Vučić ima pad od tri odsto

Vučić

Vučić ima pad od tri odsto

autor teksta
M. R. Milenković | Dnevni list Danas 26. Apr 2017 | Drugi o nama

Tačnije na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima vladajuća koalicija osvojila je nešto malo više od 60 odsto, dok istraživanja Demostata pokazuju da Vučića u ovom trenutku podržava oko 57 odsto, što je pad od nekoliko procenata. Onih koji su Vučiću ove godine okrenuli leđa ima u svim kategorijama, među razočaranim, malobrojnim pristalicama Tomislava Nikolića, među zaposlenima u državnom aparatu čija očekivanja nisu ispunjena, a svakako je najviše socijalista koji neće poslušati svoje rukovodstvo i neće glasati za Vučića, kaže Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli za Danas.

On smatra da sve ispod 60 odsto podrške za Vučića predstavlja pad, iako bi se o ozbiljnom padu moglo razgovarati tek kada bi njegova podrška pala ispod 55 odsto. Na pitanje može li Vučićev rejting dalje da pada, Vukadinović odgovara sa “mislim da može, ali ne znam šta bi moglo da dovede do tog pada”. On primećuje da Vučićev pad sada ne znači mnogo, ali da će dobiti na značenju posle izbora.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za Danas da razlika između prošlogodišnje podrške koju je vladajuća koalicija dobila na parlamentarnim izborima i podrške od 57 odsto Vučiću koju procenjuje Demostat potiče od toga što glasači SPS, SVM i Bošnjaka neće stopostotno podržati odluku rukovodstva. “Tih 60 odsto koje je imala vladajuća koalicija na parlamentarnim izborima prošle godine je izborni potencijal na koje Vučić može da računa u idealnim okolnostima, ali nije realno i nije za očekivati da to sve i osvoji. Ono što se meni čini je da Vučić u ovom trenutku sigurno može da računa na svoje birače, na 30, odnosno 40 odsto sigurnih birača SPS, SVM i bošnjačkih stranaka. To znači da može da bude miran , uslovno rečeno sa nekom izlaznošću koja ide do 60 odsto. Ukoliko bi izlaznost bila veća, Vučić bi morao da animira i veći broj birača SPS i drugih koalicionih partnera. Njemu odgovara manja izlaznost”, kaže Klačar. On dodaje da Vučiću sa manjom izaznošću može da bude dovoljan i samo fond glasača SNS od 1.830 000. Klačar kaže da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se govori ko može da utiče na veću izlaznost, odnosno da li će je povećati Ljubiša Preletačević Beli.

Nije logično poređenje

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da nije logično da se upoređuje podrška na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i podrška koja se sada procenjuje predsedničkim kandidatima, zato što se radi o različitim tipovima izbora. On tvrdi da je prošle godine bila veća zainteresovanost za parlamentarne i lokalne izbore, nego što je sada za predsedničke koji se prvi put, nakon 20 godina, održaju samostalno. “Uostalom ne vidim ja tu neki pad rejtinga kandidata vladajuće koalicije u odnosu na izborne rezultate vladajuće koalicije u zbiru. SNS je imala oko 49 odsto, a SPS oko 11 odsto. Ali ako je Vučić na 57 odsto po istraživanjima Demostata, kao individualni akter to je ogroman rezultat koji govori da je apsorbovao gotovo celokupno biračko telo SPS i SNS. Verovatno svi glasači SPS sada neće podržati Vučića, a mislim i da Šešelj stoji nešto malo bolje nego SRS 2016”, kaže Vuk Stanković, dodajući da je Vučić možda izgubio oko jedan, jedan i po odsto, a ne pet odsto, kako neki tvrde.

Komentari
Drugi o nama
Evropa u Užicu
Evropa u Užicu

Opština je prvi nivo  na kojem građani  direktno i svakodnevno...

Građani Srbije 20 puta više vole Rusiju od Crne Gore
Građani Srbije 20 puta više vole Rusiju od Crne Gore

Da je Rusija najveći prijatelj Srbije smatra 41 odsto ispitanih. Ali...

Razmena priloga: Zoran Panović i Mustafa Nano
Razmena priloga: Zoran Panović i Mustafa Nano

Projekat podržavaju Ambasada Republike Albanije u Srbiji i Misije OEBS-a u Srbi...

Dr Vladimir Krulj "TELEGRAPH": "Srbija je odabrala – sada je red na EU da nas prihvati"
Dr Vladimir Krulj "TELEGRAPH": "Srbija je odabrala – sada je red na EU da nas prihvati"

On ističe da je Srbija i dalje na meti geopolitičkih trvenja između Zapada i ...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2019. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web