srpski english

Dijalog / Birači u dva tabora, a između konfuzija i praznina

Uoči (mogućih) izbora

Ne znam zašto neki „analitičari“ kažu da se Vučić zatrčao kad je najavio izbore za 17. decembar. Bolje je za Naprednjake da izbori budu što pre i da tako uhvate opoziciju u polusnu još dok ne završe proces predizbornog zbližavanja. Jasno je da je ujedinjena opozicija velika opasnost za vlast Naprednjaka i zato je Vučićeva odluka pametna i blagovremena. Jer ako se sada opozicija opet posvađa, onda će još dugo ostati razjedinjena. 

Birači u dva tabora, a između konfuzija i praznina
Foto: Demostat

Dijalog / Birači u dva tabora, a između konfuzija i praznina

Uoči (mogućih) izbora

Ne znam zašto neki „analitičari“ kažu da se Vučić zatrčao kad je najavio izbore za 17. decembar. Bolje je za Naprednjake da izbori budu što pre i da tako uhvate opoziciju u polusnu još dok ne završe proces predizbornog zbližavanja. Jasno je da je ujedinjena opozicija velika opasnost za vlast Naprednjaka i zato je Vučićeva odluka pametna i blagovremena. Jer ako se sada opozicija opet posvađa, onda će još dugo ostati razjedinjena. 

autor teksta
Srećko Mihailović | Demostat | Beograd 9. Oct 2023 | Dijalog

Neki među nama bi glasali „da se smeni onaj“, drugi bi glasali, ako može, za svog partijskog lidera u kojem vide mesiju; treći bi glasali za ideologiju i program svoje partije, četvrti bi glasali za savez sa „istomišljenicima“ (za „kolonu istomišljenika“), peti bi glasali za partiju koja će da pobedi na izborima, šesti će glasati za onu partiju čiji je naziv zaokružio vlasnik života ovih glasača, sedmi će glasati onako kako im je rečeno ili naređeno, osmi bi glasali za one koji nisu na listi, deveti kažu da su razočarani u politiku „i sve“, deseti se gade politike, jedanaesti ne znaju za koga bi glasali, dvanaesti će glasati a da ne znaju za koga su glasali („Rekli su da biram i ja biram, zažmurim, zavrtim olovku pa na koga padne vrh olovke, za toga glasam“); trinaesti ne znaju o čemu se tu radi („nisu odavde“)… Reklo bi se da je velika raznolikost  motiva kako za izlazak na izbore tako i za glasanje. Prvo da li izaći na izbore ili ostati u kući ili kafani. Drugo koje važi samo za one koji su odlučili da izađu „na glasanje“, oni treba još jednom da se namuče pa da odluče kome da daju svoj glas. 

Nabrojao smo ovde 13 grupa razloga koji su se pojavljivali u istraživanjima predizbornog mnenja u kojima sam učestvovao ili ih vodio, od 1990. do ove 2023. godine. Izvesno je da nisu nabrojani svi razlozi, ali oni brojniji, jesu. Ma koliko broj od 13 razloga izgledao veliki, on je gotovo zanemarljiv u odnosu na broj registrovanih političkih partija koji je deset puta veći. Na prošlim parlamentarnim izborima (3. april 2022. godine) bilo je 19 izbornih lista i nešto više političkih partija koje su se pojavile kao nosioci tih lista. 

Broj motiva istraživač može prividno da smanji tako što će motive grupisati u nekoliko celina, broj političkih partija (i izbornih lista), ne može niko dok je u nas višestranačkog sistema. Oni koji bi mogli da smanje broj partija koje izlaze na izbore i broj izbornih listi, ili ne znaju da to učine, ili neće ili misle da je to nemoguće jer su pribogu oni jedinstvena pojava sa ciljevima drukčijim od ciljeva drugih partija, sa liderima koji su najpametniji i najlepši. Teško bi međutim bilo da pokažu i dokažu raznolikost partijskih i liderskih interesa…

U ekstremnom slučaju broj razloga za izlazak na izbore i glasanje mogu se redukovati na dve grupe razloga birača i glasača. Upravo o te dve grupe, ta dva tabora ovde će biti reči. 

Jedan tabor je tabor državotvornih birača i glasača i drugih velikih državnih pitanja Srbije i „srpskog sveta“. U drugom taboru pak nalazimo birače i glasače obeležene borbom za ličnu i porodičnu egzistenciju (od preživljavanja do pristojnog života), a potom i zalaganjem za uređenje i normalizaciju života u lokalnoj zajednici i šire.

* * *

Nedavno reče Aleksandar Vučić „Oni su sada napravili taj savez za pobedu („Dogovor za pobedu“), oni idu da pobede, veliki su favoriti, ogromnu snagu u narodu imaju“ (navedeno prema tekstu na Novoj - https://nova.rs/vesti/politika/pala-odluka-izbori-17-decembra/). Ne znam da li je i ako jeste koliko je A. Vučić u pravu, ne znam koliko su tačne navedene tvrdnje. Ne znam ni da li preteruje, da li to izgovara kao sarkazam, ili je samo objektivan. Možda navodi nalaze iz istraživanja kojima samo on raspolaže, možda ga istraživači obmanjuju, a on ulagivanje istraživača prihvata kao istinu… Ili je to, ipak, samo podsvesna želja. Želja, da se odmori od svega!

Istraživanja kojima ja verujem kao i ona koje sam ja radio, u ovom trenutku ne podržavaju ovu decidnu izjavu Aleksandra Vučića. Nije sve tako crno za Vučića i njegove partije. I ne znam zašto je toliki i defetista i pesimista. Tim defetizmom samo nanosi štetu svom rejtingu i izbornom rezultatu svoje stranke. Nema pobede bez vere u pobedu. 

Ono jeste da glasački narod više nije onakav kakav je bio pre 11 godina i kasnije. 

Narod nije više toliko zaluđen Naprednjacima i zaljubljen u Vučića. 

Inače, najjači izraz narodne ljubavi prema Vučiću vidim u iskazu onih 17 od 100 pristalica njegove stranke i ostalih stranaka koje su u koaliciji sa Naprednjacima, prema kojem oni prihvataju da se vakcinišu protiv korone „ako to preporuči predsednik Vučić“. Kod ostalih ispitanika, uticaj preporuke Vučića je na nivou statističke greške, 2-3 procenta (navedeni podaci prema istraživanju Demostata iz septembra 2020. (videti https://demostat.rs/sr/vesti/istrazivanja/javno-mnjenje-srbije-o-kovidu-19/1010).

Ne znam zašto neki „analitičari“ kažu da se Vučić zatrčao kad je najavio izbore za 17. decembar. Bolje je za Naprednjake da izbori budu što pre i da tako uhvate opoziciju u polusnu još dok ne završe proces predizbornog zbližavanja. 

Jasno je da je ujedinjena opozicija velika opasnost za vlast Naprednjaka i zato je Vučićeva odluka pametna i blagovremena. Jer ako se sada opozicija opet posvađa, onda će još dugo ostati razjedinjena. I tako će Srbija opet ostati u vlasništvu Naprednjaka i njihovih vođa pod dirigentskom palicom Vučića koji je nesumnjivo najpopularnija politička ličnost u Srbiji.

Neki „analitičari“ pišu i kazuju da ovi izbori na brzinu nisu dobri za Naprednjake jer u jeku je Kosovka kriza, inflacija na sve strane, ne zna se šta poskupljuje… Ama ljudi moji, kao da je Kosovo od juče, pa koliko nas vekova to Kosovo opterećuje, više ne znam ni sam šest ili sedam vekova. Pa ništa. I to sa inflacijom i skupoćom, kao da je to neka novost za Srbe, kao da Srbi mogu bez toga, kao da postoji neko ko bi Srbe mogao da oslobodi tog zla. Ti analitičari ne shvataju da će Kosova, inflacije, poskupljenja biti i sutra i prekosutra, pa da li mi zbog toga treba da odlažemo izbore…

Ne znam na osnovu čega Vučić tvrdi da su oni (tj. opozicija) veliki favoriti i da imaju ogromnu snagu u narodu, kad na primer u Šapcu upravo Naprednjaci imaju gotovo duplo više glasača nego što ih ima koalicija Zajedno za Srbiju. Doduše, onih birača koji su izborno neodlučni ima tri puta više nego glasača Srpske napredne stranke, ali će im Naprednjaci na razne poznate načine „pomoći“ da se odluče i prepoznaju stranku za koju treba glasati. 

Uostalom, argumenti prisile i iznude su na strani države, a znamo u čijem je rukama ta država. Tim argumentima se inače pristupa, kako bi izborna pobeda bila izvesnija, a poraz svake opozicije što vidljiviji i veći. Veliki poraz opozicije na prvim sledećim izborima, ma kada oni bili, važna je zaloga za izvesniju pobedu i na sledećim izborima i na izborima na svim nivoima. 

Razumeo bih Vučića da kaže da opozicija još nema ogromnu snagu u narodu, ali da ima veliku šansu da stvori tu snagu a da će im u tome pomoći upravo njegovi vazali koji ne biraju način na koji će napraviti ličnu dobit i svakojaku korist. Uostalom i sam Vučić će pomoći opoziciji svojom čudnom politikom koja sve češće daje rezultate suprotne od očekivanih. Najekstremniji pokazatelj te politike je ovaj naopaki „Kosovski izlet“ i posledice te politike koje ne samo da nazirimo, već i vidimo, a uskoro ćemo ne daj bože, i da osetimo!

* * *

Vododelnicu koja deli srpske birače i glasače na dva tabora, čine odgovori na tri pitanja i podpitanja koja proizlaze iz odgovora na osnovna pitanja: prvo je prihvatanje ili neprihvatanje najveće istine srpske istorije: „Kosovo je srce Srbije“; drugo je prihvatanje ili neprihvatanje geneze srpskog opstanka: „Rusija je srpska majka, a Kina je srpska pomajka“ (iz pomenute tvrdnje jasno proizlazi mišljenje o tome ko je kriv za rat u Ukrajini); i treće, prihvatanje ili neprihvatanje ove velike istine „Srbija nije ni svet, ni Evropa (niti deo Evropske unije), eventualno može da bude ruska gubernija“. Istraživanja javnog mnenja jasno pokazuju da je prvi tabor brojniji i po biračima i po glasačima i da ga čine oni birači koji znaju da je Kosovo srce Srbije, koji znaju da je Rusija srpska majka i koji misle da Srbija ne pripada Evropi nego da se smešta negde između Evrope i odlaska u istoriju. Ideološko-emocionalnoj karakterizaciji pripadnika ovog „državotvornog“ tabora treba dodati i vezanost za vođu o čemu svedoče abreakcija na tvrdnju društvene „promene su moguće samo ako se pojavi snažni vođa kojem narod veruje i podržava ga“. Sa ovom tvrdnjom slaže se 53 od 100 ispitanika, delimično slaže a delimično ne slaže 17 od 100, a ne slaže svega 14 od 100. 

Indicije o pripadnicima prvog tabora srpskih podela nalazimo u nekolikim istraživanjima koje je obavio Demostat u poslednjih pet-šest godine. Ilustracije radi, navodim mišljenja ispitanika iz najsvežijeg istraživanja obavljenog u opštini Šabac. Na pitanje: „Za koga biste na izborima pre glasali, za partiju koja bi nas približila Evropskoj uniji ili za partija koja bi nas približila Rusiji i Kini?“, 34 od 100 ispitanika je odgovorilo „za partiju koja će nas približiti Rusiji i Kini“, a 28 od 100 je reklo „za partiju koja će nas približiti Evropskoj uniji“, dok je preostalih 38 od 100 zapalo u konfuziju - oni su rekli da ne bi glasali ni za prvu ni za drugu partiju ili je reklo da ne znaju da odgovore na ovo pitanje. 

Sa druge strane razvođa koje deli srpske birače i glasače nalazimo pored onih koji su odbili one tvrdnje koje su pripadnici prvog tabora prihvatili (one tvrdnje o Kosovu, o Rusiji i Kini i o Evropi i Evropskoj uniji), uočena je i znatnu vezanost za lične i društvene probleme, kao i za probleme i uređivanje lokalne zajednice. I ovo ćemo ilustrovati nalazima iz šabačkog istraživanja. Pripadnike drugog tabora karakteriše opterećenost pitanjima standarda - 55 od 100 ispitanika koji imaju značajne probleme navode kao problem svih problema upravo životni standard. Na pitanje o lokalnim problemima, 21 od 100 onih koji tvrde da opština Šabac ima značajne probleme, navodi korupciju i kriminal; takođe 21 od 100 probleme vezuje za politiku, vlast i institucije. 

Važna su i ova tri obeležja po kojima se razlikuju pripadnici prvog i drugog tabora. 

Većina najstarijih ispitanika pripada upravo prvom taboru, čak se može reći da će svaki birač koji je stariji od 55 godina pre pripasti prvom a ne drugom taboru, za razliku od mlađih od 55 godina koji su češći u drugom tabora. Ovaj nalaz, s obzirom na trend starenja stanovništva Srbije, ide na ruku Vučiću i njegovim partijama. Takođe treba pomenuti da postoji prilična razlika i po školskoj spremi pripadnika prvog i drugog tabora

U prvom taboru ima dvadeset puta više birača i glasača sa osnovnom školom ili bez nje, nego što ih ima u drugom taboru; takođe u prvom taboru ima duplo više onih sa radničkim školama (srednja škola u trajanju dve ili tri godine). Sa druge strane u drugom taboru ima nešto više birača i glasača sa četvorogodišnjom srednjim školom, 50 od 100 prema 32 od 100 i duplo više sa višim školama i fakultetima, 36 od 100 prema 18 od 100 u prvom taboru. Na kraju kada je reč, o radnom statusu, u prvom taboru ima šest puta više penzionera nego u drugom taboru, a u drugom taboru je više zaposlenih (57 od 100), nego u prvom taboru. Uz dosta uopštavanja mogli bi da kažemo da je prvi izborni tabor penzionerski, a drugi izborni tabor - radnički (u širem značenju tog pojma: svi oni koji žive od svog rada). Između ta dva tabora je praznina predpolitičke Srbije koji popunjavaju birači koji ne znaju ko su, ne znaju gde su i ne znaju kuda će!

* * *

Ono što nije mogla opozicija učinio je Vučić; oterao je tolike naprednjačke gradonačelnike. Da li je tim potezom Aleksandar Vučić odao svoju nameru da opoziciji preuzme posao? Može on i to. Nije li on ovim svojim potezom samo uzvratio opoziciji koja je u skupštini gotovo preuzela metode i taktike vladajućih poslanika, pa se sada ponašaju kao oni. Zajedno su od Skupštine napravili cirkus! U stvari, hteo sam da kažem sve dok se opozicija rukovodi načelom da je najefikasniji način borbe protiv političkog protivnika korišćenje istih sredstava borbe kao protivnik protiv kojeg se bori, od opozicije nema ništa, niti od  supremacije opozicije nad protivnikom. 

Opozicija, po mom skromnom mišljenju, treba da pokaže svoju nadmoć nad partijama vlasti i vlastodržaca, time što će da prikaže i pokaže narodu i svojim postojećim i budućim izbornim pristalicama da je bitno drukčija, da je ona zaista drukčiji izbor i nosilac drukčije politike i tvorac politike koja omogućava bolju budućnost ovog naroda. 

U svakom drugom slučaju imamo politiku koji je ovaj narod davno spoznao, onu politiku čiji se rezultat ogleda u onoj narodnoj pameti „Sjaši Janko da uzjaši Marko“. Javnim opozicionarima potrebno je više pameti od one koja se ogleda u kopiranju političkih bezobrazluka protivničkog bašibozluka. - Po mom skromnom mišljenju valjalo bi da opozicija sledi strategiju koju naznačuje profesor Vladeta Janković u svojim ovovremenim skupštinskim i inim kazivanjima: znalački, mudro, dostojanstveno, pravo u cilj…

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Dijalog
Predizborna groznica
Predizborna groznica

Pošteno rečeno, ništa u ovoj kampanji uoči predizborne kampanje ...

Za ovaj režim evropski put je ćorsokak
Za ovaj režim evropski put je ćorsokak

U tom vakuumu postoji samo Vučić, koji za nepunih 50 dana imao 32 nastupa na t...

Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"
Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"

Zbornik je značajno štivo koje može olakšati razumevanje i anali...

Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela
Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela

Virtuelni i stvarni dueli, a u nekim slučajevima pomešani latentni i man...

Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora
Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora

Zašto SPS („Srbija protiv straha“) nije postigao bolji rezult...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti