Šta to beše kemalizam?

Šta to beše kemalizam?

Šta to beše kemalizam?

autor teksta
Sara Marinković | Demostat 4. May 2017 | Analize

Kemalizam označava period moderne turske istorije, proglašenjem Republike Turske 1923. godine, pod vođstvom Mustafe Kemala Ataturka- što u prevodu znači "otac Turaka". Osnovna ideja na kojoj počiva kemalizam je sekulrano uređenje društva i politike, modernizacija i evropeizacija države, a to je podrazumevalo apsolutni raskid sa islamskim kalifatom otomanskog sultana iz Carigarada.

U narednim godinama došlo je do odbacivanja otomanske srednjovekovne prošlosti, ali i distanciranja od starih navika, kulture, ali i promene u društevenim odnosima. Tokom izgradnje nacionalne države, status nacionalnih manjina, uopšte nije razmatran, što  predstavlja veliki problem u savremenoj Turskoj.

Vojska u Turskoj je bila čuvar Ataturkovog nasleđa, a neuspešni pučevi iz 2008. i potom 2016. godine, uspeli su da dokrajče. Pre toga, vojska je obezglavljena uz pomoć Evropske unije, a sve u cilju demokratizacije Turske, kada je stavljena pod civilnu kontrolu i kada je došlo do premene sastava, ali i smanjenja ovlašćenja Nacionalnog saveta za bezbednost.

Takva situacija posebno ide u prilog sadašnjem predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, sa čijim dolaskom na mesto predsednika vlade 2003. godine otpočinje period raskida sa kemalističkom doktrinom u Turskoj. Mustafa Kemala Ataturk i Redžep Tajip Erdogan se često označavaju kao "dva lica Turske". Erdogan se od početka zalaže za zamenu sekularizma islamizmom, pa samim tim i proširenog uticaja religije na društvo i politiku. Njegovu vladavinu pored obračuna sa vojskom, odlikuje i gušenje slobode medija, a Turska je prva država na svetu po broju novinara koji izdržavaju zatvorsku kaznu.

Nakon tesne pobede na referendumu o ostavnim promenama (51,4 odsto građana Turske glasalo "ZA"), Erdogan je osiguran za sebe poziciju vladara Bliskog istoka. Naime, ovim referendumom on raspolaže ovlašnjima američkog predsednika, sa pravom na dva petogodišnja mandata. Ukinuta je funkcija premijera. Predsednik imenuje određeni broj sudija Ustavnog i Vrhovnog suda, čime je ugrožena podela vlasti. Data je mogućnost da predsednik države ujedno bude predsednik partije, čime se ukida "politička neutralnost" i status predsednika svih građana. Svakako najspornija tačka Erdogovanog programa, najavlivana još tokom predsedničke kampanje, je uvođenje smrtne kazne, koja prvo mora dobiti potvrdu u Parlamentu.  Turska je previše dugo u "čekaonici Evrope", a nakon ucene migrantima, najavom ponovnog uvođenja smrtne kazne u pravni sistem, cilj je navesti Evropsku uniju da zvanično dođe do prekida ionako neuspešnih pregovora o članstvu. Takođe, 

vraćanjem smrtne kazne, Turska ne bi više mogla biti članica Saveta Evrope, obzirom da je glavni uslov za prijem u članstvo ukidanje iste, a to znači da njeni građani ne bi više mogli da potraže pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Erdogan je pobedio i moći će da vlada uz pomoć novog presedničkog sistema, ali ono što predstoji je period duboke nestabilnosti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

 

 

 

Šta još podrazumeva promena Ustava Turske

 

- odobreno je 18 amandmana na postojeći ustav, donet 1982, a stupiće na snagu 2019, kad će biti održani parlamentarni i predsednički izbori

- parlamentarni izbori će se održavati na svakih pet godina umesto na svake četiri, a istog dana biće održavani i predsednički izbori. Tako bi Erdogan mogao da ostane na funkciji do 2029.

- predsednik i parlament će zajedno birati četiri člana vrhovnog odbora sudija i tužilaca, tela koje imenuje i smenjuje ljude u sudstvu. Vojni sudovi će biti zabranjeni

- predviđa se mogućnost uvođenja vanrednog stanja u slučaju "ustanka protiv domovine" ili "aktova nasilja koji dovode naciju u opasnost". Vanredno stanje se prvo uvodi na šest meseci, za razliku od sadašnja tri, a potom parlament na zahtev predsednika može da ga produžuje na po četiri meseca

- broj poslanika će se povećati sa 550 na 600. Biće smanjena starosna granica za ulazak u parlament, sa sadašnjih 25 na 18 godina

- parlament će i dalje imati ovlašćenja da donosi, menja i ukida zakone. Ako je predsednik optužen ili osumnjičen za neko krivično delo, parlament može da zatraži istragu

 

- predsednik mora da bude građanin Turske, starosti najmanje 40 godina, i može da bude član političke partije. Te izmene će omogućiti Erdoganu da ponovo postane lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP)

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
Kojekude Srbijo - Sviđalo se to nekome ili jok
Kojekude Srbijo - Sviđalo se to nekome ili jok

Meritorno, zar ne? Prisećam se svojevremenog pljuvanja po tzv. delegatskom sis...

Deset godina od dolaska naprednjaka na vlast
Deset godina od dolaska naprednjaka na vlast

Džo Bajden je vratio Kristofera Hila iz penzije i poslao ga u Beograd za ambasa...

A šta posle izbora? Beleške o izborima april 22
A šta posle izbora? Beleške o izborima april 22

Politički procesi i politički događaji, počev od vremena kada postaje očito...

Kaplan: Za spas demokratije treba nam nekoliko dobrih diktatora
Kaplan: Za spas demokratije treba nam nekoliko dobrih diktatora

Predsednik Amerike Džo Bajden priča o ratu koji Rusija vodi u Ukrajini kao o &...

Tesline akcije beleže rast nakon najave "split-a"
Tesline akcije beleže rast nakon najave "split-a"

Kompanija je na Tviteru objavila svoje namere rano u ponedeljak, nakon čega je ...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti