srpski english

U fokusu / Šta to sve trese Vučićevu vlast

Vikend analiza Jasmine Lukač

Politika u Srbiji se promenila u trenutku kada je Dragan Đilas uspeo da izvede više hiljada demonstranata na ulice Beograda

Šta to sve trese Vučićevu vlast
foto: BETA

U fokusu / Šta to sve trese Vučićevu vlast

Vikend analiza Jasmine Lukač

Politika u Srbiji se promenila u trenutku kada je Dragan Đilas uspeo da izvede više hiljada demonstranata na ulice Beograda

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 14. Dec 2018 | U fokusu

Vučićeva vlast prvi put je ozbiljno poljuljana iz najmanje tri pravca. Uzgred, pitanja ko su govornici na demonstracijama, a ko organizatori, jednako su besmislena, kao i nabrajanje ko sve čini opoziciju i kakvu. Jer, opozicija je koalicija (izdanaka) DS i Dveri, koju predvodi Đilas umećem vrhunskog menadžera, bez suvišnih emocija. I u taj opozicioni tok će morati da uđu razne građanske grupe ili mogu da se pozdrave sa politikom, poput Saše Jankovića.

Prvi pravac iz koga je Vučić ugrožen je medijski. Svi znamo da Vučićeva moć ne izvire toliko iz njegove partije, makar bila i tolika kao Srpska napredna stranka, već iz nastupa u javnosti. Međutim, ta je moć počela da nagriza samu sebe i to na primeru novinarke Studija B Barbare Životić. Veliki deo zainteresovane javnosti zaokupljen je nagađanjima da li je njeno neverovatno promašeno izveštavanje sa opozicionog protesta fino osmišljena zavera, da bi se sa nečeg drugog skrenula pažnja. Još veći deo se bavi time koja su sve pravila novinarstva narušena i gde je profesija posrnula.

Istina je prostija – Barbara Životić je test realnosti na kome su pali Vučić i njegov medijski tim. Ne treba sumnjati da se oni detaljno i pomno bave medijima i novinarima, uostalom setimo se primera nestalog pa nađenog nazovi novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića. Na Cvetkoviću je možda opoziciona javnost pala takođe, svoj test realnosti, ali ovaj debakl vlasti sa mladom Barbarom Životić je to prevazišao u svakoj mogućoj meri. Zašto test realnosti? Zato što mlada novinarka Studija B već duže vreme “prati” aktivnosti predsednika Srbije, izveštava sa pres konferencija u Predsedništvu, i ide na putovanja državnih delegacija. Njena neukost i nezrelost upala je u oči svim novinarima koji to isto rade, sem Vučićevom medijskom timu. Oni su u njen rad i sposobnosti bili svakako upućeni, prateći odjeke Vučićevih nastupa, i upravo zato što tu nisu videli nikakav problem, problem ih je i zadesio. I samo se pojačao nastojanjima da se priča dalje vrti oko Barbare kao da je to u redu i kao da nismo imali slična “olupavanja” vlasti u bliskoj prošlosti. Recimo, kada su Miloševićevi mediji masu opozicionih demonstranata zvali “šačicim slučajnih prolaznika” ili kada se program radio-stanica prekidao zato što je “voda ušla u koaksijalni kabl” i slično.

foto: BETA

Drugi pravac potresa Vučićeve vlasti je unutrašnje politički. Đilas je otvorio proces njegove delegitimizacije, koji tim brže može ići, jer je Vučić dosad vladao bez opozicije. Od izborne pobede 2012. pa sve do prošle godine i predsedničkih izbora, veće je težište političke borbe bilo unutar naprednjaka. Veći je okršaj bio između Tomislava Nikolića i Vučića, nego spolja – između SNS i DS. Na drugom mestu je bio stvarni i glumljeni sukob sa Ivicom Dačićem i SPS. Opozicija kao takva, uključujući samonikle građanske pokrete, “Žutu patkicu” i ostale, bila je tek treći faktor političke borbe.

Ali, tokom tih pet godina hoda ka sadašnjoj poziciji, Vučić je istrošio i sav represivni kapacitet. To znači da nema više “scenarija” koji može da objavi, ali ni neke mere u vidu nečijeg hapšenja da preduzme, što bi moglo da ga ojača. Sve je to već upotrebljeno više puta - i prisluškivanja, i hapšenja, i razne vanredne situacije, i priče o državnim udarima i nasiljima - i sada samo može da mu odnosi popularnost i podršku. I da ga potpuno oslabi u mahu. Stvar sa tim potrošenim kapacitetom, po njega je teža nego što izgleda, jer potire pitanje koliko je opozicija snažna. Više nije stvar u tome da li opozicija ima 8 ili 38 odsto prema anketama, ili čak procenta glasova na izborima, bitno je što nema opozicionog lidera koji bi Vučiću čestitao i priznao izbornu pobedu. I više nije ni presudno da li će Đilasu doći dve ili dvadeset hiljada ljudi, kada se desi dovoljno jak povod, mase će biti.

Predviđajući to Vučićeva vlast je već načinila tiho neke popuštajuće korake – na RTS-u se pojavilo više debatnih emisija u kojima su bili iznenađujuće opozicioni učesnici. Ali, to sad više nije dovoljno, i veliko je pitanje da li bi bilo dovoljno i da Vučić pristane na okrugli sto vlasti i opozicije i na direktna televizijska sučeljavanja.

Treći pravac koji najžešće trese Vučića je spoljnopolitički. Kriza na severu Kosova nije se rešila telefonskim pozivom Angeli Merkel kao što je to bio slučaj 2015. sa carinskim ratom sa Hrvatskom i njenim tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem.

foto: BETA

Sada visoka predstavnica EU Federika Mogerini ne samo što nije ubedila Ramuša Haradinaja da spusti drakonske carine na robu koja nema deklaraciju Republike Kosovo, nego ni Vašington nije ubedio Prištinu da odustane od proglašenja Vojske Kosova.

Sliku ove krize iz ugla pristupanja Srbije Evropskoj uniji ne možemo da sagledamo dovoljno široko. Koliko letos, nakon što su Grčka i Makedonija potpisale sporazum o makedonskom imenu, činilo se da je sličan scenario između Beograda i Prištine samo pitanje trenutka i pitanje odgovarajuće dramatizacije pred sprskim i albanskim narodom. Umesto toga, naprasno se krenulo u radikalizaciju i otvaranje pitanja granica. I došlo do toga da se od Kfora očekuje da bude Unprofor iz vremena rata u Hrvatskoj – da zaštiti zone na Kosovu sa srpskim stanovništvom. Jedini drugi ugao koji može da raširi tu sliku da bi se ona razumela jeste – NATO. U našem slučaju, potreban je ogromno važan razlog da Srbija ne uđe u Evropsku uniju, ali da pristupi NATO. To je obrt suprotan od svake dosadašnje postavke u javnom mnjenju. Bezbednost stanovništva na Kosovu je mogući takav razlog, uključujući i neki dogovor o razgraničenju sa albanskim narodom. Ali, pitanje je koja vlast u Srbiji može tako nešto da iznese? Jer, raspoloženje stanovništva je da je NATO samo deo evrointegracijske priče, jedan je li, civilizacijski paket kome se teži. Kako objasniti narodu da dela paketa, odnosno Evropske unije, nema? Pogledajmo samo povreme izjave Mila Đukanovića, čija je Crna Gora već u NATO, upućene Briselu o tome kako Unija nema viziju i ponaša se kao meta koja stalno izmiče.

Prema onome što je doprlo sa nedavnog samita NATO-a u Briselu, nezvanični izvori preneli su beogradskim novinarima otprilike da je bezveze što Rusija ima toliko jak tretman u Srbiji, dok se sa druge strane ubedljivo najveći broj vojnih vežbi izvodi sa Alijansom. U prilog tome, da bi umesto dosezanja Evrope, moglo ostati samo ogoljeno pitanje vojnog savezništva sa Zapadom, govori i stidljivo provučena Haradinajeva izjava povodom proglašenja kosovske vojske.

“Kosovske bezbednosne snage uvek će ostati multietničke, u službi sopstvenih građana, u funkciji mira, zajedno sa drugim regionalnim vojskama, uključujući srpsku vojsku, u ostvarivanju partnerstva za mir", piše u njegovom saopštenju, a Partnerstvo za mir je, je li, drugo ime za NATO.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Ђорђе Ивковић

Шта? Народ треба да руши Вучића да бисмо ушли у НАТО предали КиМ? Да ли сте ви нормални? 18. Dec 2018
demostat komentari

Petar

Smešno deluje rečenica"Vašington nije uspeo da ubedi Kosovo da odustane od stvaranja vojske.......Ha,ha...Jasmina,ne mogu da verujem da ste to napisali! 16. Dec 2018
demostat komentari

Mile

Sve može ali Djilas je najgora varijanta da zameni ovu vlast.Poznato je da je on kroz pljačku stekao bogatstvo..Njegov cilj je svoj džep a ne država i narod..Lopov ostaje lopov... 15. Dec 2018
U fokusu
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja
Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja

Predsednik Kine će se tokom boravka u Srbiji sastati sa srpskim kolegom Aleksan...

Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć
Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć

Juratović konstatuje da je prvo potrebno urediti izborni spisak, te “oči...

Savet ministara - najvažnije telo EU
Savet ministara - najvažnije telo EU

Savet ministara se prvi put pojavio u tadašnjoj Evropskoj zajednici za ugalj i...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti