srpski english

U fokusu / Trijumf diplomatije ili uvod u novu krizu

Poslanici Evropskog parlamenta i politikolozi o dogovoru Skoplja i Atine o imenu Republika Severna Makedonija

*Vajgl: Verujem da će parlamenti dveju zemalja ratifikovati sporazum *Bogovič: Brine me svaka potencijalna politička kriza *Fajon: Nada u bolja vremena za Makedoniju *Šoltes: Iskreno se nadam da će Srbija i Kosovo postići sporazum brže nego Grčka i Makedonija *Bastian: Povratak Grčke kao ozbiljnog diplomatskog “igrača” u Jugoistočnoj Evropi *Džihić: Prvi korak ka deblokadi evropskog puta Makedonije

Trijumf diplomatije ili uvod u novu krizu
CherryX per Wikimedia Commons Remix By Glentamara [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

U fokusu / Trijumf diplomatije ili uvod u novu krizu

Poslanici Evropskog parlamenta i politikolozi o dogovoru Skoplja i Atine o imenu Republika Severna Makedonija

*Vajgl: Verujem da će parlamenti dveju zemalja ratifikovati sporazum *Bogovič: Brine me svaka potencijalna politička kriza *Fajon: Nada u bolja vremena za Makedoniju *Šoltes: Iskreno se nadam da će Srbija i Kosovo postići sporazum brže nego Grčka i Makedonija *Bastian: Povratak Grčke kao ozbiljnog diplomatskog “igrača” u Jugoistočnoj Evropi *Džihić: Prvi korak ka deblokadi evropskog puta Makedonije

autor teksta
Marija Stojanović | Demostat | Beograd 15. Jun 2018 | U fokusu

Beograd - Poslanici Evropskog parlamenta i inostrani politikolozi izražavaju punu podršku dugoočekivanom dogovoru Skoplja i Atine o imenu Republika Severna Makedonija, koji bi trebalo da odškrine vrata Makedoncima za članstvo u Evropskoj uniji i NATO, i da osnaži poziciju Grka na međunarodnoj sceni, ali napominju da se ne može u potpunosti isključiti mogućnost od izbijanja još jedne krize, imajući u vidu žestoko protivljenje dela grčke i još snažnije protivljenje dela makedonske javnosti rešenju do kojeg su došli grčki i makedonski premijer, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, kao i odbijanje makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da potpiše navedeni sporazum. Ipak, u izjavama sagovornika Demostata dominiraju optimistični “tonovi”, odnosno nada da će sporazum zaživeti u praksi, na dobrobit građana i jedne i druge države.

Ivo Vajgl, izvestilac za Makedoniju Evropskog parlamenta, ocenjuje za Demostat da pregovarači u ime vlada Grčke i Makedonije zaslužuju priznanje i čestitke za postignuti sporazum o imenu, “koje će biti međusobno i u međunarodnom kontekstu priznato”.

By euranet_plus [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

- Verujem da će parlamenti dveju zemalja ratifikovati sporazum i otvoriti put državi Republika Sevena Makedonija u Evropsku unuju i NATO. Sporazum iziskuje široko razumevanje situacije u kojoj se Makedonija nalazi duže od decenije i bila je blokirana u napredovanju prema evroatlanskim integracijama, što ni u kojem slučaju nije odgovaralo realnim interesima ni Grčke ni Makedonije, a ni regiona u celosti. Sporazum podrazumeva da će politički faktori i javnost u dve susedne državi morati da ostave sporove o prošlosti i nacionalistička osećanja po strani i posvete se budućnosti, konstatuje Vajgl.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, napominje za Demostat da je on lično političar koji uvek teži kompromisu, koji je realan i zalaže se za prosperitet zemalja i društva, “i u slučaju najtvrđih oraha i dugotrajnih sporova”.

- Zbog toga pozdravljam politički dogovor premijera Makedonije i Grčke o imenu Makedonije, naročito imajući u vidu da spor oko imena traje 27 godina, što je potpuno nerazumljivo, i blokira početak pregovora o pristupanju EU. mi u Sloveniji imamo iskustvo jednako dugotrajnog spora oko naše zajedničke granice sa susjednom zemljom, zato znam da ipak treba jednom nekako naći neki kompromis, da možemo prjateljski živeti i u susedstvu i u evropskoj porodici, i još bitnije da možemo razvijati naše zemlje uz sve nužne reforme i razvijati društvo tako da građani imaju bolje uslove za život i budućnost. To je najvažnija dužnost svih nas političara, uz poštovanje najviših vrednosti naše nacije i zemlje - u EU, Sloveniji, ili Makedoniji, ili Grčkoj, ističe naš sagovornik.

 

Foto: Tvitter

Bogovič poručuje da “potpuno razume sve emocije” koje makedonsko društvo doživljava zbog dogovora makedonskog i grčkog premijera, “razumem da to za ljude može da znači i pritisak u smislu promene identiteta građanina u vezi sa njihovom domovinom”.

- Znam da je to velika emocija i razumem “emotivne elemente” oko imena domovine. Ali, Evropska unija nije vršila nikakav pritisak da se postigne takav dogovor, EU samo pozdravlja svaki napredak koji bi mogao da omogući Makedoniji da može formalno da počne proces približavanja EU i sprovede reforme, kako bi se modernizovala i tako dala optimistični signal građanima da će imati bolji prosperitet u svojoj zemlji, da mogu mladi, koji danas većinom emigriraju u inostranstvo, da pronađu bolju budućnost i u svojoj Makedoniji. Verujem da će Makedonci izneti svoj demokratski stav o dogovoru sa Grčkom na referendumu, ali, isto tako, nije isključeno da će se opet desiti snažna politička kriza, demonstracije i blokada političke scene u Makedoniji zbog toga. Brine me svaka potencijalna politička kriza jer želim svim srcem da Makedonija što pre, zahvaljujući reformama, započne put u našu EU porodicu, zaključuje ovaj evroposlanik.

Tanja Fajon, poslanica Grupe socijalista i demokrata u EP, kaže za Demostat da “istorijski dogovor između Grčke i Makedonije ne samo da stavlja tačku na dugogodišnji spor između dve države, već donosi i nadu u bolja vremena za Makedoniju, pogotovo kada su u pitanju članstvo u NATO i približavanje Evropskoj uniji”.

By Diliff [GFDL or CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

- Čestitam premijerima Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu i njihovim timovima, jer su pokazali kako daleko može da se stigne umerenom politikom i naprednim stavovima, otvorenošću i spremnošću na kompromis. Makedonci su godinama bili blokirani zbog ovoga i verujem da će građani prepoznati značaj ovog dogovora za budućnost svoje zemlje i podržati ga na referendumu. Isto tako, od Evropskog saveta krajem sledeće nedelje očekujem da potvrdi preporuku Makedoniji za početak pregovora sa Unijom. Ukoliko države članice budu predugo oklevale oko daljih koraka, preti nam opasnost da izgubimo čitav region Zapadnog Balkana, naglašava Fajon.

Igor Šoltes, izvestilac za Kosovo EP, ocenjuje za Demostat, da sporazum Skoplja i Atine, postignut nakon 27 godina, predstavlja “važan istorijski trenutak”.

By OSCE Parliamentary Assembly from Copenhagen, Denmark [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

- Ovo je velika diplomatska pobeda i šansa koja će pomoći Makedoniji na njenom putu ka EU, kao i da postane članica NATO. Ovim sporazumom jasno se stavlja do znanja da je region Zapadnog Balkana stabilan i da se želi očuvati stabilnost širom celog regiona. To podrazumeva i da se iskreno nadam da će Srbija i Kosovo postići sporazum brže nego što je bilo potrebno Grčkoj i Makedoniji da se dogovore. Prema mom mišljenju, ovaj istorijski trenutak “baca” pozitivno svetlo i pokazuje da se problemi mogu rešavati, što, nadajmo se, daje dodatnu motivaciju srpskim i kosovskim liderima koji čine sve što mogu da postignu sporazum prihvatljiv za obe strane, konstatuje Šoltes.

Jens Bastian, politički i ekonomski analitičar iz Atine, ocenjuje za Demostat da je sporazum Skolja i Atine značajan, s obzirom na dugotrajnost spora.

- Istovremeno, dogovor označava povratak Grčke kao ozbiljnog diplomatskog “igrača” u Jugoistočnoj Evropi, koji je spreman na kompromis u složenim političkim pitanjima, poručuje Bastian.

Vedran Džihić, stručnjak za Balkan Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, ukazuje za Demostat da dogovor Skoplja i Atine “jeste prvi važan korak u rješavanju decenijskog sporazuma Grčke i Makedonije oko imena i ka deblokadi evropskog puta Makedonije, ma kako on bude izgledao”.

- Sporazum je, također, važan zato što pokazuje šta je potrebno da bi se deblokirali rani procesi u regionu - politička odvažnost i hrabrost da se "preskoči preko vlastite sjenke", intenzivni angažman internacionalne zajednice, te politički kontekst, u kojem makar teorijski postoji win-win-situacija za sve strane. Kada kažem "prvi korak" onda to govorim imajući osjećaj da će biti potrebno još najmanje nekoliko krupnih koraka da se ovaj dogovor pretvori u realnost. Ovo što se desilo i ono što predstoji podsjećme na ono na što je Bertold Brehh aludirao u svom poznatom citatu: "Iza nas leži napor prevaljivanja planine. A pred nama je ravnica koju treba savladati". E tu, "u ravnici", a to pokazuju i prve reakcije nekih političkih snaga i u jednoj i u drugoj zemlj, kao i djela građana, muke će biti puno veće, konstatuje Džihić.

Vedran Džihić ističe da se sada postavljaju pitanja: "kako obezbijediti podršku u Makedoniji za ustavne promjene, imajući u vidu otpor starog režima i moguće proteste na ulicama, kako osigurati da ne dođe do većih turbulencija u Grčkoj, gdje opoziciona desnica, koja ce zatražiti nepovjerenje Ciprasu, ima podršku javnog mnjenja po ovom pitanju, i može se pouzdati u mogućnost mobiliziranja masa u njihovom protivljenju rješenju".

Ako sve prođe dobro, onda se postavlja pitanje kako nakon toga ubrzati proces EU i NATO integracije Makedonije, odnosno, kako na najbolji način iskoristiti i ne iznevjeriti većinsku podršku stanovnika Makedonije za evropski i NATO put, imajući u vidu činjenicu da je uprkos svim pokušajima u prvoj polovini ove godine da se revitalizira politika proširenja i dalje miljama daleko od prioriteta EU u ovom momentu, zaključuje sagovornik Demostata.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Jovan

Kako ce vam biti da neko izbrise vasu istoriju? I zasto ne ostavite da MAKEDONCI sami resiti ovaj problem. Nie sme Makedonci i toa ke ostaneme. Napred MAKEDONIJA!!! 15. Jun 2018
demostat komentari

Krstetase

Koja politika be ej unistuvate eden cel narod vo 21 vek 15. Jun 2018
U fokusu
Đukić Dejanović: Vaspitna funkcija škole je ispod optimuma
Đukić Dejanović: Vaspitna funkcija škole je ispod optimuma

Od masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koji se dogodio 3. maja...

Ambasador Ferguson: Važno je da slušamo i poštujemo jedni druge
Ambasador Ferguson: Važno je da slušamo i poštujemo jedni druge

Ambasador Ferguson ističe da je Ujedinjeno Kraljevstvo na trećem mestu i kada ...

Rusi primoravali građane Ukrajine da glasaju na predsedničkim izborima
Rusi primoravali građane Ukrajine da glasaju na predsedničkim izborima

Pobedom na predsedničkim izborima, Vladimir Putin je produžio svoju vladavinu ...

Nataša Miljković: RTS od svojih gledalaca vešto skriva suštinske probleme
Nataša Miljković: RTS od svojih gledalaca vešto skriva suštinske probleme

Između dva pola medija, onih koji su, kako nezavisni i onih koji su provladini,...

Nelegitimni i nelegalni izbori u okupiranim oblastima
Nelegitimni i nelegalni izbori u okupiranim oblastima

Vlasti koje je Moskva instalirala na okupiranim teritorijama Ukrajine otvorile s...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti