srpski english

U fokusu / Noć u gradskim hotelima u regionu 30 evra

Za 30 evra u svakom od glavnih gradova u regionu ovih dana može da se nađe prenoćište u pristojnom hotelu, najčešće onom sa tri zvezdice ili u dobro opremljenim apartmanima. Cene su svuda, naročito u gradovima, opale poslednjih meseci zbog epidemije virusa korona, koja je pojedine hotelijere, makar u Srbiji dovela do toga da jedva uspevaju da prežive.

Noć u gradskim hotelima u regionu 30 evra

U fokusu / Noć u gradskim hotelima u regionu 30 evra

Za 30 evra u svakom od glavnih gradova u regionu ovih dana može da se nađe prenoćište u pristojnom hotelu, najčešće onom sa tri zvezdice ili u dobro opremljenim apartmanima. Cene su svuda, naročito u gradovima, opale poslednjih meseci zbog epidemije virusa korona, koja je pojedine hotelijere, makar u Srbiji dovela do toga da jedva uspevaju da prežive.

autor teksta
Ljiljana Bukvić | Demostat | Beograd 4. Sep 2020 | U fokusu

Od nekih 380 kategorisanih gradskih hotela otvoreno je do pre nekoliko nedelja samo 115, a u Beogradu od 115 hotela radila su svega 42, sa popunjenošću od tek 9,5 odsto. Ni posle ukidanja vanrednog stanja u maju strani gosti nisu počeli da dolaze i zato ne čudi što su cene u hotelima sada prihvatljivije, te tako u hotelu na Voždovcu noć u dvokrevetnoj sobi može da se nađe za 26 evra. S druge strane, najskuplja noć u prestonici je 225 evra u hotelu Skver Najn, koliko je jedan dan u dvokrevetnoj sobi ovog hotela sa pet zvezdica u samom centru grada.

Prosek je, međutim, znatno niži jer samo nekoliko hotela sa četiri i pet zvezdica noć naplaćuje više od 100 evra, dok su cene u sasvim pristojnim beogradskim hotelima između 30 i 70 evra za jednu noć.

Foto: Demostat

SKOPLJE I SARAJEVO NAJJEFTINIJI

Prenoćište u Sarajevu košta od 10 evra, koliko je u pansionima sa dve ili tri zvezdice, dok su najčešće cene smeštaja u glavnom gradu BiH između 20 i 50 evra za dvokrevetnu sobu u hotelu. Cene su u najskupljim hotelima, sa četiri i pet zvezdica, između 100 i 136 evra za noć, s tim i da se za 30 evra može naći luksuzna soba usred Baščaršije.

Za luksuz u Skoplju ne treba više od 100 evra za jedan dan, bar kada se radi o smeštaju, jer najskuplji hoteli ovih dana naplaćuju prenoćište 77, do 85 evra, dok je u jednom noćenje sa doručkom za dvoje 91 evro. Lepo opremljene sobe u hotelima sa četiri zvezdice u centru grada, međutim, mogu da se nađu i za 25 i 30 evra, dok jedna noć u pansionima košta od 12 do 18 evra.

I u Zagrebu za 30 evra može da se nađe pristojan smeštaj za dve osobe u hotelima sa tri zvezdice. Postoje ponude i za lepo uređene sobe i to za svega 16 evra na dan, s tim što većina ovakvih smeštaja podrazumeva zajedničko kupatilo sa nekom drugom sobom. Ubedljivo najviše u ponudi Zagreb ima smeštaja sa tri zvezdice, bilo da su hoteli ili apartmani, vrlo malo je onih sa dve ili pet zvezdica, dok je veliki izbor i nekategorisanog smeštaja, gde su cene u proseku oko 40 evra, u najskupljim hotelima noć ide od 100 do 118 evra.

Nešto južnije u Podgorici, najskuplje prenoćište je 86 evra za noć i to u jednom od hotela sa četiri zvezdice. U onima sa pet, a ima ih svega četiri cene jednog dana su niže, od 70 do 84 evra za dvokrevetnu sobu. Cene smeštaja za jednu noć kreću su od 30 evra pa naviše, mada je izbor za 30 evra sasvim solidan jer se radi o onim apartmanima i sobama koji imaju četiri zvezdice. Najveći je izbor smeštaja u kategoriji tri zvezdice, dvokrevetne sobe koštaju od 16 do 50 evra, a cenu osim opremljenosti diktira i blizina centra grada.

SOKOBANJA I ZLATIBOR PUNI GOSTIJU

Gledano mimo glavnih gradova, svaka od zemalja u regionu ima i svoje top turisitčke destinacije. I dok Crna Groa i Hrvatska imaju dobar morski izbor Srbija je nudi planine i banje, a dve su se destinacije posebno isticale - Sokobanja i Zlatibor. Pre početka leta u Sokobanji su kapaciteti bili popunjeni, odnosno rezervisani, a u julu je zabeleženo više od 100.000 noćenja, što prema rečima onih koji vode Turističku organizaciju ovog mesta nisu imali godinama. U Sokobanji se trenutno može naći smeštaj, ali ne u svim objektima, a tamo gde ima mesta cena je od 15 evra do 50 evra koliko dnevno košta dobro opremljen apartman za više ljudi.

Krajem avgusta na Zlatiboru je u jednom trenutku boravilo 26.000 turista, mahom domaćih, a kapaciteti su bili gotovo puni. Potražnja je bila velika i da je bilo još kategorisanog smeštaja - što je uslov za izdavanje smeštaja onima koji imaju vaučere za odmor u Srbiji - ova planina bi bila još krcatija gostima. U hotelima sa četiri i pet zvezdica noć košta od 55 do 150 evra, u onima sa tri je nešto malo manje, dok apartmani mogu da se nađu za 18 do 30 evra, u slučaju kada se radi o većim apartmanima za četvoro onda cene idu do 50 ili 60 evra za dan. Zlatibor u ponudi ima najviše nekategorisanog smeštaja i šarenoliku ponudu i smeštaja i cena. Studio za dve osobe u septembru može da se nađe za 22 evra, do 85 koliko je dan u apartmanu koji prima čak šest osoba. Četvroročlane porodice apartmane na ovoj planini mogu da nađu i za 40 evra i manje, za čak 25 evra, ukoliko im ne smetaju izuzetno loše ocene bivših gostiju na sajtu Booking.com.

NAJSKUPLJI JE POGLED NA MORE

Hrvatsko primorje ima bogatu ponudu, tradicionalno među turistima iz Srbije popularni Rovinj i tokom septembra ima dobar izbor od nekoliko desetina evra za dvokrevetnu sobu do čak 440 i 460 evra koliko je noć u najskupljim hotelima sa pet zvezdica u ovom gradu. Najveća je, međutim, ponuda smeštaja sa tri zvezdice, gde jedna noć u dvokrevetnoj sobi košta 40 evra do 100 i više evra koliko se traži apartman za dvoje, eventualno troje na nekoj dobro lokaciji, blizu plaže i sa pogledom na more.

Apartmani sa tri zvezdice na ostrvu Brač u prvoj polovini septembra koštaju od 27 evra do 65 evra i više, s tim što je raspoloživost vrlo mala. Većina apartmana i studija na ovom hrvatskom ostrvu ranije je već zauzeta, ali mesta i dalje ima dovoljno, a cena po danu je od 80 do 150 evra.

Foto: I, Orlovic / CC BY-SA

Poput Rovinja i Tivat odnedavno ima u ponudi luksuzne hotele u kojima je prenoćište u dvokrevetnoj sobi više od 300 evra, ali i dosta apartmana i hotela sa tri zvezdice, od malog apartmana za 20 evra do velikog i luksuzno opremljenog za 150 evra na dan. Sličan raspon cena je i malo južnije u Budvi, s tim što je ponuda za septembar mnogo veća nego u Tivtu te se apartmani mogu naći i za manje od 20 evra, dok se smeštaj u hotelima sa četiri zvezdica kreće od 40 do 150 evra. U Budvi je u ponudi za naredni vikend i apartman za dvoje sa dve spavaće sobe i pogledom na more po ceni od čak 990 evra za jednu noć.

U najpoznatijem makedonskom letovalištu Ohridu poslednji zraci letnjeg sunca mogu da se uhvate po ceni u proseku 70 do 80 evra u nekom od hotela sa četiri zvezdica, ali i za mnogo manje novca, jer za 19 evra u ponudi je dovokrevetna soba sa pogledom na jezero. Cena apartmana i studija su između 25 i 40 evra, dok se u hotelu sa tri zvezdice može naći prenoćište za dvoje za u proseku 30 evra.

Među turistima iz Srbije Neum u BiH je bio izuzetno zanimljiva destinacija ove godine jer susedi nisu tražili da se radi PCR test, tako da je nekima bila to najbolja opcija. Iako ne veliko, BIH primroje ima da ponudi vile na moru, a u septembru ponuda je takva da se jedna noć može naći za 28 evra u dvokrevetnom apartmanu, do 130 i više evra koliko je smeštaj za dvoje u pojedinim hotelima sa tri i četiri zvezdice u ovom gradu.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Glavna uzdanica EPP u izbornoj trci je Ursula fon der Lajen, aktuelna predsednic...

Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države
Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države

Mijatović ističe da “ozbiljni poremećaji, kao što su obmane u ve...

Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?
Koliko je Srbija blizu investicionog kreditnog rejtinga?

Prema najnovijem izveštaju rejting agencije Standard & Poors, Srbija ...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti