srpski english

U fokusu / Kongres SAD: Da li je bivši špijun CIA radio za Ruse u Crnoj Gori

Istražitelji Kongresa SAD nameravaju da utvrde šta je bivši operativac CIA radio u Crnoj Gori prošle jeseni u vreme navodnog pokušaja puča koji je podržavala Rusija u novoj članici NATO-a, piše “The Wall Street Journal”. 

Kongres SAD: Da li je bivši špijun CIA radio za Ruse u Crnoj Gori

U fokusu / Kongres SAD: Da li je bivši špijun CIA radio za Ruse u Crnoj Gori

Istražitelji Kongresa SAD nameravaju da utvrde šta je bivši operativac CIA radio u Crnoj Gori prošle jeseni u vreme navodnog pokušaja puča koji je podržavala Rusija u novoj članici NATO-a, piše “The Wall Street Journal”. 

autor teksta
Miloš Đorelijevski | The Wall Street Journal | Beograd 19. Jun 2017 | U fokusu

 

Bivši službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozef Asad pohvaljen je u Vašingtonu jer je 2015. godine pomogao u izbavljanju desetina iračkih hrišćana sa teritorije “Islamske države”. Prošle godine, nekoliko dana pre oštro osporavanih izbora u Crnoj Gori, Asad je odleteo u balkansku državicu koja je bila predmet napetosti između SAD i Rusije.

Razlogom tog Asadovog puta bavi se i istraga u Crnoj Gori, a sada se zainteresovao i američki Kongres.

Ovaj zaplet je znak da su u Evropi ponovo oživele stare špijunske igre “Istok protiv Zapada”.

Sadašnji i bivši američki i ruski zvaničnici privatno priznaju da njihovi operativci rade na Balkanu i, konkretno, u Crnoj Gori.

Najnovije nevolje u Crnoj Gori počele su kada je NATO rekao da će je primiti u članstvo, što je bila prepreka naporima Moskve da blokira dalje širenje vojne alijanse. Rusija se odmah usprotivila i zapadni zvaničnici su rekli da je počela kampanju čiji je cilj da spreči ulazak Crne Gore u NATO.

Američki i crnogorski zvaničnici kažu da je kampanja kulminirala tajnim planom koji je Rusija podržala i čije je ostvarivanje sprečeno u poslednjem trenutku. Vladini protivnici kažu da je lažni puč vlasti poslužio da vladajuća stranka pridobije još ljudi.

Zvaničnici američkog Kongresa rekli su da hoće da utvrde da li je Asad, namerno ili ne, uvučen u navodni ruski tajni plan. Rusija poriče da je podržala bilo kakav pokušaj državnog udara.

Crnogorski zvaničnici kažu da istražuju da li je Asad angažovan da bi pomogao navodnim izvršiocima. Optuženo je 14 ljudi, među kojima i oni koje optužnica opisuje kao srpske nacionaliste, a nekoliko njih sebe naziva “vukovima”. U optužnici, koju je crnogorski sud potvrdio, navodi se da su optuženi planirali da zbace Vladu Crne Gore, možda i ubiju premijera i postave proruski režim na vlast. Asad nije optužen ali je naveden kao mogući izvršilac angažovan da pomogne u kasnijem bekstvu pučista iz Crne Gore.

printscreen: Hapšenje navodnih zaverenika za vreme izbora u Crnoj Gori

Zvaničnici SAD i njihovih saveznika rekli su da je besmisleno da planeri puča unajme čoveka spolja kako bi izvukao njihov tim iz Crne Gore, ali su crnogorski i neki američki zvaničnici naveli da je moguće da su ruski operativci hteli da uključe bivšeg službenika CIA-e koji bi nesvesno učestvovao u puču kako bi prikrili odgovornost Moskve.  

Zvaničnici SAD i njihovih saveznika rekli su da je jedan od razloga zbog kojeg veruju da je planiran državni udar i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su srpske obaveštajne službe pronašle “neporecive i materijalne” dokaze koji potvrđuju tvrdnje Crne Gore i da su sarađivale u istrazi.

U optužnici se izražava sumnja da je Asad u firmi sa Floride “Patriot Defense Group” tražio nekoga da mu pomogne u “praćenju i evakuaciji” za račun opozicione partije. 

Brajan Skot, bivši službenik CIA-e i izvršni direktor firme “Patriot Defense Group” rekao je da je jedan zaposleni u toj firmi razgovarao sa Asadom o “poslu generalne bezbednosti” u Crnoj Gori za kompaniju povezanu sa “Patriot Defense Group”.

Skot je rekao da nije znao da li je taj posao uključivao i evakuaciju, i dodao da je njegova firma brzo odustala jer to nije ono čime se bavi – pomoć američkim kompanijama u inostranstvu.

Asad, koji nije optužen, odbio je da govori za “The Wall Street Journal”. Njegov advokat, Vinsent Sitro, rekao je da je Asad bio u Crnoj Gori da bi pomogao prijatelju i kolegi koji je vodio kampanju opozicije. Sitro kaže da Asad nema veze sa tajnim planom i demantuje da je Asad radio kao špijun za Rusiju ili bilo koga drugog.

Sitro je potvrdio da je Asad razgovarao sa firmom “Patriot Defense Group”. On je rekao da je Asad sarađivao sa Vladom SAD kako bi “razjasnio dezinformacije koje dolaze iz Crne Gore”, ali i da mu je rečeno da njegov klijent nije pod istragom.

Priča o Asadu i njegovoj ženi na sajtu koledža koji je pohađao i članak objavljen u 2016. godine u novinama na Floridi daju ovakvu skicu Asada – on je egipatski hrišćanin koji je rastao u Libanu i Egiptu i sada je naturalizovani Amerikanac, građanin SAD. Preselio se u Ameriku kako bi pohađao Palm Bič atlantski univerzitet na Floridi, gde se posvetio političkim naukama i biblijskim studijama, a diplomirao je 1994. godine. Asad i njegova žena, rođena Amerikanka, zaposlili su se u CIA 1999. godine.

Pošto je Asad 2015. godine prešao u vode privatnog konsaltinga u oblasti bezbednosti, televizija ABC je objavila kako su on i njegova žena pomogli u spasavanju 149 iračkih hrišćana od “Islamske države”.

Među optuženima za navodni puč u Crnoj Gori su i dva ruska operativca, tri člana crnogorske opozicije i devetoro Srba. Suđenje će zavisiti od kredibiliteta glavnog svedoka tužilaštva, Srbina koji nije optužen, a čija se izjava navodi u optužnici. U toj izjavi on je naveo da ga je ruski obaveštajac angažovao na zbacivanju crnogorske vlasti.

Istražitelji kongresnog Odbora za obaveštajna pitanja pozvali su Asada i Skota na ispitivanje. “Ako su Amerikanci bili uključeni, onda to moramo da istražimo”, rekao je predsednik odbora Devin Nunjes, republikanski kongresmen iz Kalifornije.

Nunjes je nedavno bio u Crnoj Gori gde se sastao sa tužiocima povodom navoda o umešanosti Rusije. “To je bio pokušaj ruskih interesa da zbace pro-NATO vladu”, rekao je Nunjes.

Vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista je prošle godine snažnije krenula ka članstvu u NATO i suočila se sa teškim izazovom Demokratskog fronta, koalicije opozicionih grupacija čija se kampanja zasnivala na antikorupcijskoj platformi i koja je zahtevala referendum o ulasku u NATO.

Opozicija je angažovala Arona Šaviva, britansko-izraelskog menadžera kampanje, poznatog po šaljivim spotovima za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Šaviv je rekao da su ga crnogorska policija i bezbednosne službe pratile i zaustavljale, pošto se spotovima sprdao sa vlastima Crne Gore.

Šaviv je rekao da je pozvao Asada, sa kojim je ranije radio, kako bi došao u Crnu Goru i obavio procenu bezbednosti. Asadov advokat kaže da je njegov klijent uradio procenu za Šaviva i napustio Crnu Goru na dan izbora.

Crnogorski zvaničnici kažu da nemaju nagoveštaje da su Šaviva pratile vojne ili bezbednosne agencije.

Crnogorski i američki istražitelji doveli su u pitanje vreme Asadovog izlaska iz Crne Gore. Oni su u razgovoru za “The Wall Street Journal” upitali zašto bi savetnik za bezbednost napustio klijenta na dan izbora, nekoliko sati posle hapšenja navodnih zaverenika, objavljenog na sva zvona.

Šaviv, koji nije optužen, rekao je da iz optužbi crnogorskih tužilaca sledi da je Moskva pokušala da sruši vladu pomoću ekipe sastavljene od političkog konsultanta, bivšeg agenta CIA i „nekih momaka, seljaka iz ruralnih crnogorskih naselja sa lovačkim puškama“.

Šaviv je naveo da je crnogorska vlast na oktobarskim izborima bila suočena s porazom, pa je na brzinu izašla sa “najbljutavijom teorijom zavere ikada zakuvanom”. Crnogorska vlada i vladajuća partija demantuju ovu optužbu.

Vladajuća partija dobila je izbore i Crna Gora je 5. juna formalno pristupila u NATO, postavši 29. članica, što je pobeda Zapada.

Dok ruski zvaničnici poriču da pokušavaju da destabilizuju države kandidate za NATO ili članice alijanse na svojim granicama, američki očekuju još ruskog mešanja širom Evrope. General Ben Hodžis, komandant američke vojske u Evropi, rekao je da će “Rusija nastaviti to da radi pritiskajući države na periferiji”. 

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja
Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja

Predsednik Kine će se tokom boravka u Srbiji sastati sa srpskim kolegom Aleksan...

Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć
Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć

Juratović konstatuje da je prvo potrebno urediti izborni spisak, te “oči...

Savet ministara - najvažnije telo EU
Savet ministara - najvažnije telo EU

Savet ministara se prvi put pojavio u tadašnjoj Evropskoj zajednici za ugalj i...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti