Analiza Jasmine Lukač

Prvih sto dana Vučićevog predsedničkog mandata

Aleksandar Vučić je, to je postalo potpuno jasno, postao predsednik Srbije samo sa jednom idejom - da eliminiše Tomislava Nikolića. Nakon inauguracionog prijema u glamuroznom stilu starog diktatora Tita više nije imao sledeći potez. 

Analiza Jasmine Lukač
foto: Saša Lazarević, Demostat

Analiza Jasmine Lukač

Prvih sto dana Vučićevog predsedničkog mandata

Aleksandar Vučić je, to je postalo potpuno jasno, postao predsednik Srbije samo sa jednom idejom - da eliminiše Tomislava Nikolića. Nakon inauguracionog prijema u glamuroznom stilu starog diktatora Tita više nije imao sledeći potez. 

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 8. Sep 2017 | Analize
To je situacija čoveka koji je dugo stremio jednom cilju, i onda kada je taj cilj ostvario, više ne zna šta će. I usled nedostatka političkog smisla pozvao je na unutrašnji dijalog o Kosovu, ostavljajući da se to dalje samo od sebe marketinški razradi. To je potez daleko od svakog unapred smišljenog plana, kakav je recimo bio marketinški Vučićev desant prošlog leta. Setimo se razgovra sa građanima od 6 ujutru pa dokle ih ima, seljenje Vlade u kasarnu u Nišu - uzgred tu je "isplivala" Ana Brnabić. Jedino dvoje tadašnjih ministara koji su sve vreme spavali i jeli u kasarni sa Vučićem bili su Brnabićka i Zoran Lončar (ne zna se šta je bilo sa Vulinom). Cela postavka je unapred brižljivo postavljana - ceo diplomatski kor je šetao po Niškoj tvrđavi, predstavnika EU je bilo toliko da je izgledao da će u toj radnoj nedelji Srbija preskočiti tri evrointegracijska stepenika.
 
Međutim, nakon inauguracije ničeg sličnog nema. Vučić je sa jedne strane toliko ušao u ulogu premijera da ne može da je napusti, a sa druge ta je uloga naputila njega - sada na međunarodne skupove ide premijerka Brnabić. I tako je njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu, postao bleda senka ranijeg marketinga. Doduše, politička scena se i na to primila, što spontano što veštački i izjašnjavajući se o Vučićevom pozivu podigla nivo primećenosti predsednika u javnosti.
 
Naravno, poseban je fenomen kako je ko taj "poziv" pročitao. Nevladine organizacije i njihovi glasnogovornici očekuju događaj konkretnog formata, verovatno kako bi sa njega mogli da evaluiraju za svoje projekte, uključe u razne spin - off analize, skrininge i ostala čudesa novobirokratskih rečnika i procedura. Suprotni deo političkog spektra očekuje novu Kneževu večeru na kojoj će se razjasniti zašto car Lazar nije ušao u Muratovu vladu a mogao je, te koliko je otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU u skladu sa potezima Vuka Brankovića.
 
Da li će recimo, Aleksandar Vučić doći za skupštinsku govornicu, i polemisati o Kosovu sa opozicijom, ne zna se. Imao je više takvih nastupa svojevremeno Boris Tadić i još od tih vremena, to nije dijalog, to je demonstracija predsednikove domincije. Osim ako Vučiću opet, pojedini od opozicionih poslanika poput Sande Rašković Ivić i Boška Obradovića ne budu sve vreme stajali sa transparentom "Nije moj predsednik", ili lupali u klupe kao radikali Federiki Mogerini.
 
Takvu neku opstrukciju oni su upravo i najavili, odbijanjem Vučićevog dijaloga sa tezom da on samo traži alibi za ono što (ne)namerava da učini. Između ostalog, sumnjiči se i da će izbaciti kosovsku preambulu iz Ustava - inače je često nemoguće razlučiti na javnoj sceni ko govori o Vučićevom kosovskom dijalogu, a o raspravi o ustavnim promenama koja se formalno već duže vodi u sklopu pregovora sa EU.
 
Tako je i Dragan Šutanovac označen kao Vučićev saradnik budući da je Demokratska stranka poslala i Vučiću i ambasadorima EU i javnosti. predlog promene Ustava. Naravno, ne o preambuli, ali po DS još gore - o pravosuđu. To je podsetimo, tema koja je bila okosnica dolaska Vučića i Nikolića na vlast i Tadićevog poraza. Reforma pravosuđa koju su sprovodili Snežana Malović, Slobodan Homen i Boško Ristić uništila je unutaršnji demokratski kapacitet Tadićeve vlasti.
 
Ima onih koji su njome bili zadovoljni jer je reforma uklonila "kadrove iz mračnog Miloševićevog vremena", ali ti su malobrojni. Šutanovac i njegov veleumni Politički savet na čelu sa Zoranom Lutovcem sada predlažu promene kod izbora sudija i tužilaca i slično, koje verovatno ni u ludilu ne bi sproveli dok je DS bila na vlasti. Recimo, da se isključi uloga parlamenta u njihovom izboru.

 

Neverovatno je da su prevideli koliko je ta neuspela reforma DS, otvorila vrata tome da Vučić od 2012. do 2014. upregne celo pravosuđe u zadobijanje kontrole nad srpskim establišmentom - nad tajkunima, podzemljem, službama i medijima, i konačno javnošću tada visoko stečenim rejtingom. I da potom kadrove upravo Demokratske stranke ili preuzme ako je procenio da mogu i dalje da mu služe, ili odbaci. Tako da je pokušaj DS da učestvuje u ustavnom dijalogu jednak tome da se piroman vrati na zgarište i ponudi protivpožarni plan. 

Vučić će jednostavno sačekati da mu se sa stavom o Kosovu svi lepo nameste, kako bi on mogao da poentira, neće biti dijaloga neko njegova kritika svih, uz prazno uvažavanje ponekog poput patrijarha. I moguće je recimo i da sve tempira za 30.godišnjicu čuvene Osme sednice Komunističke partije na kojoj je Milošević došao na vlast - 26. septembar.
Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Moca

Ovako konfuzan komentar pun prezira i rezignacije sve je ali nije analitičan. Vučić greši što guši medije i davi opoziciju jer ih to čini boljim i važnijim nego što jesu. Upravo sloboda medija produžava vlast Vučić. Ali i on je Srbin pa to ne razume. Strah je to, bate. 2. Sep 2017
demostat komentari

marty

Lep mlad. Uredno ošišan. Pa šta. Danas su taki redkos. Prosečan iq u Srbii e 90. Pa ne možemo više tražiti od sviju nas da se prilagođivamo onim sa visokim iq. Svako od nas bi trebo ipak da ima npr pomoć pri prelasku ulice. Čito JA. Takokažu to je taki iq. I šta sad očekivati. I vlas mora nama da se prilagodi... 2. Sep 2017
Analize
Kojekude Srbijo - Sviđalo se to nekome ili jok
Kojekude Srbijo - Sviđalo se to nekome ili jok

Meritorno, zar ne? Prisećam se svojevremenog pljuvanja po tzv. delegatskom sis...

Deset godina od dolaska naprednjaka na vlast
Deset godina od dolaska naprednjaka na vlast

Džo Bajden je vratio Kristofera Hila iz penzije i poslao ga u Beograd za ambasa...

A šta posle izbora? Beleške o izborima april 22
A šta posle izbora? Beleške o izborima april 22

Politički procesi i politički događaji, počev od vremena kada postaje očito...

Kaplan: Za spas demokratije treba nam nekoliko dobrih diktatora
Kaplan: Za spas demokratije treba nam nekoliko dobrih diktatora

Predsednik Amerike Džo Bajden priča o ratu koji Rusija vodi u Ukrajini kao o &...

Tesline akcije beleže rast nakon najave "split-a"
Tesline akcije beleže rast nakon najave "split-a"

Kompanija je na Tviteru objavila svoje namere rano u ponedeljak, nakon čega je ...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti