Evropska unija i srpska opozicija

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić uspeo je da postane potreban, možda i nepohodan, sadašnjoj vladajućoj garnituri Evropske unije. To potvrđuje neuspešno nastojanje opozicije okupljene u Savez za Srbiju oko Dragana Đilasa i nekadašanje Demokratske stranke, da dobije jasnu podršku EU. Ne računajući lične oštre istupe, ali i to na samom kraju mandata, poput izjava slovenačke evroposlanice Tanje Fajon, izostaje zvanična potpora stavovima SZS-a.

Evropska unija i srpska opozicija
Foto: BETA

Evropska unija i srpska opozicija

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić uspeo je da postane potreban, možda i nepohodan, sadašnjoj vladajućoj garnituri Evropske unije. To potvrđuje neuspešno nastojanje opozicije okupljene u Savez za Srbiju oko Dragana Đilasa i nekadašanje Demokratske stranke, da dobije jasnu podršku EU. Ne računajući lične oštre istupe, ali i to na samom kraju mandata, poput izjava slovenačke evroposlanice Tanje Fajon, izostaje zvanična potpora stavovima SZS-a.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 20. Aug 2019 | Analize

I kada se iskaže podrška, poput kritičkih stavova u izvešaju Evropske komisije predstavljenim u maju, više se odnosi na širu priču nevladinih organizacija, nego na samu političku opoziciju u liku SZS-a. U tom smislu zanimljiv je razvoj situacije nakon sadašnjeg takozvanog okruglog stola vlasti i opozicije. Budući da su se na neutralnom mestu, na Fakultetu političkih nauka, i nenajavljeno unapred u medijima, nakon zimskih masovnih demonstracija, za istim stolom našli lideri opozicije i visoki funkcioneri SNS-a, događaj je dobio veliku javnu pažnju.

Čime se dakle, spekulisalo odmah nakon događaja? Sa jedne strane, da je okrugli sto osmišljen tokom boravka američkog zvaničnika Metju Palmera Beogradu dva meseca ranije. Palmera je lako dovesti u vezu sa okruglim stolom, mada je on smesta izjavio da “aspolutno nije” organizator. Međutim, Fond za otvoreno društvo čiji je osnivač američki milijarder Džordž Soroš jeste. Sam Palmer jasno poručuje da je važno da opozicija učestvuje na izborima da bi građani mogli da imaju realni izbor. Tu su i pojedini detalji – ne zna se koji je tačno kriterijum za pozivanje na okrugli sto, tu nisu sve parlamentarne partije, ali ni svi antivučićevski pokreti, ali jeste Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića. Setimo se, politički debi poznatog glumca u svojstvu lidera opozicione organizacije, bio je ručak sa zvaničnicima američke ambasade, o čemu su toliko pisali provladini tabloidi.

Foto: BETA

Malo je teže međutim, u vezu sa okruglim stolom dovesti Evropsku uniju. Druga velika spekulacija, glasila je da je skup sazvan na inicijativu Evropske unije, kao i da će jedan evropski zvanični, tačnije poslanik Evropskog parlamenta učestvovati na sledećem okruglom stolu. Uzgred, kada se na ovaj način uđe u razgovore, kako su to upravo učinile vlast i opozicija u Srbiji, ne može se tek tako izaći, tako da je izvesno da će barem još jednog sastanka biti.

Sad, ako je tačna ta spekulacija, da je razgovore ustvari pokrenula Evropska unija, zašto je odmah usledilo otvoreno pismo Nebojše Zelenovića? Jer, glavnu poruka sem ritualne - da će opozicija ostati pri bojkotu izbora i parlamenta ako se izborni uslovi ne poprave, poslao je Zelenović, gradonačelnik Šapca i član SZS. I ta poruka glasi zašto EU ćuti na odsustvo demokratije u Srbiji, mada nije navedena tačna adresa kome je pismo upućeno, da li institucijama u Briselu ili Delegaciji EU u Beogradu.

Čemu takav dramski potez – pismo je sročeno u dirljivom tonu i sa pominjanjem alibija za “nasilnu autokratiju” i slično? Svi koji prate politiku znaju da su zvaničnici Zapada uvek za podršku izborima, i gotovo po pravilu protiv bojkota, bez obzira na okolnosti. Teško je dakle očekivati, da će iko sa Zapada i iz EU javno reći da su izbori u Srbiji neslobodni i da je super što će opozicija voditi bojkot kampanju. Poruka se može zato jedino tumačiti ovako. Ako strani zvaničnici očekuju da opozicija Srbije izađe na Vučićeve izbore, i opozicija mora nešto da dobije. Pri tome se pod opozicijom pre svega misli na Demokratsku stranku - Zelenović je sada član tročlanog Predsedništva “ujedinjene” DS. Misli se dakle, na DS kao istorijski prepoznatu kao proevropsku, bez obzira šta se piše po društvenim mrežama. Na izbore može izaći ko zna koliko novih stranaka i lista, ali ako ne učestvuje DS, onda je to problem evropskog legitimiteta Vučićeve vlasti. I ne može taj legitimtet pribaviti recimo Nikola Samardžić sa nabrzinu sklepanim udruženjm Glas! I parolom nas i EU 500 miliona. Ne pomaže ni to što je on jedan od tih koji javno piše da je DS postala rusofilna. Može se naravno pretvarati i da taj problem ne postoji, ali meseci bojkota poslanika Demokratske stranke sednica parlamenta, pokazuju na delu, kakav će to politički doživljaj tačno biti.

Dakle, Zelenovićeva poruka, glasi da, ako će “ujedinjena DS” ili čitav Savez za Srbiju davati evropski legitimitet Vučićevim izborima, onda EU mora malo i da pomogne i malo da Vučića pritisne.

Nebojše Zelenović/Foto: BETA

Sad, što možda građani Srbije koji se sećaju doba kako je izgledalo kad stigne oštro saopštenje nemačkog ministra Klausa Kinkela, uopšte ne žude za tom atmosferom i za takvom političkom borbom, pa to je njihov problem.

Takvu vrstu pristiska međutim, nerealno je ponovo očekivati, ta vremena su prošla. Vučić je u svim kriznim momentima, a ovo je bila krizna politička godina za njega, uspeo da održi stabilnu podršku evorpskih političara. Bliska budućnost takođe deluje povoljno po njega. Dolazeći stastav Evropske komisije predvođen Ursulom fon der Lajen  ne obećava kapacitet za velike preokrete. Lajenova je od početka osporena skandalom kod kuće u Berlinu, sa pretplaćenim konsultantima, a i nije bila ni vodeći kandidat na izbornoj listi. Ona sledi dosadašnji pravac nemačke politike – njen prvi nastup na našim područijima je poseta Hrvatskoj, slično kao što je i finiš evropske izborne kampanje bio dolazak Angele Merkel u Zagreb. Novi sastav EK neće pre početka sledeće godine ući u mandat, i još se oporavlja od glavobolja sa sopstvenim izborima, da bi mogao ozbiljno da se bavi sprskim.

Zelenovićev nastup u Strazburu pred Savetom Evrope, širim telom EU u kome je i Rusija, o pritiscima na odbornike u Srbiji prošle jeseni, nije proizveo neki jači efekt. Jesu ambasadori zapadnih zemalja upisali Šabac kao obaveznu destinaciju za posete i određene donatorske aktivnosti, ali ne mnogo više od toga. Poseta Đilasa i Vuka Jeremića Evropskom parlamentu u februaru, usred zimskih demonstracija, bila je nespretna i promašena. Ako im je neko savetovao da učestvuju u diskusiji koju organizuje grupa ALDE – Savez liberala i demokrata, navukao ih je na besmislen i pogrešan postupak. Pokazali su da mogu tamo da se pojave i to je sve, a čak je i to delovalo bledo, budući da su, prema izveštajima pričali sa poslanicima Ivom Vajglom (bivši funkcioner nekadašnje SFRJ, sada slovenački poslanik) i Jasenkom Selimovićem (švedski poslanik porekom iz bivše Jugoslavije). Za neki prodor bilo je potrebno da se vide i da to ima odjek, sa ozbiljnim kandidatima za Evropski parlament, i pre i posle izbora u maju, i da to predstave kao osnov za buduću saradnju, nadolazećih novih iskrenijih evropskih snaga, ili kako već.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
Nepolitički kandidat
Nepolitički kandidat

Stanje raštrkanosti u srpskoj opoziciji vodi ka pojavi nepolitičkog kand...

AUKUS novi savez za odbranu od Kine
AUKUS novi savez za odbranu od Kine

Nož u leđa – tako je ministar spoljnih poslova Francuske, Žan Iv Le Dri...

Ekološki ustanici
Ekološki ustanici

Krenimo od prvih koji Vučićevu vlast karakterišu kao diktatorsku, za ra...

Svet nakon 11. septembra
Svet nakon 11. septembra

Epilog istorijskih događaja često ruši iluzije njihovih učesnika. Tako...

Može li Evropa da se osloni na NATO
Može li Evropa da se osloni na NATO

Pad Kabula i uloga Sjedinjenih Američkih Država u ratu u Avganistanu ponovo su...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

2021. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti