Panović: Potreban dijalog vlasti i opozicije na nacionalnim televizijama

Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je da u Srbiji nema debate vlasti i opozicije i da je unutrašnji dijalog o najvažnijim pitanjima potrebno uspostaviti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. 

 

Panović: Potreban dijalog vlasti i opozicije na nacionalnim televizijama
foto: Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović

Panović: Potreban dijalog vlasti i opozicije na nacionalnim televizijama

Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je da u Srbiji nema debate vlasti i opozicije i da je unutrašnji dijalog o najvažnijim pitanjima potrebno uspostaviti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. 

 

autor teksta
Beta | Beta | Beograd 23. Aug 2017 | U fokusu

 

"Srbija se vratila nazad, u sistemsku i antisistemsku poziciju političkih aktera. Vlast, koja je najodgovornija, svojim bahatim ponašanjem opoziciju tretira kao unutrašnjeg neprijatelja. To je skandalozno, to ne sme da se radi. Sa druge strane, opozicija, čija je odgovornost neuporedivo manja, na takav stil vlasti nekada reaguje nihilizmom i cinizmom, umesto da se organizaciono pripremi i da sa jakom političkom organizacijom i ideološkom i projektnom profilisanošću proba da parira vlasti", rekao je Panović.

Panović je istakao da je važno da Srbija ima izgrađen politički sistem, koga nema bez ozbiljnih političkih partija, i javnu političku kulturu i debatu.

"Toga više nema u Srbiji. Ovo je katastrofa. Taj duh koji je pušten iz boce ne može se lako vratiti. Nema dijaloga i debate, ima samo cinizma, pljuvanja i diskfalifikacije političkih protivnika. Unutrašnji dijalog o Kosovu, imao bi smisla samo ako bi bio dijalog o stanju u Srbiji, i koji bi se vodio na televizijama sa nacionalnim frekvencijama uz učešće predstavnika vlasti i opozicije. U tom TV dijalogu morao bi da učestvuje i predsednik Vučić. Ne da bi neko nekome činio, nego zato što je to stvar demokratije, rekao je Panović.

Panović je, povodom izbora za Skupštinu Beograda, ocenio da su ti izbori "jako bitni".

"Beograd će biti povod, suštinski to će biti još jedan pokušaj opozicije da uradi nešto protiv Aleksandra Vučića, pa će ti izbori imati mnogo veći simbolički značaj, pošto opozicija misli da je pobeda u Beogradu početak kraja Vučića. Vladajućoj koaliciji je jako bitno da zadrži Beograd, da joj Beograd na vodi ne kontroliše opozicija, i pokaže da pravi prestonicu sa svojim vizuelnim pečatom", naveo je Panović.

Ako se pogleda u istoriju, dodao je, promene su nekada dolazile iz Beograda, pa će predstojeći beogradski izbori biti velika bitka.

"Videćemo koliko je opozicija izvukla iskustva iz predsedničkih izbora. Opozicija nije slušala dobronamerne kritike novinara i istraživača javnog mnjenja. Istraživanja Demostata pokazivala su rejtinge stranaka i političara, kao odraz i stanja političkog i kulturološkog mentaliteta u Srbiji. Pokazao se veliki stepen autoritarnosti, što znači da narod ima potrebu da ima vođu i sve je išlo u prilog Vučiću, plus njegova vešta i brutalna propaganda. To je bila kampanja vatrenog opozicionara koji u rukama ima sve državne resurse", rekao je Panović.

Programski direktor Demostata naveo je da je opozicija na prethodne predsedničke izbore "krenula kao guske u maglu", a da je istraživanja javnog mnjenja doživela uvredljivo i arogantno kao čin kolaboracije s Vučićem.

"Naši dobronamerni saveti da se ne ide na izbore dok se ne obezbede jasni medijski uslovi, nisu prihvaćeni, i da se ne ide u dve, tri kolone sa više kandidata, da se olako ne napušta instrument bojkota. Čak je sve to odbačeno s gnušanjem. Opozicija je napravila par kardinalnih grešaka i valjda će izvući neke pouke, jer bi za Srbiju bilo dobro da ima izgrađenu opoziciju i da vlast ima jak korektiv", rekao je Panović.

Panović je, povodom regionalne saradnje i spekulacija u medijima o "novoj Jugoslaviji" koju pravi Angela Merkel, podsetio da bar u Hrvatskoj niko neće nikakvu vrstu Jugoslavije.

"Saradnja može biti samo ako postoji centar arbitraže, kontrole i pritiska. To može biti Berlin ili Brisel. Apsurdno je da je posle seanse Berlinskog procesa u Trstu izbio trgovinski rat. Hrvatska nije mogla da popusti bez sugestija iz nekih centara. Potreban nam je dobronamerni arbitar. Drago mi je što Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose sa Nemačkom jer nam je to jako bitno, pošto sami ne možemo. Da smo mogli sami, ne bi završili u krvavom ratnom paklu", rekao je Panović.

On je istakao da bi bilo dobro da Srbija i Hrvatska, glavne države u regionu, probaju da nađu mehanizam pacifikacije sukoba, preventivno i bez stalne asistencije.

"Skup u Sarajevu, povodom carinskog rata, bio je jako dobar i važno je što je ministar trgovine Rasim Ljajić rekao da nema mesta euforiji da je Srbija pobedila u carinskom ratu, nego bi stvari trebalo posmatrati konstruktivno i truditi se da malim koracima idemo napred. Nadajmo se da će Vučić i Kolinda Grabar Kitarović uspeti da bolje, čistije i zdravije, možda već upravo uskoro u Sarajevu, razviju odnose nego što su pre mogli Boris Tadić i Ivo Josipović, koji su imali dobru nameru ali su njihovi odnosi bili neproporcionalno bolji od realnih odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Panović. 

Panović je kritikovao i predstavljanje spoljne politike u javnosti Srbije, rekavši da se o tome "šalju protivrečne i konfuzne informacije koje zbunjuju ljude". Čas migovi i NATO destabilizacija, čas briselska poglavlja i srdačni prijemi u Beloj kući.   

"Običan čovek, kada prati medije, ne zna više o čemu se radi. Na jednom mediju ide prilog da Zapad, NATO, radi protiv ove Vučićeve vlasti, a posle 10 minuta se prikažu generali NATO koji obilaze srpske manastire i razgovaraju sa državnim vrhom. Običan čovek gleda i nema pojma gde mi idemo. To se u političkoj sociologiji naziva odsustvo generalnog pravca puta", objasnio je Panović.

On je istakao da je bez Tomislava Nikolića sve teže voditi nesvrstanu politiku i da "Srbija, ako ide u Evropsku uniju, onda mora da ide ka Evropskoj uniji, i da ne razvija ksenofobičnu antizapadnu histeriju u zemlji. To je psihološki zbunjujuće i frustrirajuće, pravi konfuziju. Ne znam da li će Srbija ikada ući u EU, ali ako su nam bitne te vrednosti i standardi u pravosuđu, ljudskim pravima i ekonomiji, onda moramo imati atmosferu koja pogoduje tome. U javnom mnjenju je napravljena jedna vrsta konfuzije i katastrofe i to je jako loše za Srbiju.", naveo je Panović. Kao da zaboravljamo da interesi srpskog nacionalizma retko kad odgovaraju interesima srpskog naroda. U to smo se uverili više puta u bliksoj prošlosti.

Povodom otvaranja robne kuće za prodaju namešataja Ikea, Panović je rekao da je "upravo Ikea put kontinuiteta".

"Pljuje se DOS, a kada je otvoren Merkator na Novom Beogradu bio je prisutan Goran Svilanović kao ministar spoljnih poslova i Dimitrije Rupel kao slovenački kolega. Vučić u Ikei, je kontinuitet. Sa Ikeom pokušavamo da nadoknadimo razvoj koji smo izgubili devedesetih godina ludačkom politikom, koja se na neki način opet rehabilituje. To je opasno do fatalnosti", naveo je Panović.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini

U nedavnoj anketi koju je sproveo Evropski univerzitetski institut (EUI) u sarad...

Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi  električna vozila u Srbiji?
Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi električna vozila u Srbiji?

- Potencijalna investicija uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploa...

Panovic iz drugog ugla
Panovic iz drugog ugla

Kao neko ko je rođen i odrastao u Užicu, a čija su se alternativna orijentisa...

Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?
Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili av...

Demostat na izborima u Sloveniji
Demostat na izborima u Sloveniji

Sad malo i romantično deluju ta pozna YU vremena kad je Janša destabiliz...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti