srpski english

Analize / Da li je Ali Ahmeti ponovo pobedio ili konačno izgubio

Kada stavimo sve na jedan papir rezultati ovih izbora otvaraju tri ključna pitanja

Da li je Ali Ahmeti ponovo pobedio ili konačno izgubio

Analize / Da li je Ali Ahmeti ponovo pobedio ili konačno izgubio

Kada stavimo sve na jedan papir rezultati ovih izbora otvaraju tri ključna pitanja

autor teksta
Demostat | Demostat | Beograd 17. Jul 2020 | Analize
Usred najsnažnijeg udara u drugom talasu pandemije virusa Covid-19 u Severnoj Makedoniji su sprovedeni prevremeni parlamentarni izbori, koji su prvobitno bili otkazani zbog prvog talasa, ali sada se političarima nije čekalo, vladajući funkcioneri su ocenili da je upravo tehnički mandat vlade posledica lošeg upravljanja zdrastvenom krizom, dok su lideri opozicije procenili da je krajnje vreme da se promeni vlast koja je uništila makedonsku državu i na identitetskom, i na ekonomskom planu, a da je zdrastveni sistem unakažen.
 
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, inače vladajuche stranke u toj zemlji, Zoran Zaev u ne tako pobedničkom maniru je saopštio da su pobedili na ovim izborima. Nisu daleko od istine, bez obzira na brojke, jer je ovo prvi put nakon 2002. godine da ova stranka zaista osvoji veći broj mandata od VMRO-DPMNE, iako su, što se ne sme zanemariti, to učinili sa albanskom strankom BESA.
 
Zoran Zaev
S druge strane, opozicioni VMRO-DPMNE, predvođen Hristijanom Mickoskim, koji je važio za bliskog saradnika bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji trenutno boravi u Budimpešti, ocenio je da su oni jedini pobednici na ovim izborima, da oni imaju kredibilitet da formiranju novu vladu, a da je to u skladu sa principom – pobednik u makedonskom i pobednik u albanskom bloku formiraju vladu. Nije zaboravio da podseti Zaeva da imaju dva poslanika više zahvaljujući albanskoj BESA.
 
Najkomotnije nakon izbora se postavio dugogodišnji i jedini lider albanske Demokratske unije za integracije DUI Ali Ahmeti koji je nasuprot svim predviđanjima takozvanih eksperata po sedmi put postao favorit između Albanaca u Severnoj Makedoniji i osvojio ključnih 15 mandata od kojih će, što je praksa u poslednjih 15 godina u toj zemlji, zavisiti formiranje nove vlade.
 
Hristijan Mickoski/Foto: European Peoples Party / CC BY
Bujar Osmani, visok funkcioner DUI i zamenik premijera u makedonskoj vladi zadužen za evropske integracije već je podsetio sve stranke svojom objavom na fejsbuku – SVI PUTEVI VODE U MALU REČICU, selo nadomak Tetova gde se nalazi sedište ove stranke.
 
Za volju istine i nije tako daleko od realnosti. U ovim okolnostima jedino Zoran Zaev može da formira vladu sa mandatima ostalih stranaka koji su ušli u makedonsko Sobranje. Matematika je jasna. Alijansa za Albance je dobila 12 mandata, makedonska novoformirana Levica 2 mandata i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto i jedino tako da se postigne minimum od 61 poslanika.
 
Ali koliko je to održivo. Zar nije to vlada na „staklenim nogama“. Ili je možda to strategija, prva faza u konačnom obaranju Alija Ahmetija i njegovog DUI. Jer kada jednom stranka postane deo opozicionih klupa, vrlo brzo trend popularnosti takve političke opcije opada. Kao i u slučaju Gruevskog. VMRO-DPMNE koji je do 2016. pobeđivao sa 500.000 glasova, za manje od četiri godine dobio je nešto više od 300.000 glasača.
 
Ali Ahmeti
Ostaje sada mnogo otvorenih pitanja. Ali opcije nisu tako brojne. Mickoski je već rekao da ne želi da udje u koaliciju sa osumnjičenim kriminalcima iz redova Socijaldemokratskog saveza Makedonije, dok su iz te stranke poručili Mickoskom da je vreme za njegovo političko penzionisanje.
 
S druge strane, veoma je teško predvideti i da li će Levica, na čijem je čelu univerzitetski profesor prava Dimitar Apasiev, ichi u koaliciju sa Zaevim. Bar ako sudimo po izjava tog profesora. Iako se stiče utisak da je reč o stranci koja je ideološki bliža Socijaldemokratskom savezu, ipak faktičko stanje govori da se radi o stranci bližoj vrednostima VMRO-DPMNE, pa čak i ide korak dalje – zahtevajući poništavanje Prespanskog sporazuma sa Grčkom.
 
Ako pogledamo iz ugla albanske Alijance za Albance, na čijem je čelu čuveni Zijadin Sela, političar koji je najgore prošao 26. aprila kada su demonstranti ušli u makedonsko Sobranje, skoro je nemoguće ući u trag strategiju ove političke opcije, koja nije uspela da pobedi Ahmetija, ali mu je definitivno oduzela dominantnu poziciju u bloku albanskih glasača.
 
Foto: Υπουργείο Εξωτερικών / CC BY-SA
Matematička računica govori sledeće: Levica ima apsolutni pregovarački kapacitet ukoliko je Zaev odlučio da formira vladu bez Ahmetija, jer je njemu svakako lakše da se dogovori sa Zijadinom Selom i Menduhom Tačijem iz Demokratske partije Albanaca koja je osvojila jedan mandat. U ovom kontekstu, SDSM zavisi samo od Levice, ili samo od DUI, ako se po ko zna koji put ne predomisli lider SDSM pa proceni da je ipak Ahmeti bolji partner.
 
S druge strane, VMRO-DPMNE isključivo zavisi od volje Ahmetija. Samo dva poslanika manje od Zaeva ih čini kompletno zavisnim od proračuna Ahmetija i od toga šta ako prethodno SDSM uspe da se dogovori sa svima ostalima kako bi zaobišao DUI, a istovremeno blokirao i VMRO-DPMNE.
 

 Kada stavimo sve na jedan papir rezultati ovih izbora otvaraju tri ključna pitanja:

1. Da li je ideja Ahmetija o prvom premijeru Albancu ostala samo u mislima tog lidera, ili je VMRO-DPMNE može reafirmisati, iako je Mickoski i u predizbornom periodu rekao da ako pobede jedino on može da bude mandatar, ali nisu pobedili?
 
2. Da li će Zaev biti taj koji će poslati Ahmetija u političku i lidersku penziju, nakon 18 godina na vlasti?
 
3. I na kraju, koliko je održiva vlada sa 61 poslanikom od ukupno 120, kada će joj za svaku ozbiljniju odluku trebati glasovi opozicije, što će u ovom kontekstu skupo koštati i Zaeva i Mickoskog, bez obzira ko uspe da formira vladu?
Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti