srpski english

U fokusu / Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

U Crnoj Gori se pojavila nova politička snaga, Demokratska Crna Gora ili Demokrate, predvođena Aleksom Bečićem, koji je tek napunio 30 godina. Bečić je magistar ekonomije i bivše desno krilo u omladinskoj fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore.

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

U fokusu / Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

U Crnoj Gori se pojavila nova politička snaga, Demokratska Crna Gora ili Demokrate, predvođena Aleksom Bečićem, koji je tek napunio 30 godina. Bečić je magistar ekonomije i bivše desno krilo u omladinskoj fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore.

autor teksta
Miloš Đorelijevski | Demostat | Beograd 19. Jul 2017 | U fokusu

 

U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava, vladajući DPS uživa podršku 39,9 odsto ispitanika, a Demokrate su druge sa 19,9 odsto podrške, ispred Demokratskog fronta (DF) koji ima 11,6 odsto. DF je početkom godine imao 21 odsto podrške. Bečić je političku karijeru počeo u podmatku SNP-a, koji je napustio pre oko tri godine i osnovao svoju stranku. U intervjuu za Demostat, u kojem je na pitanja odgovorio pisanim putem, Bečić kaže da je DPS stranka prošlosti i da će Demokrate predvoditi buduću vlast koja će omogućiti da Crna Gora postane članica Evropske unije. 

U Srbiji se malo zna o Aleksi Bečiću. Ko je Aleksa Bečić?    

O meni neka govore građani i rezultati moga rada, a ja mogu samo kratko reći - čovek iz naroda, koji je spreman da služi narodu. Sluga svog naroda i najlepše države na Balkanu, a večiti neprijatelj lopova i kriminalaca. To sam obećao danom ulaska u politiku, a za mene i moje saborce je data reč ravna zakonu. Reč ću održati, čak i po cenu života.

Ko su Demokrate?    

Demokrate su velika porodica iskrenih, principijelnih, čistih i stručnih pojedinaca, koji nesebično daju deo sebe za opšte dobro. Uspeli smo da okupimo ljude svih vera i nacija, različitih političkih i ideoloških uverenja u prošlosti, tako da Demokrate mire, spajaju i stvaraju uslove za nove pobede. Naš Program “Pobede, a ne podele” oko kojeg se okuplja nezadovoljna Crna Gora je putokaz ekonomske, pravne, socijalne i moralne obnove našeg društva. Ne zavisimo od bilo kog unutrašnjeg ili spoljašnjeg centra moći, mislimo svojom glavom, imamo čiste ruke i zato smo smetnja mnogima. Poremetili smo brojne decenijske nameštene utakmice na raznim poljima, tako da smo trn u oku svima koji su svađali i delili, da bi krali, otimali i rasprodavali. Demokrate su svetlo na kraju trodecenijskog mračnog crnogorskog tunela, Demokrate su nasušna potreba i svetla budućnost Crne Gore.

foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

Šta očekujete od izbora sledeće godine? 

Očekujem naravno pobede, jer mi smo nastali da bi pobeđivali, a ne da bi simulirali demorkatiju. To nisu pobede zbog bilo čije fotelje ili pozicije, već zbog istinske potrebe građana Crne Gore da pomirimo i promenimo stanje u našoj otadžbini. Pobedili smo ih u Budvi, pobedili smo ih u Kotoru, pobedili smo ih u Herceg Novom, pobedićemo ih u svim narednim mečevima. Naša pobeda je pobeda svih građana Crne Gore, čak i onih koji nas nisu glasali, jer svaka plemenita ideja donosi dobro svima, bez obzira na različitu političku ili bilo koju drugu pripadnost. DPS je partija prošlosti, Demokrate su tim budućnosti. Mladost mora pobediti istrošenost, iskrenost mora pobediti licemerstvo, poštenje mora pobediti lopovluk, a budućnost mora pobediti prošlost.

Od lokalnih izbora na Cetinju?   

Očekujem nastavak pobedničkog niza, višestruki rast Demokrata i dodatnu potvrdu snage i građanskog koncepta naše partije. Upravo smo završili prvi prsten terenske kampanje na Cetinju i na osnovu 4.000 posećenih domaćinstava mogu da konstatujem da imamo procenat podrške od 27 odsto. Demokrate su uspele na Cetinju ono što nije nikom pošlo za rukom u prethodnom periodu. Animirali smo brojne apstinente, nekadašnje liberale, razočarane opozicionare, nezadovoljne birače vladajuće partije. Pokazali smo da su vrata naše porodice dovoljno široka za sve kojima su interesi Cetinja i Crne Gore na prvom mestu. Zato je velika panika na dvoru DPS-a, jer su shvatili da se nezadovoljno Cetinje probudilo i rešilo da uzme sudbinu u svoje ruke. Zato rast Demokrata i pad DPS-a niko i ništa ne može zaustaviti, jer Prestonica Crne Gore mora biti istinska prestonica, a ne moneta za potkusurivanje DPS-a i kriminalnih struktura.

Vaš stav o pitanju Srba u Crnoj Gori?  

Moje mišljenje je da je u Crnoj Gori ugrožen svaki onaj građanin koji ne krade, ne otima, koji misli svojom glavom i koji hoće da živi od svoga rada, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Kada se ukidaju nakande majkama, zamrzava dečiji dodatak, uvode nove akcize i nameti, povećava pdv, jednako su izloženi tim udarima svi obični građni koji ne prihvataju da budu deo degradiranog sistema vrednosti. Zato je, po mom sudu, neko lopov zato što je lopov, neko pošten zato što je pošten, a neko ugrožen zato što je ugrožen, a ne zato što se zove  Vasilije, Emir ili Štjefan.  

Stav Demokrata o NATO? 

Poslanici Demokrata nisu učestvovali u radu sednice na kojoj je doneta odluka o ulasku Crne Gore u NATO-u. Mi smo se zalagali da odluku o tom pitanju donesu građani, kao nosioci suvereniteta, ne sporeći da među Demokratama ima onih koji su protiv, ali i onih koji su za. Zato smo smatrali da je referendum najpoštenije rešenje i izraz najvećeg legitimiteta. Ipak, 46 poslanika je donelo odluku i time finiširalo taj proces. Nakon zatvaranja tog pitanja, koje je delilo građane i omogućavalo političkim elitama da manipulišu njime, vreme je da se konačno usmerimo brojnim i krupnim unutrašnjim problemima koji razaraju naše društvo i koji ključno determinišu budućnost Crne Gore.

foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

Da li u Crnoj Gori ima Srba koji podržavaju ulazak u NATO? 

Naše analize i istraživanja pokazuju da nema te partije, pokreta ili nacionalne grupacije u kojoj su svi za, ili u kojoj su svi protiv. Zato smo se i zalagali za referendum kao najpoštenije rešenje.

Da li bi u Vladi u kojoj bi eventualno većinu činili Demokrate-SDP-URA-DF-Ključ prihvatili mesto premijera?  

Biću uvek na onom mestu na kome narod bude smatrao da trebam biti, rukovođen životnim i demokratskim principima.

Vaša opcija je prihvatljiva i biračima DPS i opozicije?

Upravo činjenica da smo pored razočaranih opozicionara, ogromnog broja apstinenata, uspeli da zadobijemo poverenje i velikog broja nezadovoljnih birača DPS-a, objašnajva zašto smo trn u oku vladajućoj eliti i kriminalnim strukturama.  Razlog za evidentnu podršku nezadovoljnih birača DPS-a, što je posebno manifestovano na lokalnim izborima u Herceg Novom, je vrlo lak i jednostavan. Nekadašnji birači DPS-a su shvatili da su njihovi predvodnici voleli Crnu Goru dok su je krali, a bežali iz CG kad je trebalo da odgovaraju za krađu. Razumeli su da je šačica pojedinaca lažnim patriotizmom prikrivala poharu Crne Gore. Oni nemaju dileme da se Crna Gora voli znanjem i poštenjem, a ne kriminalom i lopovlukom. Zato su Demokrate njihov izbor, jer nam iskreni i čisti pojedinci, gde god da su bili u prošlosti, trebaju na ovom zahtevnom putu oporavka naše zemlje. To nije posao za jednog čoveka, to je posao za sve istinske rodoljube Crne Gore.

Kako Demokrate vide nemačku inicijativu Berlin plus i predlog o stvaranju balkanske carinske unije, koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

Nisam upoznat sa svim neophodnim detaljima inicijative, da bih je mogao oceniti. Demokrate se snažno zalažu za evropske integracije i smatramo da jedino sa novim, čistim i stručnim pojedincima koji će obezbediti snagu i nezavisnost institucija, Crna Gora može napred na evropskom putu. Nema dileme da sadašnja vladajuća garnitura nikada ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, sprovesti ekonomske reforme i postići tražene rezultate na polju zaštite životne sredine, prosto iz razloga zato što ne mogu da krenu sami na sebe. Za njih je to nepremostiva prepreka i oni nikada Crnu Goru ne mogu uvesti u EU. Taj istorijski zadatak su Demokrate spremne da ispune i zato nemam dilemu da ćemo biti predvodnici vlasti koja će postići zapažene rezultate, napraviti ključne korake napred i omogućiti da Crna Gora bude članica Evropske unije. To je naša obaveza prema budućim generacijama, koju ćemo, siguran sam, ispuniti.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Putinove poruke pred samit mira u Lucernu
Putinove poruke pred samit mira u Lucernu

Iscrpljujući i dugotrajni rat u Ukrajini, posebno od početka rata u Gazi, nije...

U javnom sektoru najlošije plaćena lokalna administracija, najveće plate ima pokrajinska
U javnom sektoru najlošije plaćena lokalna administracija, najveće plate ima pokrajinska

Administracija u lokalnim samoupravama najslabije je plaćena kategorija unuta...

Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Formiranju ID prethodila je zvanična objava predstavnika nemačkog AFD (Alterna...

Profesorka FPN Aleksandra Krstić: U današnjoj komunikaciji slika je dominantna
Profesorka FPN Aleksandra Krstić: U današnjoj komunikaciji slika je dominantna

Kako se kreiraju mišljenja na društvenim mrežama, šta je c...

Evropski zakon o kritičnim sirovinama (CRMA): Gde je tu Srbija?
Evropski zakon o kritičnim sirovinama (CRMA): Gde je tu Srbija?

Iz Evropske komisije za Demostat navode da Plan rasta za Zapadni Balkan kao je...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti