srpski english

U fokusu / Srbija aktivan i pouzdan partner Nemačke i EU

Srbiju su ove nedelje posetili dr Hans-Peter Fridrih, savezni poslanik CSU zadužen za Evropsku politiku i koordinaciju i nekadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova SR Nemačke i i Florijan Han, CSU-savezni poslanik u nemačkom Bundestagu i član Odbora Bundestaga za odbranu.

Srbija aktivan i pouzdan partner Nemačke i EU

U fokusu / Srbija aktivan i pouzdan partner Nemačke i EU

Srbiju su ove nedelje posetili dr Hans-Peter Fridrih, savezni poslanik CSU zadužen za Evropsku politiku i koordinaciju i nekadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova SR Nemačke i i Florijan Han, CSU-savezni poslanik u nemačkom Bundestagu i član Odbora Bundestaga za odbranu.

autor teksta
Sara Marinković | Demostat | Beograd 26. May 2017 | U fokusu

Cilj posete bio je održavanje dobrih bilateralnih odnosa Nemačke i Srbije, produbljivanje parlamentarne saradnje Bundestaga i Narodne skupštine RS, ali i podrška EU-integracijama.

Tokom posete su vođeni intenzivni razgovori sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, a delegacija je posetila i Ministarstvo unutrašnjih poslova gde ih je primila Jana Ljubičić, državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova. Sadržajan i konstruktivan sastanak nemačka delegacija je obavila i sa ministarkom bez portfelja zaduženom za EU-integracije, Jadrankom Joksimović. Takođe, prema rečima Hans-Petera Fridriha, delegacija Bundestaga imala je izuzetno podroban i prijateljski razgovor sa novoizabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a organizovan je i susret sa kolegama iz srpskog parlamenta.

Prema mišljenju Hans-Peter Fridriha, Srbija je ostvarila veliki napredak u svim političkim oblastima, u ekonomiji, a napreduje i u reformskim procesima. On ističe da je to dobar put koji vodi članstvu u Evropsku uniju. Kada je u pitanju tempo pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Hans-Peter Fridrih smatra da Srbija čini sve da ubrza ovaj proces, ali je važno da svi budu svesni da i sama Evropska unija ima svoje interne probleme, da stoji na prekretnicama i pred izazovima. "Stoga, ako ima odlaganja, onda to nije zbog Srbije već je to onda zbog Evropske unije", ističe Fridrih.  

Upitan da prokomentariše koji su najvažniji zadaci srpske vlade u nastavku EU integracija, Hans-Peter Fridrih ističe da se poglavlja koja su otvorena moraju sada obraditi, naročito u oblasti pravosuđa, ali i odnosa sa Kosovom, a već sada se mogu završavati procesi vezani za obrazovanje, nauku i kulturu.     

Što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine i činjenice da još uvek nije osnovana Zajednica srpskih opština, savezni poslanik CSU rekao je: "Na neke stvari ne možemo uticati, ali smo vrlo optimistični naročito vezano za inicijativu Srbije, jer se preduzima sve ono što je neophodno da se razgovori nastave. Sa velikom radošću sagledavamo i aktivnosti Vašeg novoizabranog predsednika koji u svim ovim pitanjima Briselskog sporazuma, ali i Berlinskog procesa, preuzima vodeću ulogu i podržava njihov napredak".

Prema rečima našeg sagovornika, Berlinski proces je podstakla savezna kancelarka Merkel, a on je saglasan da je to pravi put za stvaranje stabilnosti u regionu. "Radujem se što Srbija u ovom procesu ima vrlo aktivnu, centralnu ulogu. Važno je da sve zemlje Zapadnog Balkan uspostave unutrašnju političku stabilnost, a onda ćemo moći i o spoljnopolitičkim temama da vodimo razumne i racionalne razgovore", rekao je Hans-Peter Fridrih.

Kada je u pitanju situacija u Evropskoj uniji i početak Bregzita, naš sagovornik smatra da taj referendum nijednu stranu nije učinio pobednikom, već da su tim procesom izlaska svi izgubili. Ipak, on smatra da se problemi unutar EU neće odraziti na pristupne pregovore sa trećim zemljama.

Upitan da prokomentariše očekivanja od izbora koje će se na jesen održati u Nemačkoj, istakao je da se svi nadaju da će CDU/CSU na čelu sa svojom saveznom kancelarkom Angelom Merkel suvereno pobediti na ovim izborima i da će krajem godine moći da formiraju jaku vladu, a to bi najbolje bilo sa liberalima, kako bi Nemačku i Evropu mogli voditi sigurnim putem u budućnost.

Florijan Han je istakao da EU mora naći načina da reši migrantsku krizu, jer ono što smo doživeli u poslednjih godinu i po dana, samo je deo migrantskog talasa koji sa afričkog kontinenta preti Evropi, a ako Evropa to ne bude držala pod kontrolom, situacija će se nepovoljno odraziti na sve države Evrope.

Prema njegovim rečima, glavni preduslovi za razrešenje ove krize su zajedničko delovanje Evrope, a potom da se shvati da tu svi zajedno snosimo odgovornost.  "Važno je reći i da je Srbija već vrlo odgovorno i za primer svima nastupila u migrantskoj krizi, registrovala je izbeglice, prosledila podatke, što je za Evropu vrlo važno, pre svega za Nemačku. U tom smislu, ovom temom treba svi da se bave", ističe Han.

Upitan da prokomentariše bezbednosnu situaciju u regionu, Han smatra da je sigurnost Zapadnog Balkana od elementarne važnosti za celu Evropu.  Zbog toga pri stavu da je važno da se ostvaruje napredak u procesu EU-integracija. "U samoj Evropi već duže od sedamdeset godina vlada mir, nigde na teritoriji Evropske unije nije bilo ratnih dešavanja. To znači da je Evropska unija, jednostavno, garant sigurnosti. U tom smislu nam je važno da Zapadni Balkan ima EU-perspektivu", smatra Han.

U pogledu na Evropsku uniju, činjenica da Srbije nija članica nijednog vojnog saveza ne igra nikakvu ulogu, smatra Han. "To je odluka Srbije kao suverene države da li hoće ili ne da bude član nekog odbrambenog saveza. To nema nikakve veze sa Evropskom unijom. Međutim, važno je da svi u Evropi shvatimo da moramo da vodimo računa o sigurnosti. Zbog toga je važno da Srbija već sada, u određene akcije, kao što je već slučaj u Maliju, bude uključena", ističe naš sagovornik.

Kada je reč o intenziviranju vojne saradnje Srbije i Rusije Han kaže da Nemačka zainteresovano posmatra to što Srbija i Ruska federacija imaju, na primer, zajedničke vojne aktivnosti. Ipak, mora se uzeti u obzir i da Srbija sa NATO ima već mnogo zajedničkih aktivnosti iza sebe, i da će to činiti i u budućnosti, i u tom smislu to nije ništa neobično, zaključuje naš sagovornik.

Upitan da prokomentariše kakve su šanse za vojno unapređenje saradnje Srbije i Nemačke, naš sagovornik ističe da Nemačka već sada vrlo uspešno zajedno radi sa srpskim vojnicima, na primer u zajedničkim akcijama u Maliju, a  takođe, postoji razmena koju želimo da negujemo i u budućnosti ojačamo, o čemu je bilo reči i na sastancima.

Obzirom da su  Hans-Peter Fridrih i Florijan Han bili gosti Fondacije Konrad Adenauer, Fridrih je iskoristio priliku da istakne da smisao političkih fondacija jeste da prenose iskustva iz matičnih zemalja u druge države, ali i obrnuto – iskustva koja saradnici fondacija ovde dobiju transferišu u Nemačku. Podvukao je da je vrlo važno što fondacije imaju značajnu ulogu i u procesu razumevanja naših naroda.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

milo

lepo bavarci dovedite bmw 26. May 2017
U fokusu
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja
Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja

Predsednik Kine će se tokom boravka u Srbiji sastati sa srpskim kolegom Aleksan...

Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć
Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć

Juratović konstatuje da je prvo potrebno urediti izborni spisak, te “oči...

Savet ministara - najvažnije telo EU
Savet ministara - najvažnije telo EU

Savet ministara se prvi put pojavio u tadašnjoj Evropskoj zajednici za ugalj i...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti