srpski english

Edukacija / Kako je Prigožin iskoristio Telegram za objavu rata ruskom Ministarstvu odbrane, a zatim se povukao

Seciramo dezinformacije, filtriramo činjenice i analiziramo lažne narative u serijalu članaka posvećenom borbi protiv dezinformacija i medijskom opismenjavanju

Kako je Prigožin iskoristio Telegram za objavu rata ruskom Ministarstvu odbrane, a zatim se povukao
Foto: Printscreen Youtube

Edukacija / Kako je Prigožin iskoristio Telegram za objavu rata ruskom Ministarstvu odbrane, a zatim se povukao

Seciramo dezinformacije, filtriramo činjenice i analiziramo lažne narative u serijalu članaka posvećenom borbi protiv dezinformacija i medijskom opismenjavanju

autor teksta
Tamara Bajčić | Demostat | Beograd 1. Jul 2023 | Edukacija

Platforma za razmenu poruka Telegram, koju je osnovala Rusija, koja je postala glavno sredstvo za kruženje narativa koji odgovaraju Kremlju tokom ruskog rata u Ukrajini, postigla je neviđeni nivo uticaja 23. juna, a Prigožin ju je odlično iskoristio kako bi ispoljio svoj bes na ruskom odbrambenom establišmentu i pokrenuo pobunu vojnih najamnika. Prigožin je mesecima vodio retorički rat protiv svojih rivala u Kremlju, posebno ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga generala Valerija Gerasimova. Osnivač Vagnera ih je okrivio za nesposobnost tokom rata u Ukrajini, uključujući i višemesečnu javnu raspravu o snabdevanju njegovih snaga adekvatnom municijom tokom opsade Bahmuta.

Prigožinov lični rat protiv ruskog Ministarstva odbrane (MO) dostigao je nove visine u nizu objava u Telegramu koje su počeli u petak, 23. juna, i nastavljene u subotu. On je u 10:50 po moskovskom vremenu postavio tridesetominutni video na svoj Telegram kanal Prigožin pres služba u kome je osudio Ministarstvo odbrane, optužujući njegovo rukovodstvo da je prevarilo Putina i rusku javnost početkom 2022. da veruje da je ukrajinska agresija neizbežna i da je Rusija nije imao izbora osim da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Sedeći u stolici ispred zastave Vagner grupe zakačene za inače prazan zid, Prigožin je nastavio da iznosi svoje argumente protiv MO i celokupnih ratnih napora. „U ovom trenutku, [MO] pokušava da prevari društvo i predsednika i ispriča priču da je bilo sulude agresije sa ukrajinske strane i da su hteli da nas napadnu zajedno sa celim blokom NATO-a“, rekao je Prigožin, podrivajući efektivno Kremlj. „Dakle, 24. februara je pokrenuta takozvana specijalna operacija iz sasvim drugih razloga“. On je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao „monstruoznu predstavu srama” i „nesposobno planiranu operaciju” koju je izvela „gomila stvorenja” i „mentalno bolesnog ološa” koji „nemaju ****” da se agresivno bore sa potrebnom odlučnošću da pobede u ratu, uključujući njihovu nespremnost da koriste taktičko nuklearno oružje. „Dede su prilično slabe. Ne mogu da izađu iz svoje zone komfora“, dodao je on.

„Šačica glupana je iz nekog razloga odlučila da su toliko lukavi da niko neće shvatiti šta rade sa svojim vojnim vežbama i niko ih neće zaustaviti kada odu u Kijev“, rekao je Prigožin. Dalje je okrivio Šojgua za ubistvo hiljada sposobnih ruskih vojnika, a svoj gnev je usmerio na ruske oligarhe koji su se obogatili u ratu dok su pokušavali da vrate bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva na vlast. „Naš sveti rat protiv onih koji zgreše ruski narod pretvorio se u reketiranje, u krađu“, rekao je on.

Prigožin je kasnije dodao da će video snimak pratiti drugim „intervjuom“, ali će se ispostaviti da je to krajnje potcenjivanje, jer je prvobitni video bio samo prva od više od deset poruka koje je postavio i poslao preko svog Telegram kanala Prigožin pres služba u narednih trideset šest sati.

Kasnije u toku dana u 17:10 po moskovskom vremenu, Prigožin je još više pojačao kritiku Ministarstva odbrane audio snimkom na Telegramu, u kome ih je optužio da su izvršili „genocid“ nad Rusima. Pozivajući direktno Šojgua i Gerasimova, Prigožin je rekao da „oni treba da budu odgovorni za genocid nad ruskim narodom, ubistvo desetina hiljada ruskih građana i prenošenje ruskih teritorija neprijatelju“.

Dok su besni audio snimci Prigožina nastavili da se pojavljuju u večernjim satima, višestruki pro-Vagnerov Telegram kanali su distribuirali video snimak oko 21:00 po moskovskom vremenu koji je navodno dokumentovao posledice ruskog vazdušnog udara na Vagnerov logor. Video prikazuje scene šumovitog područja obrubljenog kamenim stazama koje je izloženo umerenoj količini otpada i nekoliko požara koji gore u rovovima; leš se nakratko vidi na kraju klipa. Nejasno je gde i kada je snimak snimljen, a podsetio je na slične sumnjive snimke lišene konteksta koji su kružili pre invazije u februaru 2022. godine optužujući Ukrajinu za umešanost u sabotažu i drugu agresiju protiv Rusije.

Foto: Twitter

U roku od deset minuta, Prigožin je objavio još jednu ljutu izjavu, ovog puta optužujući MO da je napalo njegove snage u logoru. „Danas, videvši da nismo slomljeni, odlučili su da pokrenu raketne napade na naše pozadinske logore“, uzviknuo je on. „Poginuo je ogroman broj boraca, naših saboraca. Odlučićemo kako ćemo da odgovorimo na ovaj zločin. Lopta je na našem terenu.”

Otprilike petnaest minuta kasnije, Prigožin je efektivno objavio rat protiv MO u drugom audio klipu Telegrama. „Savet komandanata Vagner grupe doneo je odluku“, najavio je on. „Zlo koje nosi vojni vrh zemlje mora biti zaustavljeno. Zanemaruju živote vojnika. Zaboravili su reč ,,pravda’’ i mi je vraćamo. Biće kažnjeni oni koji su uništili naše momke danas, oni koji su uništili više desetina hiljada života ruskih vojnika. Kasnije je svoje snage opisao kao „25.000 vojnika“, dodajući: „Doći ćemo do dna bezakonja u ovoj zemlji“.

Kako je Prigožin nastavio da objavljuje dodatne pretnje i podsmehe na Telegramu, Ministarstvo odbrane je navodne snimke koji su kružili pro-Vagnerovim kanalima opisalo kao lažne, dok je ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma najavio da će Federalna služba bezbednosti, ili FSB, pokrenuti krivični postupak protiv Prigožina „u skladu sa činjenicom pozivanja na oružanu pobunu“.

Prigožin je nastavio da šalje i isključuje poruke tokom cele subote dok su njegove snage napredovale na sever u pravcu Moskve. Zatim je nešto pre 20:30 po lokalnom vremenu postavio drugu poruku u kojoj je rekao da će vratiti Vagnerove snage u njihove kampove.

Foto: Twitter

Iz svega sudeći Prigožin je našao veoma efektan način da komunicira sa svetom preko Telegrama u odsutnom momentu po svoje planove dok je načinio ono što je ceo svet nazvao najvećom pretnom po režim Vladimira Putina od njegovog ustrojavanja. Ovo je posebno bilo bitno u momentu kada je u trenutku dešavanja celokupne krize Kremlj na sve načine pokušavao da limitira informacije o Prigožinu, njegovom cilju i kretanju. Kremlj je to radio tako što je ometao kanale na Telegramu, a u raznim ruskim gradovima su prijavljivanje ozbiljne smetnje u korišćenju, kako je izvestila agencija TASS.

Pored toga, ruski internet regulator Roskomnadzor upozorio je da vlada može postaviti ograničenja u radu interneta na lokacijama na kojima bi se mogle odvijati protivterorističke operacije, kao što su Moskva, Voronjež ili Rostov. Roskomnadzor je tada takođe dodao da upotreba Telegrama nije bila ograničena.

U međuvremenu, Telegram kanal Faridaili javio je da stanovnici Moskve i okolnog regiona primaju pozive sa nepoznatih mobilnih brojeva sa porukama od Vagnera. Prema postu Telegrama, jedna osoba je dobila poziv na svom Viber mesindžeru sa snimkom Prigožinovog poziva o „vraćanju pravde“. Druga osoba je dobila poziv u ime Vagnera sa automatizovanim glasom koji ih je ohrabrivao da se pridruže Vagneru kada se njihove jedinice kreću ka Moskvi.

Autor je menadžer za zaštitu podataka o licnosti

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Edukacija
Pet AI alata za pomoć novinarima
Pet AI alata za pomoć novinarima

Iako snažan razvoj veštačke inteligencije može da izazove mnoge prob...

Šta rade evropski komesari
Šta rade evropski komesari

Evropska komisija je zamišljena kao organ koje ...

Koji su izazovi za medije u doba uspona AI
Koji su izazovi za medije u doba uspona AI

Novinari, civilno društvo i istraživači imaju mnoge zamerke na generati...

Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori
Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori

Američki birači će izaći na birališta 5. novembra na prvim predsedn...

Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči
Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči

Evropska unija je politički i privredni savez od  27 država članica...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti