srpski english

Analize / Đilasova desna skretanja i nova politička kriza

Vikend analiza Jasmine Lukač

Da li su mladi Miloš Jovanović i Boško Obradović opasniji po Dragana Đilasa ili po Aleksandra Vučića i koga mogu koštati podrške?

Đilasova desna skretanja i nova politička kriza
foto: Medija centar Beograd

Analize / Đilasova desna skretanja i nova politička kriza

Vikend analiza Jasmine Lukač

Da li su mladi Miloš Jovanović i Boško Obradović opasniji po Dragana Đilasa ili po Aleksandra Vučića i koga mogu koštati podrške?

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 10. Aug 2018 | Analize

Odgovor na to zavisi u kom pravcu se pokrenula politička scena Srbije. A pokrenula se i rotira, bili mi toga svesni ili ne.

U tom kretanju Vučićeva Srpska napredna stranka od proevropske desnice klizi ka liberalnom centru, a naprednjaci su izloženi “čedizaciji”. I tamo su pogurani ne zato što se nisu dobro snašli u sadašnjoj krizi oko Kosova, uostalom oni svih svojih šest godina na vlasti rukovode krizama na dnevnoj bazi. Njih je potisnuo globalni okidač – sličan onome koji im je iz Berlina pomogao 2012. da pobede DS i Borisa Tadića. Samo što sada taj okidač nije u Berlinu, nego u Parizu. Sada je nemačka kancelarka Angela Merkel zauzeta unutrašnjim napetostima i slabljenjem svoje političke moći, ali francuski predsednik Emaunel Makron je ponudio novi plan za Evropu. I u tom novom planu Srbija je gde? U prvom najširem prstenu zajedno sa Rusijom i Turskom. Sa zemljama sa kojima deli “iste vrednosti”. Dakle, ne granice, ne valutu, čak ni zajedničku spoljnu politiku.

A to “vrednosti” ugradio je Dragan Đilas u koncept svog opozicionog Saveza za Srbiju. To je glavna reč kojom se barata kada se opisuje njihov odnos prema EU i koju često upotrebljava i Zoran Lutovac, predsednik DS, najevropskije članice Saveza. U javnosti izgleda da je ta reč napisana u Đilasovom programu čisto da bi se nešto reklo i o Evropskoj uniji. Međutim, to je ozbiljan politički potez. Đilas je “uzeo” naprednjacima njihovu izvornu političku ideju, kao što su oni to uradili DS-u nekada. I nije je prekopirao nego je oživeo stavljanjem u nov kontekst promena u Evropi. Teoretski, Đilas nije napravio nešto neviđeno – ovde se uvek u bliskoj prošlosti vlast menjala zahvaljujući savezu građanskih i desno-konzervativnih snaga. To je znala i Vesna Pešić kada je sa tadašnjom prozapadnom desnicom Vukom Draškovićem i SPO, i levim centrom DS-om Zorana Đinđića, pravila ulične demonstracije. I to je znao i njen građanski podmladak – Goran Svilanović i Maja Tasić koji su srčano i iskreno podržavali kampanju Vojislava Koštunice protiv Miloševića. Naprednjaci su to takođe simbolizovali u svojim redovima dvojcem Tomislav Nikolić – Vučić, i naravno, Zoranom Mihajlović.

Od prošlog leta i predsedničkih izbora kada je Nikolić poslat u penziju, ovaj balans je narušen. Vučić upravo zato ne može da smiri političke strasti koje je sa Nikolićem lako mogao, i koje mu po pitanju Kosova bujaju u Crkvi, delovima javnosti, među građanima...

Ta izloženost SNS “čedizaciji” suočava Vučića sa političkom krizom kakvu dosad nije imao. Čak iako izvuče neku jaku priču na svetlost dana, neku poput nestalog pa nađenog takozvanog novinara Stefana Cvetkovića, politički kapacitet mu se prazni, verovatno potpuno. Uz to postoji i doza neshvatljivog potcenjivanja protivnika. A potcenjivanje je majka svakog poraza. Naime, u širim krugovima oko SNS tvrdilo se da se mladi Miloš Jovanović neće usuditi da raskine koalicije DSS na lokalu. Sada kada je to Jovanović uradio, još uvek se tvrdi da on neće smeti da priđe Đilasu i da, kako i sam priča, sudbinu svoje stranke, vezuje za konzervativne akademske krugove okupljene oko Apela za Kosovo. A pri tome se ne uočava trend – sve dosad ljudi, odbori, građani prilazili su SNS-u. Ovo je tačka kad je neko izašao i rekao da neće sa njima, a da pri tome nije u sferi koja bi se mogla nazvati sivom, gde su obitavali raniji “otpadnici” - Saša Mirković, Dejan Anđus, Zoran Bašanović… I to neće baš kada bi Vučić trebalo da ima što širu podršku za kosovske pregovore. On sada više sebi ne može da dozvoli luksuz da ga bilo ko napusti – možda je to pravi razlog zašto se o Zorani Mihajlović neće ni reč reći na partijskim sastancima Srpske napredne stranke. I to uprkos tome što je verovatno nedovoljno obavešteni glavni operativac SNS Darko Glišić nju po inerciji optužio da ima iste stavove kao opozicija i da to neće moći tako da joj prolazi.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

demostat komentari

Олен

Репутација и поверење се тешко стичу али лако губе. Основна грешка коју је Вучић направио је то што је разочарао српску десницу када је скренуо у лево. Ка тој истој левици која га никада није прихватила као свог вођу. У закључку, окренуо се онима који су се окренули против њега и тако пољуљао своју подршку међу онима који су увек били ту уз њега. Поврх свега тога, Ђилас је одувек био наклоњен десници. Само се сетите како је одбио да учествује на хомосексуалној паради када је био градоначелник Београда. Можда је задужио град али исто тако обезбедио нам је нове трамваје као и мост преко Аде. Београђани су га волели а он је смењен због политичких махинација од стране СНС-а. Мислим да се Вучић мало прекалкулисао. Његова политика према Косову је прикладнија за неку 2002. или 2007. а не 2018. годину када про-српска политика има доста јаку подршку у важнима светским центрима моћи. Подршка Русије, Кине, Ирана... је дала нашој десници наду која је угашена након деценија комунистичког антисрпства. Те исте деценије током којих су Косово и Војоводине једине постале аутономне покрајине у Југославији. Отворене границе са Албанијом. Устав из 1974. године и тако даље. Ера СНС-а полако јењава. Верујем да Зорана Михајловић само вреба добру прилику како би додатно ојачала па чак и преузела кормило странке од Александра Вучића. 11. Aug 2018
demostat komentari

Zoran Milić

Realan i dobar analitički tekst! 10. Aug 2018
Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti