Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

U Crnoj Gori se pojavila nova politička snaga, Demokratska Crna Gora ili Demokrate, predvođena Aleksom Bečićem, koji je tek napunio 30 godina. Bečić je magistar ekonomije i bivše desno krilo u omladinskoj fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore.

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

U Crnoj Gori se pojavila nova politička snaga, Demokratska Crna Gora ili Demokrate, predvođena Aleksom Bečićem, koji je tek napunio 30 godina. Bečić je magistar ekonomije i bivše desno krilo u omladinskoj fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore.

autor teksta
Miloš Đorelijevski | Demostat | Beograd 2. Aug 2017 | U fokusu

 

U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava, vladajući DPS uživa podršku 39,9 odsto ispitanika, a Demokrate su druge sa 19,9 odsto podrške, ispred Demokratskog fronta (DF) koji ima 11,6 odsto. DF je početkom godine imao 21 odsto podrške. Bečić je političku karijeru počeo u podmatku SNP-a, koji je napustio pre oko tri godine i osnovao svoju stranku. U intervjuu za Demostat, u kojem je na pitanja odgovorio pisanim putem, Bečić kaže da je DPS stranka prošlosti i da će Demokrate predvoditi buduću vlast koja će omogućiti da Crna Gora postane članica Evropske unije. 

U Srbiji se malo zna o Aleksi Bečiću. Ko je Aleksa Bečić?    

O meni neka govore građani i rezultati moga rada, a ja mogu samo kratko reći - čovek iz naroda, koji je spreman da služi narodu. Sluga svog naroda i najlepše države na Balkanu, a večiti neprijatelj lopova i kriminalaca. To sam obećao danom ulaska u politiku, a za mene i moje saborce je data reč ravna zakonu. Reč ću održati, čak i po cenu života.

Ko su Demokrate?    

Demokrate su velika porodica iskrenih, principijelnih, čistih i stručnih pojedinaca, koji nesebično daju deo sebe za opšte dobro. Uspeli smo da okupimo ljude svih vera i nacija, različitih političkih i ideoloških uverenja u prošlosti, tako da Demokrate mire, spajaju i stvaraju uslove za nove pobede. Naš Program “Pobede, a ne podele” oko kojeg se okuplja nezadovoljna Crna Gora je putokaz ekonomske, pravne, socijalne i moralne obnove našeg društva. Ne zavisimo od bilo kog unutrašnjeg ili spoljašnjeg centra moći, mislimo svojom glavom, imamo čiste ruke i zato smo smetnja mnogima. Poremetili smo brojne decenijske nameštene utakmice na raznim poljima, tako da smo trn u oku svima koji su svađali i delili, da bi krali, otimali i rasprodavali. Demokrate su svetlo na kraju trodecenijskog mračnog crnogorskog tunela, Demokrate su nasušna potreba i svetla budućnost Crne Gore.

foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

Šta očekujete od izbora sledeće godine? 

Očekujem naravno pobede, jer mi smo nastali da bi pobeđivali, a ne da bi simulirali demorkatiju. To nisu pobede zbog bilo čije fotelje ili pozicije, već zbog istinske potrebe građana Crne Gore da pomirimo i promenimo stanje u našoj otadžbini. Pobedili smo ih u Budvi, pobedili smo ih u Kotoru, pobedili smo ih u Herceg Novom, pobedićemo ih u svim narednim mečevima. Naša pobeda je pobeda svih građana Crne Gore, čak i onih koji nas nisu glasali, jer svaka plemenita ideja donosi dobro svima, bez obzira na različitu političku ili bilo koju drugu pripadnost. DPS je partija prošlosti, Demokrate su tim budućnosti. Mladost mora pobediti istrošenost, iskrenost mora pobediti licemerstvo, poštenje mora pobediti lopovluk, a budućnost mora pobediti prošlost.

Od lokalnih izbora na Cetinju?   

Očekujem nastavak pobedničkog niza, višestruki rast Demokrata i dodatnu potvrdu snage i građanskog koncepta naše partije. Upravo smo završili prvi prsten terenske kampanje na Cetinju i na osnovu 4.000 posećenih domaćinstava mogu da konstatujem da imamo procenat podrške od 27 odsto. Demokrate su uspele na Cetinju ono što nije nikom pošlo za rukom u prethodnom periodu. Animirali smo brojne apstinente, nekadašnje liberale, razočarane opozicionare, nezadovoljne birače vladajuće partije. Pokazali smo da su vrata naše porodice dovoljno široka za sve kojima su interesi Cetinja i Crne Gore na prvom mestu. Zato je velika panika na dvoru DPS-a, jer su shvatili da se nezadovoljno Cetinje probudilo i rešilo da uzme sudbinu u svoje ruke. Zato rast Demokrata i pad DPS-a niko i ništa ne može zaustaviti, jer Prestonica Crne Gore mora biti istinska prestonica, a ne moneta za potkusurivanje DPS-a i kriminalnih struktura.

Vaš stav o pitanju Srba u Crnoj Gori?  

Moje mišljenje je da je u Crnoj Gori ugrožen svaki onaj građanin koji ne krade, ne otima, koji misli svojom glavom i koji hoće da živi od svoga rada, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Kada se ukidaju nakande majkama, zamrzava dečiji dodatak, uvode nove akcize i nameti, povećava pdv, jednako su izloženi tim udarima svi obični građni koji ne prihvataju da budu deo degradiranog sistema vrednosti. Zato je, po mom sudu, neko lopov zato što je lopov, neko pošten zato što je pošten, a neko ugrožen zato što je ugrožen, a ne zato što se zove  Vasilije, Emir ili Štjefan.  

Stav Demokrata o NATO? 

Poslanici Demokrata nisu učestvovali u radu sednice na kojoj je doneta odluka o ulasku Crne Gore u NATO-u. Mi smo se zalagali da odluku o tom pitanju donesu građani, kao nosioci suvereniteta, ne sporeći da među Demokratama ima onih koji su protiv, ali i onih koji su za. Zato smo smatrali da je referendum najpoštenije rešenje i izraz najvećeg legitimiteta. Ipak, 46 poslanika je donelo odluku i time finiširalo taj proces. Nakon zatvaranja tog pitanja, koje je delilo građane i omogućavalo političkim elitama da manipulišu njime, vreme je da se konačno usmerimo brojnim i krupnim unutrašnjim problemima koji razaraju naše društvo i koji ključno determinišu budućnost Crne Gore.

foto: Aleksa Bečić - predsednik partije Demokratska Crna Gora

Da li u Crnoj Gori ima Srba koji podržavaju ulazak u NATO? 

Naše analize i istraživanja pokazuju da nema te partije, pokreta ili nacionalne grupacije u kojoj su svi za, ili u kojoj su svi protiv. Zato smo se i zalagali za referendum kao najpoštenije rešenje.

Da li bi u Vladi u kojoj bi eventualno većinu činili Demokrate-SDP-URA-DF-Ključ prihvatili mesto premijera?  

Biću uvek na onom mestu na kome narod bude smatrao da trebam biti, rukovođen životnim i demokratskim principima.

Vaša opcija je prihvatljiva i biračima DPS i opozicije?

Upravo činjenica da smo pored razočaranih opozicionara, ogromnog broja apstinenata, uspeli da zadobijemo poverenje i velikog broja nezadovoljnih birača DPS-a, objašnajva zašto smo trn u oku vladajućoj eliti i kriminalnim strukturama.  Razlog za evidentnu podršku nezadovoljnih birača DPS-a, što je posebno manifestovano na lokalnim izborima u Herceg Novom, je vrlo lak i jednostavan. Nekadašnji birači DPS-a su shvatili da su njihovi predvodnici voleli Crnu Goru dok su je krali, a bežali iz CG kad je trebalo da odgovaraju za krađu. Razumeli su da je šačica pojedinaca lažnim patriotizmom prikrivala poharu Crne Gore. Oni nemaju dileme da se Crna Gora voli znanjem i poštenjem, a ne kriminalom i lopovlukom. Zato su Demokrate njihov izbor, jer nam iskreni i čisti pojedinci, gde god da su bili u prošlosti, trebaju na ovom zahtevnom putu oporavka naše zemlje. To nije posao za jednog čoveka, to je posao za sve istinske rodoljube Crne Gore.

Kako Demokrate vide nemačku inicijativu Berlin plus i predlog o stvaranju balkanske carinske unije, koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

Nisam upoznat sa svim neophodnim detaljima inicijative, da bih je mogao oceniti. Demokrate se snažno zalažu za evropske integracije i smatramo da jedino sa novim, čistim i stručnim pojedincima koji će obezbediti snagu i nezavisnost institucija, Crna Gora može napred na evropskom putu. Nema dileme da sadašnja vladajuća garnitura nikada ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, sprovesti ekonomske reforme i postići tražene rezultate na polju zaštite životne sredine, prosto iz razloga zato što ne mogu da krenu sami na sebe. Za njih je to nepremostiva prepreka i oni nikada Crnu Goru ne mogu uvesti u EU. Taj istorijski zadatak su Demokrate spremne da ispune i zato nemam dilemu da ćemo biti predvodnici vlasti koja će postići zapažene rezultate, napraviti ključne korake napred i omogućiti da Crna Gora bude članica Evropske unije. To je naša obaveza prema budućim generacijama, koju ćemo, siguran sam, ispuniti.

Komentari
U fokusu
Vučić u Jelisejskoj palati
Vučić u Jelisejskoj palati

Vučić je u utorak bio u Parizu, u radnoj poseti francuskom predsedniku Emanuel...

Samit u Londonu: Ako EU nije za nas, zašto je za vas?
Samit u Londonu: Ako EU nije za nas, zašto je za vas?

Spiros Ekonomides je posvetio brojna istraživanja međunarodnim odnosima jugois...

Psihodrama u Briselu
Psihodrama u Briselu

Noć je bila dugačka. Na samitu Evropske unije u Briselu između 28. i 29. juna...

Britanski pogled na Balkan: Šta posle Bregzita
Britanski pogled na Balkan: Šta posle Bregzita

Velika Britanija koja izlazi iz Evropske unije domaćin je samita o Zapadnom Bal...

KFOR za Demostat: Ne planiramo da promenimo mandat na Kosovu
KFOR za Demostat: Ne planiramo da promenimo mandat na Kosovu

Beograd - U ovom trenutku NATO nema nikakav plan da izmeni, redukuje ili okonča...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Ko maše belom zastavom u opoziciji
Ko maše belom zastavom u opoziciji

Njegova sveopšta medijsko-idejna ofanziva nakon “Markovog hap&scaro...

Politička scena posle sporazuma sa Kosovom ili kako će delovati Lazarova kletva
Politička scena posle sporazuma sa Kosovom ili kako će delovati Lazarova kletva

Glavni albanski protivnici ovog koncepta – Samoopredeljenje Aljbina Kurtij...

2018. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web