Srpsko (jugoslovenski) – britanski odnosi u poslednja dva veka

Međunarodna konferencija pod nazivom „Srpsko (jugoslovenski) – britanski odnosi od 19. do 21. veka“, u organizaciji Centra za britanske studije Fakulteta političkih nauka, održana je na Fakultetu političkih nauka 26. i 27. januara 2018. godine.

Srpsko
foto: montaža Demostat

Srpsko (jugoslovenski) – britanski odnosi u poslednja dva veka

Međunarodna konferencija pod nazivom „Srpsko (jugoslovenski) – britanski odnosi od 19. do 21. veka“, u organizaciji Centra za britanske studije Fakulteta političkih nauka, održana je na Fakultetu političkih nauka 26. i 27. januara 2018. godine.

autor teksta
Sara Marinković | Demostat | Beograd 5. Feb 2018 | U fokusu

Konferenciju su otvorili prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka, Nj. E. Denis Kif, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu i prof.em. Vukašin Pavlović, predsednik saveta Centra za britanske studije.

Prof. dr Dragan R. Simić je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima i gostima konferencije, ukazavši na značaj saradnje između dve nacije, koje treba da streme boljoj ekonomskoj saradnji. „Srbija je dobila značajnu pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, koje je bilo dom za mnoge velike srpske umove i političke disidente. Međutim, postoji još mnogo aspekata srpsko – britanskih odnosa koje treba razmatrati“, naglasio je Simić. 

Nj. E. Denis Kif se osvrnuo na izlazak Britanije iz Evropske unije, rekavši da bez obzira na to, Britanija i dalje podržava pristup Srbije EU. „Srbija će tim članstvom postati uspešnija i sigurnija zemlja i na taj način će poboljšati svoju poziciju u svetu, što je i u našem interesu“, dodao je ambasador.

Prof.em. Vukašin Pavlović se u ime Centra za britanske studije zahvalio svim prisutnima na konferenciji, istakavši da su Srbija i Britanija tokom prethodnih decenija uspostavile dobre odnose. „Ove dve zemlje su tokom godina imale uspone i padove, ali su uvek pronalazile način za saradnju i mislim da odnose kakve danas imamo treba očuvati i u budućnosti“, objasnio je professor Pavlović.

Na prvoj panel diskusiji, koja je za temu imala razvoj srpsko – britanskih odnosa, govorili su Ser Džon Rendal, bivši poslanik Britanskog parlamenta i bivši zamenik šefa poslaničke grupe vladine većine, Nj. E. amb. Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije, Dejvid Gauen, bivši ambasador UK u Srbiji i Crnoj Gori, prof. dr Kristofer Koker, Londonska škola ekonomije, dok je predsedavajući bio dr Spiros Ikonomidis, Londonska škola ekonomije i političkih nauka.

Ser Džon Rendal je ukazao da Britanija prepoznaje značaj i  veliku ulogu Srbije na Balkanu i da je ona jedna od ključnih zemalja za regionalnu stabilnost. „Probleme koji su postojali u prošlosti treba da ostavimo iza sebe i da se koncentrišemo na činjenicu da ove dve zemlje imaju zajedničke interese“, naglasio je Rendal.

Nj. E. amb. Branimir Filipović je ocenio da su Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo uspeli da održe strateški dijalog, ali da su pored toga veoma važne i kulturna i vojno – odbrambena saradnja. „To su najznačajniji segmenti odnosa dve zemlje, pogotovo vojska, zato što je nacionalna sigurnost najbitniji element svake države“, podvukao je Filipović.

Prema rečima Dejvida Gauena odnos ovih država je istorijski kompleksan i do Drugog svetskog rata postojale su oscilacije, ali je današnja veza stabilna. „Ujedinjeno Kraljevstvo ima cilj da pomogne Srbiji da nastavi sa reformama koje su neophodne, kako bi institucije bile još stabilnije“, pojasnio je Gauen.

Prof. dr Kristofer Koker smatra da se u prethodnih pet godina mnogo toga izmenilo i u Srbiji i u Britaniji i da nas tek čekaju velike promene. „Istorijski kontekst se menja i potrebna je velika imaginacija da se predvidi kako će izgledati budućnost“, ocenio je Koker.

Na drugoj panel diskusiji, koja je za temu imala teško nasleđe i nove mogućnosti, govorili su dr Spiros Ikonomidis iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka, prof. dr Džejms Ker-Lindzi sa Univerziteta Sejnt Meri i El-Es-Si, gđa Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku, prof. dr Ivo Visković, bivši ambasador Srbije, dok je predsedevajući bio prof. dr Slobodan G. Marković iz Centra za britanske studije.

Dr Spiros Ikonomidis ističe da je intervencija Evropske unije 1990-ih u regionu ostavila veliki uticaj na prijateljske odnose između Srbije i Velike Britanije i da to uplitanje nije nužno imalo  negativni karakter. „Britanija je danas posvećenija prijateljskim odnosima i saradnji i nastaviće da pruža pomoć Srbiji“, zaključuje Ikonomidis.

Prof. dr Džejms Ker-Lindzi ukazuje da je u poslednjih nekoliko godina podrška Kosovu smanjena između ostalog zbog tamošnje nestabilne unutrašnje politike, kao i činjenice da je Velika Britanija pre svega okrenuta ka rešavanju posledica Bregzita. „Krajem dvadesetog veka glavni fokus Britanije su bili sukobi u regionu, a danas je jedan od glavnih ciljeva povezivanje sa Srbijom na drugom nivou“, naveo je Ker-Lindzi.

Aleksandra Joksimović smatra da Srbija na početku 21. veka nije promenila samo unutrašnju vlast, već i odnos prema spoljnoj politici. „Velika Britanija će ostati jedan od najvažnijih spoljnih partnera i nadam se da ćemo u budućnosti razviti još bolje odnose“, dodala je Joksimović.

Prof. dr Ivo Visković objašnjava da je glavna karakteristika naše veze sa Velikom Britanijom asimetrija, kako u odnosima, tako i u očekivanjima. „Ekonomski interesi mogu da poboljšaju našu saradnju jer je Srbija u trgovini potpuno zavisna od Zapada“, naglasio je Visković.

 

Komentari
U fokusu
Razvoj demokratije u Srbiji koče Vlada i politička kultura
Razvoj demokratije u Srbiji koče Vlada i politička kultura

Indeks demokratičnosti za 2018. godinu Ekonomista svrstava našu državu ...

Benonov "Pokret" okuplja desničare za EP
Benonov "Pokret" okuplja desničare za EP

Stiv Benon, glavni strateg kampanje predsednika SAD Donalda Trampa, trebalo bi d...

Ko izadje kajaće se, ko ne izadje još više će
Ko izadje kajaće se, ko ne izadje još više će

Opozicione stranke i pokreti su, bar kako stvari sada stoje, daleko od zajednič...

Zajednica srpskih opština kao Severna Irska
Zajednica srpskih opština kao Severna Irska

Prva od pomenutih opcija je kada se Srbi poistovećuju sa Ircima. Ulogu Britanij...

Sedam tačaka o Balkanu
Sedam tačaka o Balkanu

I Prva i najuopštenija tačka glasi da je Balkan region u kojem se lokal...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web