstavnici turističkih agencija sa nadležnima.

autor teksta
Aleksandra Popović | Demostat | Beograd 18. Mar 2020 | U fokusu

Građani će za otkazana putovanja od agencija dobiti vrednosne vaučere koje mogu da iskoriste u roku od godinu dana. Apeluje se da građani još uvek ne otkazuju letovanja odnosno aranžmane koji su planirani posle 15. maja jer postoji mogućnost da oni budu i realizovani a povraćaj novca svakako nije moguć. 

Globalna kriza koja dobija sve veće razmere usled svetske pandemije korona virusa (COVID-19) najviše će pogoditi sektor turizma, procenjuju svetski stručnjaci a prve posledice i gubitke uveliko osećaju i turističke agencije, hotelijeri i ugostitelji iz Srbije. 

Različiti oblici ograničenja kretanja stanovništva uveliko su na snazi u velikom broju zemalja sveta. Od toga da su države zatvorile pojedine granice, da je veliki broj ljudi u karantinima, da su brojni letovi zabranjeni kao što je slučaj u Sjednjenim Američim Državama gde je na snazi zabrana svih letova prema Evropskoj Uniji, do toga da su mnoge avio-kompanije i same obustavile pojedine letove kao mera prevencije. Kao što su kompanije svele na minimum poslovna putovanja zaposlenih tako i građani samoincijativno otkazuju unapred planirana putovanja iz straha od širenja zaraze. 

U Srbiji najveći broj građana privatna putovanja i dalje planira kupujući aranžmane turističkih agencija te je ovaj sektor već osetio značajne posledice pandemije korona virusa.

Foto: BETA

Nije realno očekivati povraćaj novca

Turistički aranžmani preko agencija iz Srbije čiji su polasci bili planirani do 15. maja biće otkazani prema uputstvima nadležnih, objašnjava za Demostat Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, a građanima čija su putovanja otkazana biće ponuđeni vaučeri. Očekivati povrat novca nije realno, ukazuje Seničić.

- Za sada se otkazuju turistički aranžmani do 15. maja, tako su nam i nadležni sugerisali jer je u ovom trenutku sigurno da se ne očekuje smirivanje situacije do tada. Mi radimo sve što je u našoj moći da građanima koji su ovime pogođeni ponudimo obeštećenje u vidu nekog vaučera koji bi mogao da se iskoristi u periodu od godinu dana za neke druge destinacije. Što se tiče uplaćenih aranžmana za letovanje, dakle posle sredine maja meseca, još uvek je rano da se govori o tome i savetujemo građane da sačekaju pre otkazivanja, objašnjava Seničić. 

On je dodatno pojasnio da što se tiče trenutne situacije i otkazanih aranžmana do 15. maja, agencije kao i Nacionalna asocijacija, rade sve što je u njihovoj moći da ponude nadoknadu svojim mušterijama kroz vaučere. 

- U slučaju sporazumnog raskida ugovora za ova putovanja agencije imaju obavezu da ponude iznos koji je uplaćen za taj aranžman da se putovanje realizuje na nekoj drugoj lokaciji ili na istoj lokaciji a u drugom terminu, uz uslov da taj novac stranka može da upotrebi za neko putovanje u narednih godinu dana kada god hoće, naveo je on. 

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava da se naše agencije usklađuju sa modelom po kome rade velike kompanije i moli građane da imaju razumevanja za celokupnu situaciju. 

On ističe da će posebnih problema biti sa najskupljim turističkim aranžmanima na dalekim destinacijama koje nisu zahvaćene virusom jer oni ne prihvataju otkaze putovanja. 

- Na destinacijama kao što su recimo Zanzibar, Južna Afrika, Južna Amerika, gde nije proglašeno vanredno stanje, avio-kompanije normalno lete a hoteli su spremni za zakazane dolaske i oni imaju pravo da naplate svoje troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika, to je tako svuda u svetu. Srećom, takvih aranžmana iz naše zemlje nema mnogo ali već je problem da se objasni tim ljudima da ne mogu da dobiju povraćaj novca niti neki drugi vid obeštećenja, ukazao je Seničić. 

Aleksandar Seničić/Foto: Medija centar Beograd

Građane posebno zanima šta će biti sa aranžmanima za letovanja koje su mnogi od njih uplatili i turističke agencije uveliko dobijaju pozive zabrinutih putnika koji razmišljaju da li bi trebalo da otkažu putovanja i koliko novca bi u tom slučaju mogli da sačuvaju, odnosno povrate. 

Ipak, preporuke nadležnih su da za sada ne treba otkazivati aranžmane koji su uplaćeni za letnje mesece jer se još uvek ne zna kako će se situacija razvijati, te ne treba unapred praviti paniku, istakao je Seničić. 

- Treba apelovati na građane da ne otkazuju aranžmane za leto, da mi ne prejudiciramo situaciju jer će nastati još veći problemi za agencije a građani ne mogu da dobiju novac nazad. Mi za letnje aranžmane ne možemo da ponudimo građanima ništa drugo nego ovo rešenj koje nudimo i sada, znači eventualno neki vrednosni vaučer koji mogu da iskoriste kasnije. Avansi su već uplaćeni a agencije nemaju drugog novca, tako da ne bi trebalo da dižemo paniku unapred, nadamo se da će sve biti zaustavljeno u nekom skorijem periodu i da ćemo moći da realizujemo aranžmane, istako je on. 

Seničić naglašava da će se pratiti situacija te da će početkom maja biti zvaničnih saopštenja i predloženih rešenja ukoliko se vanredno stanje produži. 

On je podsetio i da se tokom vanrednog stanja suspenduju svi važeći zakoni pa se Nacionalna asocijacija zbog toga oko svih daljih mera konsultuje sa resornim Ministarstvom turizma i telekomunikacija, te da „nećemo raditi ništa što nije u skladu sa zakonom ali ni ništa što je na štetu putnika“. On je podsetio da bi agencije imale pravo da otkazuju putovanja na štetu putnika odnosno da zadrže novac bez ikakvog obeštećenja ali da to neće činiti jer nije ni u čijem interesu.

EU najavila pomoć avio-prevoznicima da zadrže slotove

Hiljade avionskih letova je otkazano širom sveta dok avio-kompanije pokušavaju da izađu na kraj s padom potražnje usled izbijanje korona virusa, ističe BBC, ukazujući da je Evropska unija najavila mere koje bi trebalo da pomognu avio-kompanijama. Neke avio-kompanije nastavile su letove na nekim relacijama iako su avioni skoro potpuno prazni, kako bi zadržale svoje slotove za poletanja i sletanja, koje, objašnjava BBC, po pravilima EU, mogu izgubiti ako ne obavljaju svoje usluge. Predsednica Evropske

 

Procenjeni gubitak od 30 do 50 milijardi dolara na globalnom nivou

Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim Nacijama (UNWTO) već je istupila sa prvim procenama posledica ove krize na sektor turizma i radi na merama za pomoć ugroženim privredama. Ova organizacija izdala je saopštenje u kome se ističe da je sektor turizma trenutno najpogođeniji širenjem zaraze korona virusa, sa posledicama kako po ponudu tako i potražnju za putovanjima. 

„Posebno je pogođena Kina, vodeće svetsko tržište u potrošnji u oblasti turizma, ali i druge ključne azijske i evropske destinacije kao što je Italija“, navodi se u saopštenju. 

UNWTO takođe ističe i da će se posledice širenja virusa COVID-19 bez sumnje osetiti širom celog lanca turizma a da će najviše biti pogođena mala i srednja preduzeća što zahteva posebne mere za pomoć oporavka na nivou najugroženijih država. 

Svetska turistička organizacija navodi i da je, obzirom na promenljivu i nepredvidivu prirodu ove zdravstvene krize, trenutno prerano da se proceni potpuni uticaj pandemije na svetski turizam. Oni su, ipak, dali neke prelimirane procene na osnovu sadašnjeg stanja. 

„ U dašanjem trenutku, oslanjajući se na scenario zaraze SARS virusom, uzimajući u obzir veličinu i dinamiku globalnog tržišta turizma, trenutne disrupcije tržišta, geografsko širenje virusa COVID-19 i njegove potencijale ekonomske posledice, UNWTO procenjuje da bi međunarodne turističke posete mogle da padnu od 1% do 3% na globalnom nivou u 2020. godini, u odnosu na rast od 3% do 4% koji smo imali u januaru. Ovo bi se prevelo u procenjeni gubitak od 30 do 50 milijardi dolara međunarodne potrošnje na destinacijama“, navodi se u procenama ove organizacije. Oni su istakli i napomenu da je situacija vrlo promenljiva i nepredvidiva te da zato treba uzimate ove cifre sa oprezom kao i da će preciznije prognoze biti izrađivane kako se situacija bude razvijala. 

Traže olakšice u poslovanju od Ministarstva

Nacionalna asocijacija turističkih agencija je, kako nam je napomenuo Seničić, uputila Ministarstvu predlog kako da se ova situacija olakša i za poslovanje turističkih agencija u narednom periodu te se nada skorašnjem odgovoru. 

Turističke agencije tražile su od Ministarstva turizma pomoć u vidu:

  • ukidanja obaveze plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene na određeni period kako bi se zadržala radna mesta; 
  • eventualna participacija u platama zaposlenih ukoliko bude finasijskih mogućnosti; 
  • povoljnije uslove za dobijanje kredita za likvidnost preduzeća;
  • moratorijum ili grejs period na obaveze prema dobavljačima i finansijskim institucijama; 
  • ukidanje obaveze posedovanja depozita. 

Seničić naglašava da se ovo odnosi na organizatore putovanja, na posrednike ili subagente, kao i na rent-a-car kompanije koje su posebno pogođene velikim brojem otkazivanja usluga.  

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja
Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja

Predsednik Kine će se tokom boravka u Srbiji sastati sa srpskim kolegom Aleksan...

Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć
Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć

Juratović konstatuje da je prvo potrebno urediti izborni spisak, te “oči...

Savet ministara - najvažnije telo EU
Savet ministara - najvažnije telo EU

Savet ministara se prvi put pojavio u tadašnjoj Evropskoj zajednici za ugalj i...

Tamburkovski: Sindikati ne treba da beže od politike
Tamburkovski: Sindikati ne treba da beže od politike

Gostujući u podkastu „Pola sata Demostata“, Tamburkovski je ocenio ...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti