srpski english

Edukacija / SAD će pomoći u suočavanju sa talasom dezinformacija na Balkanu

Iako se obim ruskih dezinformacija proteklih meseci ne može kvantitativno izmeriti, stručnjaci se slažu da je pojačan intenzitet hibridnih pretnji, ali i načini širenja ruskih dezinformacija u zemljama Balkana.

SAD će pomoći u suočavanju sa talasom dezinformacija na Balkanu
Foto: Ikonact, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons/remix: Ptrintscreen Youtube

Edukacija / SAD će pomoći u suočavanju sa talasom dezinformacija na Balkanu

Iako se obim ruskih dezinformacija proteklih meseci ne može kvantitativno izmeriti, stručnjaci se slažu da je pojačan intenzitet hibridnih pretnji, ali i načini širenja ruskih dezinformacija u zemljama Balkana.

autor teksta
Dejan Srbinovski | Demostat | Beograd 11. Apr 2023 | Edukacija

Zemlje Balkana, uključujući Makedoniju, imaju relativno nizak nivo medijske pismenosti i slobode medija, porast senzacionalizma i lažnih vesti su u porastu, a javni emiteri se takođe suočavaju sa nedostatkom interesovanja publike za istinsko razumevanje medija. . To je, između ostalog, razlog što će danas u zemlju doputovati specijalni predstavnik i koordinator Centra za globalni angažman Stejt departmenta SAD Džejms Rubin.

Iako se obim ruskih dezinformacija proteklih meseci ne može kvantitativno izmeriti, slažu se stručnjaci sa kojima je „Sloboden pečat” razgovarao: pojačao se intenzitet hibridnih pretnji, kao i načini širenja ruskih dezinformacija u zemljama Balkana. Jedan narativ, koji je posebno tvrdoglav i uporan od početka rata u Ukrajini, jeste da je širenje NATO-a razlog zašto je Rusija bila prinuđena da napadne Kijev.

Prema rečima makedonskog bezbednosnog analitičara Peca Trajkoskog, poseta specijalnog predstavnika Stejt departmenta Rubina zemlji i regionu znači direktnu američku podršku u naporima da se izbore sa hibridnim pretnjama i narativima dezinformacija u zemljama koje dolaze spolja.

Dolazak specijalnog predstavnika i koordinatora Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejmsa Rubina u Makedoniju je velika podrška za zemlju i za zemlje Zapadnog Balkana u pogledu suočavanja sa hibridnim pretnjama, propagandom. i dezinformacijama. Podrška koju Makedonija dobija kao članica NATO-a je više nego očigledna kroz ovaj korak, a upravo ova poseta pokazuje da su Sjedinjene Američke Države posvećene rešavanju ovog globalnog problema na koji nije imuna nijedna zemlja, pa ni naša – kaže Trajkoski.

Prema njegovim rečima, ovo pitanje je ozbiljno i spada u odbranu zemlje, jer, kako objašnjava, ako smo mi kao država hibridno napadnuti, to nije samo naš problem, već i pretnja za druge zemlje članice NATO-a, uključujući Ameriku

- Uveren sam da makedonske i regionalne institucije imaju kapacitete da se ovi bezbednosni izazovi, po mom mišljenju, izazvani lažnim vestima i dezinformacijama sa kojima se svi suočavamo, mogu sprečiti. To je zato što smo mi kao zemlja koja teži EU već uskladili politike i pravce delovanja protiv ovog takozvanog lažnog narativa koji dolazi sa istoka, ali u isto vreme želim da naglasim da uprkos svemu, nijedna država, uključujući i najmoćnije, ne može da se sama nosi sa ovim globalnim problemom. Zato je jedini odgovor na ovaj globalni problem udruživanje snaga kroz podizanje medijske pismenosti u društvima, ulaganje u obrazovanje, veće kritičko mišljenje, ali i prepoznavanje i uvažavanje svih vrsta medijskih sadržaja – ističe Trajkovski. On rezimira da je suočavanje sa ruskom propagandom izazov za sve vlade u regionu.

Slično misli i Žaneta Trajkovska sa Instituta za komunikologiju u Skoplju. Ona kaže da je poseta Rubina Zapadnom Balkanu potvrda američkog geostrateškog pozicioniranja u ovom delu Evrope.

– U interesu Amerike je da preduzme određene akcije u pravcu obračuna sa dezinformacijama na Balkanu. Naravno, dezinformacije imaju globalni uticaj i mi kao društvo smo ranjivi na ove pojave. To praktično znači da se otvara prostor za širenje ruskog uticaja ne samo na Zapadnom Balkanu već i u zemljama EU. Dolazak visokog predstavnika SAD istovremeno nagoveštava da će neke politike biti pojačane u pravcu jačanja sistema za borbu i obračun sa lažnim vestima. Međutim, donošenje politika nije dovoljno samo po sebi da izazove bilo kakav zadovoljavajući efekat u borbi protiv manipulacija i zloćudnih uticaja. Da bi se ova situacija prevazišla, potrebno je raditi sa celim društvom – ističe Trajkovska.

Prema njenim rečima, potreban je ozbiljan pristup, a to je, kako objašnjava, moguće samo uključivanjem medijske pismenosti kao predmeta koji se uči u obrazovanju od malih nogu.

- Neophodno je negovati kritičko mišljenje kod građana, ali i usmeriti se na rešavanje problema sa starijim grupama građana kako bi mogli da prepoznaju informacije na društvenim mrežama koje su istinite, a koje ne. Dodatno je važno napomenuti da je veoma važan alat ako želimo da ovaj proces zaživi u celini jeste aktivna i potpuna transparentnost svih procesa u zemlji. Netransparentnost u radu institucija kod građana stvara nepoverenje i ostavlja prostor u društvu za lako širenje stranog uticaja – zaključuje Trajkovska.

Inače, očekuje se da će specijalni predstavnik i koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejms Rubin, posle jučerašnje posete Podgorici, danas popodne doći u Skoplje na razgovore sa makedonskim vlastima, a glavna tema sastanaka biće borba protiv dezinformacija. 

Nakon sastanaka koje je imao u Podgorici, Rubin je rekao da je uveren da se Crna Gora više neće okretati Beogradu i Moskvi. On je na brifingu za novinare izrazio i uverenje da će borba protiv dezinformacija biti prioritet nove vlasti u Crnoj Gori.

Rubin je, kako prenose crnogorski mediji, ocenio da će biti teško postići napredak na Zapadnom Balkanu ukoliko ruske dezinformacije budu dominirale tim prostorom. On je ukazao da u Crnoj Gori postoji veliki broj portala koji šire dezinformacije iz Rusije i Kine. Na primer, lažna je informacija da u Ukrajini postoji fabrika za proizvodnju biološkog oružja. Takođe je laž da su SAD želele rat u Ukrajini, rekao je Rubin

Ko je Džejms Rubin? 

Američki specijalni izaslanik Džejms Rubin, bivši diplomata, portparol Stejt departmenta za vreme Bila Klintona i „desna ruka” bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, trenutno je u poseti Zapadnom Balkanu. On dolazi u region prvi put posle 23 godine, a tema posete biće uticaj Rusije, ali i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, implementacije dogovora postignutih u Briselu i Ohridu, kao i borbu protiv dezinformacija.

Rubin smatra da je ovo "vreme velike nade na Balkanu" i da se stane na kraj sukobima, ali će to biti izuzetno teško. On je bivši američki diplomata i novinar, a javnosti je najpoznatiji kao pomoćnik američkog državnog sekretara za odnose sa javnošću u administraciji bivšeg predsednika SAD Bila Klintona od 1997. do 2000. godine. Bio je i glavni portparol Stejt departmenta i desna ruka tadašnjeg državnog sekretara Medlin Olbrajt. Nakon Klintonovog odlaska preselio se u London i radio kao stalni profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije. Bio je i član predizbornog tima Hilari Klinton 2008. godine, a potom je otišao u medijsku kuću Blumberg. Nedavno se vratio u Stejt department nakon što ga je državni sekretar Entoni Blinken imenovao za specijalnog izaslanika i koordinatora Centra za globalna pitanja. Bio je oženjen glavnom međunarodnom dopisnicom i voditeljkom CNN-a, Kristijan Amanpur, sa kojom ima sina.

Izvor: https://www.slobodenpecat.mk/amerikancite-kje-pomagaat-vo-spravuvanjeto-so-naplivot-na-dezinformacii-na-balkanot/

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Edukacija
Pet AI alata za pomoć novinarima
Pet AI alata za pomoć novinarima

Iako snažan razvoj veštačke inteligencije može da izazove mnoge prob...

Šta rade evropski komesari
Šta rade evropski komesari

Evropska komisija je zamišljena kao organ koje ...

Koji su izazovi za medije u doba uspona AI
Koji su izazovi za medije u doba uspona AI

Novinari, civilno društvo i istraživači imaju mnoge zamerke na generati...

Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori
Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori

Američki birači će izaći na birališta 5. novembra na prvim predsedn...

Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči
Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči

Evropska unija je politički i privredni savez od  27 država članica...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti