Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Šapićevi glasovi u Skupštini grada biće potrebni opoziciji za osvajanje vlasti, ali je pitanje da li će opozicija pristati na njegov uslov

Đilas možda neće biti gradonačelnik?
Slika desno By Миодраг Линта (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Šapićevi glasovi u Skupštini grada biće potrebni opoziciji za osvajanje vlasti, ali je pitanje da li će opozicija pristati na njegov uslov

autor teksta
Lidija Valtner | Danas | Beograd 17. Nov 2017 | U fokusu

Dragan Đilas, bivši gradonačlenik Beograda, moguće da neće ponovo biti na toj funkciji, sudeći po čvrstom stavu Aleksandra Šapića, predsednika Novog Beograda, koji ponavlja da neće učestvovati u budućoj gradskoj vlasti ukoliko ne bude novi prvi čovek glavnog grada.

S obzirom na to, da Đilas, koji je, prema našim saznanjima, blizu odluke da bude kandidat za gradonačlenika Beograda, računa na postizbornu kolaiciju sa Šapićem, odnosno Šapićevi glasovi će opoziciji s Đilasom na čelu biti neophodni za osvajanje većine u Skupštini grada, postoji otvorena mogućnost da Đilas posle izborne trke odustane od mesta gradonačelnika pritisnut Šapićevim neskrivenim zahtevom.

Pitanje je međutim, kako će na to reagovati stranke i pokreti koji će u izbornoj trci podržati Đilasa kao kandidata, ukoliko Đilasova lsita bude osvojila više od 30 odsto glasova, a Šapić manje od deset procenata, kažu nezvanično naši sagovornici upoznati sa sadržajem razgovora koji se vode među predstavnicima opozicije. Na opozicionoj sceni se nezvanično uveliko priča da su Đilas i Šapić postigli dogovor o saradnji, ali postoje i sumnje u to da bi Šapić posle izbora mogao da se okrene naprednjacima, jer je i sam rekao da će posle izbora razgovarati sa svima i odlučiti se na osnovu toga ko će mu ponuditi mesto gradonačlenika. U svakom slučaju može se pretpostaviti da će posle izbora, ukoliko ni SNS ni opozicija ne budu imali nadpolovičnu većinu glasova, uslediti tregovina i pregovori svih strana sa Šapićem, a on će biti u pozicijji SPS i Ivice Dačića 2012.

Politički analitičari slažu se da bi jedan od ishoda glasanja u Beogradu mogao da bude i da Đilas ne bude gradonačlenik, ali ukazuju i na to da bi Šapić, posle izbora mogao da promeni priču.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid-a, za Danas kaže da nikave kalkulacije ne bi pravio na osnovu predizbornih obećanja političara jer ona služe za prikupljanje glasova.

- Sasvim je druga situacija kada se završe izbori i kada se sedne za sto i pregovara. Iskustvo pokazuje da se čvrsti stavovi tada ublažavaju i da je sve stvar dogovora. Šapić o sebi kao gradonačelniku govori ne bi li pridobio glasove jer iza sebe nema veliku stranačku organizaciju i kao pojedinac mora tako da govori – kaže Vuković.

Na pitanje da li očekuje da će Đilas pristati da prepusti gradonačelničku funciju nekom drugom, Vuković odgovara da to zavisi od toga ko će Đilsa podržati i kakav će biti stav tih stranaka. Vuković u svakom slučaju očekuje neizvesniju situaciju nego na predsedničkim izborima.

Politikolog Nikola Mladenović za naš list kaže da je Šapić pokazao zapanjujuću političku racionalnost u svojim nastupima.

- On razume da mu je kao predsedniku opštine potrebno da sarađuje sa višom, tačnije vlašću u Beogradu. Ne nastupa ostrašćeno i ne želi da se raspravlja ni sa vlašću ni sa opozicijom, ali želi saradnju sa svima. Mislim da su njegove izjave o tome da neće u gradsku vlast ako ne bude gradonačelnik samo dizanje sopstvene cene. Sa adekvatnom kompenzacijom može pristati na to da neko drugi bude gradonačelnik. To ne bi bila novina u politici – zaključuje Mladenović.

Šapić: Ne želimo da učestvujemo u političkoj pijaci 

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ponovio je u utorak uveće na televiziji N1 da posle izbora u Beogradu neće učestvovati u gradskoj vlasti ako ne bude izabran za gradonačelnika. Kaže da je razgovor sa svim strankama njegova dužnost, ali da se, poznajući političku scenu, boji da će se svi međusobno lakše dogovoriti nego sa njim. “Ne želimo da učestvujemo na političkoj pijaci. Ukoliko ne dobijemo priliku da mi imamo gradonačalnika, poželećemo sreću onima koji žele da budu na vlasti u Beogradu. Nećemo prihvatiti trgovinu”, poručio je on i dodao da je to samo jedan od uslova, i da to ne znači da će uspeti da se dogovori sa predstavnicima pojedinih stranaka koje ga čak i prihvate za gradonačelnika.

Komentari
U fokusu
Uticaj migracija mladih na stare
Uticaj migracija mladih na stare

Negativne posledice prenošenja obaveza države na porodicu U periodu o...

Riker: Srbija partner i prijatelj
Riker: Srbija partner i prijatelj

Najviši zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan je govorio o uspo...

Palmer: Rusija pokušava da podeli Balkan
Palmer: Rusija pokušava da podeli Balkan

"Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan", rekao je Palmer z...

Radosavljević: Spaljivanje otpada uzrok kancera…
Radosavljević: Spaljivanje otpada uzrok kancera…

Da je prevencija važna i da je bolje „sprečiti nego lečiti“, &sca...

Polovnjaci preovlađuju među automobilima na srpskim putevima
Polovnjaci preovlađuju među automobilima na srpskim putevima

* Statistički podaci pokazuju da euro 3 (motori čija je proizvodnja prestala...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web