Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Šapićevi glasovi u Skupštini grada biće potrebni opoziciji za osvajanje vlasti, ali je pitanje da li će opozicija pristati na njegov uslov

Đilas možda neće biti gradonačelnik?
Slika desno By Миодраг Линта (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Šapićevi glasovi u Skupštini grada biće potrebni opoziciji za osvajanje vlasti, ali je pitanje da li će opozicija pristati na njegov uslov

autor teksta
Lidija Valtner | Danas | Beograd 17. Nov 2017 | U fokusu

Dragan Đilas, bivši gradonačlenik Beograda, moguće da neće ponovo biti na toj funkciji, sudeći po čvrstom stavu Aleksandra Šapića, predsednika Novog Beograda, koji ponavlja da neće učestvovati u budućoj gradskoj vlasti ukoliko ne bude novi prvi čovek glavnog grada.

S obzirom na to, da Đilas, koji je, prema našim saznanjima, blizu odluke da bude kandidat za gradonačlenika Beograda, računa na postizbornu kolaiciju sa Šapićem, odnosno Šapićevi glasovi će opoziciji s Đilasom na čelu biti neophodni za osvajanje većine u Skupštini grada, postoji otvorena mogućnost da Đilas posle izborne trke odustane od mesta gradonačelnika pritisnut Šapićevim neskrivenim zahtevom.

Pitanje je međutim, kako će na to reagovati stranke i pokreti koji će u izbornoj trci podržati Đilasa kao kandidata, ukoliko Đilasova lsita bude osvojila više od 30 odsto glasova, a Šapić manje od deset procenata, kažu nezvanično naši sagovornici upoznati sa sadržajem razgovora koji se vode među predstavnicima opozicije. Na opozicionoj sceni se nezvanično uveliko priča da su Đilas i Šapić postigli dogovor o saradnji, ali postoje i sumnje u to da bi Šapić posle izbora mogao da se okrene naprednjacima, jer je i sam rekao da će posle izbora razgovarati sa svima i odlučiti se na osnovu toga ko će mu ponuditi mesto gradonačlenika. U svakom slučaju može se pretpostaviti da će posle izbora, ukoliko ni SNS ni opozicija ne budu imali nadpolovičnu većinu glasova, uslediti tregovina i pregovori svih strana sa Šapićem, a on će biti u pozicijji SPS i Ivice Dačića 2012.

Politički analitičari slažu se da bi jedan od ishoda glasanja u Beogradu mogao da bude i da Đilas ne bude gradonačlenik, ali ukazuju i na to da bi Šapić, posle izbora mogao da promeni priču.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid-a, za Danas kaže da nikave kalkulacije ne bi pravio na osnovu predizbornih obećanja političara jer ona služe za prikupljanje glasova.

- Sasvim je druga situacija kada se završe izbori i kada se sedne za sto i pregovara. Iskustvo pokazuje da se čvrsti stavovi tada ublažavaju i da je sve stvar dogovora. Šapić o sebi kao gradonačelniku govori ne bi li pridobio glasove jer iza sebe nema veliku stranačku organizaciju i kao pojedinac mora tako da govori – kaže Vuković.

Na pitanje da li očekuje da će Đilas pristati da prepusti gradonačelničku funciju nekom drugom, Vuković odgovara da to zavisi od toga ko će Đilsa podržati i kakav će biti stav tih stranaka. Vuković u svakom slučaju očekuje neizvesniju situaciju nego na predsedničkim izborima.

Politikolog Nikola Mladenović za naš list kaže da je Šapić pokazao zapanjujuću političku racionalnost u svojim nastupima.

- On razume da mu je kao predsedniku opštine potrebno da sarađuje sa višom, tačnije vlašću u Beogradu. Ne nastupa ostrašćeno i ne želi da se raspravlja ni sa vlašću ni sa opozicijom, ali želi saradnju sa svima. Mislim da su njegove izjave o tome da neće u gradsku vlast ako ne bude gradonačelnik samo dizanje sopstvene cene. Sa adekvatnom kompenzacijom može pristati na to da neko drugi bude gradonačelnik. To ne bi bila novina u politici – zaključuje Mladenović.

Šapić: Ne želimo da učestvujemo u političkoj pijaci 

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ponovio je u utorak uveće na televiziji N1 da posle izbora u Beogradu neće učestvovati u gradskoj vlasti ako ne bude izabran za gradonačelnika. Kaže da je razgovor sa svim strankama njegova dužnost, ali da se, poznajući političku scenu, boji da će se svi međusobno lakše dogovoriti nego sa njim. “Ne želimo da učestvujemo na političkoj pijaci. Ukoliko ne dobijemo priliku da mi imamo gradonačalnika, poželećemo sreću onima koji žele da budu na vlasti u Beogradu. Nećemo prihvatiti trgovinu”, poručio je on i dodao da je to samo jedan od uslova, i da to ne znači da će uspeti da se dogovori sa predstavnicima pojedinih stranaka koje ga čak i prihvate za gradonačelnika.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini

U nedavnoj anketi koju je sproveo Evropski univerzitetski institut (EUI) u sarad...

Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi  električna vozila u Srbiji?
Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi električna vozila u Srbiji?

- Potencijalna investicija uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploa...

Panovic iz drugog ugla
Panovic iz drugog ugla

Kao neko ko je rođen i odrastao u Užicu, a čija su se alternativna orijentisa...

Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?
Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili av...

Demostat na izborima u Sloveniji
Demostat na izborima u Sloveniji

Sad malo i romantično deluju ta pozna YU vremena kad je Janša destabiliz...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti