srpski english

U fokusu / Etnički čiste teritorije su jedino što oni znaju i umeju

Rada Trajković, srpska političarka i aktivistkinja koja živi i radi u centralnom delu Kosova, za Demostat, o mogućem prisilnom preseljenju tamošnjih Srba na sever

Etnički čiste teritorije su jedino što oni znaju i umeju
foto: printscreen

U fokusu / Etnički čiste teritorije su jedino što oni znaju i umeju

Rada Trajković, srpska političarka i aktivistkinja koja živi i radi u centralnom delu Kosova, za Demostat, o mogućem prisilnom preseljenju tamošnjih Srba na sever

autor teksta
Snežana Čongradin | Demostat | Beograd 5. Aug 2018 | U fokusu

Gračanica, Beograd - Taman smo se malo stabilizovali, počeli da obnavljamo odnose i život sa Albancima, škole su počele ponovo da se pune, mladi da se vraćaju i ovde stvaraju život, a oni sada hoće da nas sele, da nas nasilno sele na sever Kosova, jer žele etnički čiste teritorije. Žele podelu. To je toliko neljudski i ružno, toliko bezosećajno, da sam ja šokirana. Ljude, njihove živote hoćete da prebacite na etnički čistu teritoriju. Jutros sam ustala i pola sata sam u sebi govorila, prizivala da se to ne dogodi, kao da sam luda… Ali, ja zaista ne mogu da verujem da ponovo hoće da nas unište - priča za Demostat Rada Trajković, aktivistkinja, političarka, po struci doktorka, koja živi i radi u Gračanici.

Radu Trajković smo pitali kako vidi postupke srpskih vlasti koji u kosovskom procesu zahtevaju podelu Kosova ili razmenu teritorija – jug Srbije za sever Kosova, s obzirom na to da ona živi i radi decenijama unazad u cetralnom delu nekadašnje južne srpske pokrajine, delu Kosova, koji u procesu preovora srpske i albanske strane nije predmet nikakvih razmena, podela, već podrazumeva život srpske zajednice u samom njegovom srcu.

Sagovornica Demostata ističe da ovo što rade političke elite predstavlja krajnju neodgovornost čak, kako kaže, životinjsko ponašanje političara.

- Kako ih nije sramota, kako ih nije sramota, pitam se! U 21. veku oni žele da nas dele opet po nacionalnosti. Da nas premeštaju, cele naše živote da premeštaju kao stoku iz naših kuća u neke druge, tuđe kuće. Ne znam da li će uspeti u tome, molim se da ne uspeju, ali dovoljno je i to što to hoće da urade da se mi ovde uznemirimo, da nam se sruše životi… Znate, ovde smo stigli do takvog odnosa sa kosovskim Albancima, da jedva čekamo prilike da jedni drugima nešto pomognemo… Ista smo sirotinja i mi i oni. A Hašim Tači i Aleksandar Vučić neće to. Oni hoće da se mi mrzimo, da održavaju nestabilnost kako bi opstali na vlasti i sakrili svoju odgovornost. Tači za odgovaranje za ratne zločine a Vučić za ukidanje sloboda i korupciju… Oni nam ne daju, oni hoće da nas dele i da nas svađaju – ističe Trajković za Demostat.

Ona dalje prenosi svoje utiske o tome zbog čega Vučić insistira na podeli ili razmeni teritorije.

- To je jedna ista matrica u kojoj je i on učestvovao devedesetih. To je jedan strašan primtivizam… On jedino tako i ume da misli – etnički. Za njega ne postoji ništa drugo, od delenja i pravljenja etnički čistih teritorija. Kažem vam, to se u njegovoj glavi nikada neće promeniti. Samo težnje za etničkim pražnjenjem i punjenjem – priča za Demostat Rada Trajković.

Ona otkriva nezvanične informacije o tome da je Hašim Tači lično, u četiri oka, razgovarao sa predsednicima svih opština na jugu Srbije, kao i liderima opozicije, i da im je u tim razgovorima predočio planove za prekrajanje granica.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je kako njegov stav o korigovanju granica između Kosova i Srbije podrazumeva odbijanje svake pomisli o podeli Kosova ali uključuje zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu. "Ja ističem da ću u okviru korigovanja granica jasno reći ne podeli (Kosova) i da pripajanju Preševske doline Kosova", kazao je kosovski predsednik u intervjuu za Glas Amerike, program na albanskom jeziku. "Ni u kakvim okolnostima, ni pod kojom cenom, ni od koga se ne može nametnuti podela Kosova, ali istovremeno treba da budemo svesni da će se obeležavanje granice između Kosova i Srbije dogoditi, ili će biti korekcija granice", kazao je Tači i dodao da korigovanje granica ne predstavlja nikakav domino efekat za Kosovo ili region. Prema njegovim rečima, to podrazumeva da se konačno u dijalogu koji će se dogoditi odrede granice između Kosova i Srbije i da na tome treba da rade zajedno sa međunarodnim faktorima.

"Međutim, zahtev predstavnika Preševske doline da ostvare svoje pravo iz Deklaracije iz 1992. godine, da se pripoje Kosovu, je nešto što je realno i ono će se naći na stolu dijaloga kako bi se jednom zauvek rešilo", kazao je Tači.

On je ponovio da će konačni sporazum biti okončan međusobnim priznanjem, da neće biti smetnji za učlanjenje u Ujedinjene nacije i da jedino takvim završetkom konačni sporazum ima smisla. "Kažem da će biti vrlo težak proces, bolan, ali želim da se nadam da će biti pobednički, biće balansirani sporazumom obe strane koji će biti prihvatljiv i za EU, SAD i NATO. Dobrovoljni sporazum strana, Kosova i Srbije, koji neće moći da bude odbijen i biće prihvatljiv i od međunarodnog faktora i protiv koga niko ne može da bude, niti će biti", kazao je Tači.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja
Demostat saznaje: Kineski predsednik u Beogradu 8. maja

Predsednik Kine će se tokom boravka u Srbiji sastati sa srpskim kolegom Aleksan...

Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć
Juratović: Uključiti Komisiju eksperata iz EU kao pomoć

Juratović konstatuje da je prvo potrebno urediti izborni spisak, te “oči...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti