srpski english

Edukacija / Kremlj u svom ratu dezinformacijama najbolje prolazi u Latinskoj Americi

Špansko govorno područje pokazalo se kao posebno prijemčivo za rusku propagandnu mašineriju

Iako je Rusija država koja je izvršila nesumnjivo ofanzivni napad na svog suseda Ukrajinu, druga strana priče koju promoviše Kremlj neumorno radi na tome da revnosno upozorava korisnike društvenih medija širom Latinske Amerike da su SAD u ovom momentu uprkos delanju Rusije na terenu daleko veći problem.

Kremlj u svom ratu dezinformacijama najbolje prolazi u Latinskoj Americi
Foto: Heraldry, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons/remix

Edukacija / Kremlj u svom ratu dezinformacijama najbolje prolazi u Latinskoj Americi

Špansko govorno područje pokazalo se kao posebno prijemčivo za rusku propagandnu mašineriju

Iako je Rusija država koja je izvršila nesumnjivo ofanzivni napad na svog suseda Ukrajinu, druga strana priče koju promoviše Kremlj neumorno radi na tome da revnosno upozorava korisnike društvenih medija širom Latinske Amerike da su SAD u ovom momentu uprkos delanju Rusije na terenu daleko veći problem.

autor teksta
Tamara Bajčić | Beograd 20. Apr 2022 | Edukacija

,,Nikad ne zaboravite ko je prava pretnja svetu“, glasi naslov, preveden sa španskog. Članak, koji je RT en Español (RT na španskom) prvobitno objavio na Tviteru, namenjen je publici koja je u geografskim okvirima pola sveta daleko od borbi u Kijevu i Marijupolju.

Dok sukob na terenu besni, Rusija, služeći se društvenim mrežama kao jednim od primarnih kanala komunikacije, sve više lansira neistine upravljene prema korisnicima ovih mreža koji govore španski jezik u zemljama koje već imaju dugu istoriju nepoverenja u SAD. Cilj je da se u tim zemljama dobije podrška za sukob koji vodi Kremlj i podstakne opozicija protiv Amerike.

Iako su mnoge tvrdnje koje se na ovaj način plasiraju diskreditovane, one se u velikoj meri šire u Latinskoj Americi i pomažu da mediji pod kontrolom Kremlja postanu vodeći izvori informacija o ratu na španskom jeziku. Tako je prema podacima koje je izneo Washington AP rusko izdanje RT en Español  na Tviteru po zastupljenosti treći sajt koji plasira informacije na španskom jeziku o invaziji Rusije.

Rusko izdanje RT en Español trenutno je na Tviteru po zastupljenosti treći sajt koji plasira informacije na španskom jeziku o invaziji Rusije

Sa druge strane, tehnološke kompanije sa sedištem u SAD pokušale su da obuzdaju sposobnost ruskih medija da šire propagandu nakon invazije, tako što su zabranjivale aplikacije povezane sa njihovim izdanjima, degradirajući ovakav sadržaj i jasno ruske označavajući državne medije. Evropska unija, pak, sa svoje strane zabranila je RT i ruski državni Sputnjik.

Ipak, ruski sadržaj prepun dezinformacija i propagande napreduje na veb stranicama na španskom jeziku, sponzorisanom sadržaju i stranicama društvenih medija. Iako Rusija nesumnjivo, kako je Demostat u svojim prethodnim tekstovima i grafički ilustrovao brojke koje govore tome u prilog, takođe kreira svoju propagandu na drugim jezicima, uključujući ali ne ograničavajući se na engleski, arapski, francuski i nemački jezik, prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Esteban Ponce de Leon, analitičar iz Kolumbije, u saradnji sa Laboratorijom za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog saveta, ona je posebno uspešna kod korisnika koji govore španski jezik.

Propaganda koju plasira i širi Kremlj posebno se pokazala uspešnom na španskom govornom području

Ruske diskreditovane tvrdnje o Ukrajini i SAD uključuju navode da je napad na Ukrajinu bio neophodan kako bi se suprotstavili neonacistima, ili da su SAD tajno podržale istraživanje biološkog ratovanja u Ukrajini. Zapravo, SAD već dugo transparentno i javno obezbeđuju sredstva za biološke laboratorije u Ukrajini koje istražuju patogene u nadi da će suzbiti opasne epidemije bolesti i ovaj rad nikada nije uključivao bilo kakve tajne operacije ili bio na bilo koji način skriven od javnosti.

Naravno, ove vrste dezinformacija mogu lako da pređu iz Latinske Amerike u druge zemlje - uključujući SAD - koje imaju velike zajednice u kojima se govori španski jezik. Ponekad se ovakvi navodi sasvim jednostavno prenose između rođaka koji jedni s drugima dele svoju istoriju pretraživanja na internetu, čime se sve ovo dalje šalje širom kontinenata. To je još jedna potencijalna ulazna tačka za Rusiju i podsetnik na sofisticiranost napora Rusa u njihovom delanju. 

Postoje različiti kanali komunikacije na kojima RT aktivno angažuje zajednice širom Latinske Amerike i Sjedinjenih Država i to je deo razloga zašto je RT bio toliko efikasan – to što su unapred izgradili ovu mrežu i internet zajednicu - rekao je Jacobo Licona, analitičar.

Kao jedan od najzastupljenijih jezika na svetu, špansko govorno područje je od očiglednog interesa za svaku vladu ili organizaciju koja namerava da oblikuje globalno javno mnjenje. Ali fokus koji Rusija upravlja ka španskom jeziku ide dosta dalje, odražavajući istorijski i strateški značaj Centralne i Južne Amerike tokom Hladnog rata - stav je pomenutog analitičara Ponce de Leon iz Atlantskog saveta.

Decenijama je Sovjetski Savez nastojao da iskoristi istorijske tenzije između SAD i Latinske Amerike podržavajući komunističke frakcije i veće saveznike, uključujući Kubu. Rusija je nastojala da prikaže SAD kao kolonizujuće carstvo, čak i dok je Kremlj radio na jačanju sopstvenih veza sa ovim delom sveta.

Decenijama je Sovjetski Savez nastojao da iskoristi istorijske tenzije između SAD i Latinske Amerike podržavajući komunističke frakcije i veće saveznike

RT-ov servis na španskom jeziku otpočeo je svoj rad 2009. godine, četiri godine nakon prvobitne verzije na engleskom jeziku. Ubrzo se poziconirao i sada je daleko popularniji od onog engleskog. RT en Español ima više od 16 miliona pratilaca na svojoj Fejsbuk stranici, što je skoro trostruko više od njihovog sajta na engleskom jeziku.

Poznata imena javne scene u Latinskoj Americi su u nekim slučajevima čak otvoreno pružila ruku RT-u. Tako je bivši predsednik Ekvadora, Rafael Korea, počeo da vodi nedeljni politički tok-šou za RT 2018. godine, manje od godinu dana nakon što je napustio svoju funkciju. Od tada je uspeo i da bude osuđen za korupciju, što ga je nateralo da pobegne iz Ekvadora u Evropu. Vlasti u Ekvadoru su ga takođe optužile da pokušava da destabilizuje vladu svog naslednika.

U martu mesecu ove godine je tako Fejsbuk stranica RT en Español doživela porast interakcija na ovoj društvenoj mreži, generišući otprilike 75 hiljada lajkova, reakcija i komentara na svojim stranicama dnevno, prema analizi Instituta Equis, specijalizovanim za istraživanje i ispitivanje javnog mnjenja. Nalet interakcija na mreži se nastavio čak i nakon što je tehnološka kompanija Meta rekla da degradira stranice ruskih državnih medija na svojim platformama, koje uključuju Fejsbuk i Instagram.

Na Tviteru, RT i Sputnjik dobijaju ,,pomoć’’ od ruskih diplomata i mreže drugih naloga za koje istraživači kažu da veštački povećavaju popularnost objava. To je pomoglo RT-u da na Tviteru postane treći među korisnicima najviše deljen sajt za informacije na španskom jeziku o ratu u Ukrajini, nadmašujući lokalne izvore vesti, kao i međunarodne medije kao što su BBC i CNN. 

Ponce de Leon je pratio hiljade naloga koji su postavljali ili ponovo postavljali sadržaj sa RT-a i Sputnjika na Tviteru i otkrio da je 171 nalog odgovoran za 11% ukupnih interakcija na objavama. Tokom jednog osmodnevnog perioda u martu, ovi nalozi su objavili više od 200 hiljada puta, ili u proseku 155 tvitova dnevno za svaki nalog – znatno više od običnog korisnika.

Osumnjičeni nalozi pomogli su da se sadržaj proširi na autentične korisnike, rekao je Ponce de Leon, u nastojanju da poveća ionako impresivnu publiku RT-a u Latinskoj Americi.

Rusija trenutno bez sumnje nastoji da zadrži svoju popularnost u Latinskoj Americi, a RT i Sputnjik već imaju veliku publiku u regionu, što bi značilo da bi odgovor na pitanje treba li da budemo zabrinuti definitivno bio da bi trebalo – zaključio je Ponce de Leon. 

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Edukacija
Pet AI alata za pomoć novinarima
Pet AI alata za pomoć novinarima

Iako snažan razvoj veštačke inteligencije može da izazove mnoge prob...

Šta rade evropski komesari
Šta rade evropski komesari

Evropska komisija je zamišljena kao organ koje ...

Koji su izazovi za medije u doba uspona AI
Koji su izazovi za medije u doba uspona AI

Novinari, civilno društvo i istraživači imaju mnoge zamerke na generati...

Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori
Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori

Američki birači će izaći na birališta 5. novembra na prvim predsedn...

Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči
Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči

Evropska unija je politički i privredni savez od  27 država članica...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti