srpski english

Edukacija / Veliko istraživanje - Serijal članaka o razotkrivanju mitova kojima se šire dezinformacije

Razotkrivamo lažne narative koji se grade oko ruske invazije na Ukrajinu

Veliko istraživanje - Serijal članaka o razotkrivanju mitova kojima se šire dezinformacije
Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Edukacija / Veliko istraživanje - Serijal članaka o razotkrivanju mitova kojima se šire dezinformacije

Razotkrivamo lažne narative koji se grade oko ruske invazije na Ukrajinu

autor teksta
Tamara Bajčić | Demostat | Beograd 3. May 2022 | Edukacija

Kao što smo najavili u prethodnom tekstu Veliko istraživanje - mitovi o ratu u Ukrajini u službi dezinformacija, Demostat se u ovom serijalu članaka bavi razotkrivanjem mitova kojima se šire dezinformacije o sukobu u Ukrajini. Naime, NewsGuard je tokom svog velikog istraživanja koje uključuje neprestani monitoring nad informacijama koje se u vezi sa sukobom šire identifikovao preko dve stotine rusko-ukrajinskih sajtova preko kojih se šire lažni narativi o sukobu u Ukrajini. Cilj naših tekstova jeste da ove mitove razotkrijemo, te će Demostat u narednim danima svakoga dana razotkrivati po nekoliko mitova sa jasnim upućivanjem na proverene fakte.

MIT: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rus i stoga je nelegitiman predsednik

Foto: MediaPhoto.Org, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

ČINJENICE: U aprilu 2022, Ilja Kiva, proruski orijentisani bivši ukrajinski političar, podelio je sliku na Telegramu na kojoj navodno pokazuje ruski pasoš ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Kiva je tvrdio da je Zelenski bio nelegitiman predsednik jer Ukrajina ne dozvoljava dvojnim državljanima da se kandiduju za predsednika. Priču su brzo preuzeli ruski novinski sajtovi, uključujući Gazeta.ru i Ura.ru.

U stvari, nema dokaza da je Zelenski ruski državljanin. Provera činjenica u maju 2022. od strane nemačke novinske agencije Deutsche Presse-Agentur otkrila je da je slika koju deli Kiva očigledno napravljena pomoću RF Screato, softvera za uređivanje koji omogućava korisnicima da generišu lažne ruske pasoše koristeći onlajn šablon. Deutsche Presse-Agentur je otkrio da su gotovo identične fotografije za pasoš koje su napravljene pomoću istog softvera godinama kružile internetom.

Slika takođe sadrži nekoliko nedoslednosti. Na primer, prema novinskoj organizaciji Belingcat, treća i četvrta cifra broja ruskog pasoša otkrivaju godinu izdavanja. U navodnom dokumentu Zelenskog, te cifre su 0 i 3, što bi značilo da je njegov pasoš izdat 2003. To je u suprotnosti sa naslovnom stranom dokumenta u kojoj se navodi da je pasoš izdat 2001. godine.

Takođe, crno-bela slika Zelenskog u dokumentu nije autentična fotografija za pasoš. Oni koji su proveravali ove činjenice su primetili da je izrezana sa slike Zelenskog u punoj veličini koja se pojavila u boji u brojnim ukrajinskim novinskim člancima. A potpis koji se pojavljuje na navodnom pasošu ne poklapa se sa verifikovanim potpisom Zelenskog, prema uporednom poređenju sajta Lead Stories za proveru činjenica.

MIT: SAD regrutuju plaćenike ISIS za borbu u Ukrajini.

ČINJENICE: U maju 2022. godine ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) je izdala saopštenje u kojem se tvrdi da SAD regrutuju članove međunarodnih terorističkih organizacija, uključujući ISIS, da se bore u Ukrajini. SVR je naveo da je oko 60 militanata ISIS-a, starosti od 20 do 25 godina, pušteno iz zatvora u Siriji i prebačeno u američku vojnu bazu Al-Tanf, na jugu Sirije.

Tvrdnju SVR-a ponovili su ruski državni mediji, uključujući Sputnik News i RT, kao i kineski državni mediji kao što su Peoples Daily i Xinhua. Iranske novinske kuće objavile su slične izveštaje.

SVR i drugi mediji nisu pružili nikakve dokaze za ovu tvrdnju, što je Pentagon demantovao u izjavi za NewsGuard. „Ovaj izveštaj je potpuno lažan“, rekao je Pentagon u nepotpisanom saopštenju objavljenom za NewsGuard, pozivajući se na tvrdnju SVR-a da su SAD regrutovale militante ISIS-a da se bore u Ukrajini.

Zaista, novinski izveštaji, zvaničnici američke odbrane i analitičari su rekli da Kremlj, a ne SAD, regrutuju sirijske i druge strane borce za učešće u ratu protiv Ukrajine.

Američka baza u Al-Tanf, koja se nalazi u Siriji u blizini iračke i jordanske granice, uspostavljena je 2016. godine kako bi obučila sirijske opozicione snage da se suprotstave militantima Islamske države, navodi Međunarodna krizna grupa (International Crisis Group), nevladina organizacija koja kaže da ima za cilj da „spreči ratove i oblikuje politike koje će izgraditi mirniji svet’’. Otprilike 200 pripadnika američkih snaga stacionirano je u Al-Tanfu, prema izveštaju generalnog inspektora Pentagona iz maja 2022. godine.

Foto: BETA/AP

Nema dokaza da je baza pretvorena u „terorističko središte“ za obuku militanata ISIS-a tokom rusko-ukrajinskog rata, kako tvrde neki proruski sajtovi. „Nisam videla nikakve dokaze ili čak tvrdnju da SAD regrutuju članove međunarodnih terorističkih organizacija da se bore u Ukrajini“, rekla je Marta Krenšo, viši saradnik u Stenfordovom Centru za međunarodnu bezbednost i saradnju (Center for International Security and Cooperation), za NewsGuard u mejlu iz maja 2022. „Ne znam za Rusiju, iako sam takođe videla izveštaje o regrutovanju’’.

The Wall Street Journal je 6. marta 2022. objavio da Moskva regrutuje sirijske borce iskusne u borbama u urbanim sredinama da pomognu u osvajanju glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

U aprilu 2022. godine, Sirijska opservatorija za ljudska prava (the Syrian Observatory for Human Rights), grupa za praćenje rata sa sedištem u Velikoj Britaniji, izvestila je da se 40 hiljada Sirijaca prijavilo da se pridruži ruskim snagama u Ukrajini. Grupa je izvestila da se 22 hiljade Sirijaca registrovalo u ruskoj vojsci, a da je 18 hiljada potpisalo ugovore sa Vagner grupom (Wagner Group), ruskim vojnim izvođačem.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Edukacija
Pet AI alata za pomoć novinarima
Pet AI alata za pomoć novinarima

Iako snažan razvoj veštačke inteligencije može da izazove mnoge prob...

Šta rade evropski komesari
Šta rade evropski komesari

Evropska komisija je zamišljena kao organ koje ...

Koji su izazovi za medije u doba uspona AI
Koji su izazovi za medije u doba uspona AI

Novinari, civilno društvo i istraživači imaju mnoge zamerke na generati...

Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori
Tejlor Svift, teorije zavere, veštačka inteligencija i američki izbori

Američki birači će izaći na birališta 5. novembra na prvim predsedn...

Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči
Izbori za Evropski parlament - ko se sve takmiči

Evropska unija je politički i privredni savez od  27 država članica...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti