Vučić ima pad od tri odsto

Vučić ima pad od tri odsto

Vučić ima pad od tri odsto

autor teksta
M. R. Milenković | Dnevni list Danas 26. Apr 2017 | U fokusu

Tačnije na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima vladajuća koalicija osvojila je nešto malo više od 60 odsto, dok istraživanja Demostata pokazuju da Vučića u ovom trenutku podržava oko 57 odsto, što je pad od nekoliko procenata. Onih koji su Vučiću ove godine okrenuli leđa ima u svim kategorijama, među razočaranim, malobrojnim pristalicama Tomislava Nikolića, među zaposlenima u državnom aparatu čija očekivanja nisu ispunjena, a svakako je najviše socijalista koji neće poslušati svoje rukovodstvo i neće glasati za Vučića, kaže Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli za Danas.

On smatra da sve ispod 60 odsto podrške za Vučića predstavlja pad, iako bi se o ozbiljnom padu moglo razgovarati tek kada bi njegova podrška pala ispod 55 odsto. Na pitanje može li Vučićev rejting dalje da pada, Vukadinović odgovara sa “mislim da može, ali ne znam šta bi moglo da dovede do tog pada”. On primećuje da Vučićev pad sada ne znači mnogo, ali da će dobiti na značenju posle izbora.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za Danas da razlika između prošlogodišnje podrške koju je vladajuća koalicija dobila na parlamentarnim izborima i podrške od 57 odsto Vučiću koju procenjuje Demostat potiče od toga što glasači SPS, SVM i Bošnjaka neće stopostotno podržati odluku rukovodstva. “Tih 60 odsto koje je imala vladajuća koalicija na parlamentarnim izborima prošle godine je izborni potencijal na koje Vučić može da računa u idealnim okolnostima, ali nije realno i nije za očekivati da to sve i osvoji. Ono što se meni čini je da Vučić u ovom trenutku sigurno može da računa na svoje birače, na 30, odnosno 40 odsto sigurnih birača SPS, SVM i bošnjačkih stranaka. To znači da može da bude miran , uslovno rečeno sa nekom izlaznošću koja ide do 60 odsto. Ukoliko bi izlaznost bila veća, Vučić bi morao da animira i veći broj birača SPS i drugih koalicionih partnera. Njemu odgovara manja izlaznost”, kaže Klačar. On dodaje da Vučiću sa manjom izaznošću može da bude dovoljan i samo fond glasača SNS od 1.830 000. Klačar kaže da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se govori ko može da utiče na veću izlaznost, odnosno da li će je povećati Ljubiša Preletačević Beli.

Nije logično poređenje

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da nije logično da se upoređuje podrška na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i podrška koja se sada procenjuje predsedničkim kandidatima, zato što se radi o različitim tipovima izbora. On tvrdi da je prošle godine bila veća zainteresovanost za parlamentarne i lokalne izbore, nego što je sada za predsedničke koji se prvi put, nakon 20 godina, održaju samostalno. “Uostalom ne vidim ja tu neki pad rejtinga kandidata vladajuće koalicije u odnosu na izborne rezultate vladajuće koalicije u zbiru. SNS je imala oko 49 odsto, a SPS oko 11 odsto. Ali ako je Vučić na 57 odsto po istraživanjima Demostata, kao individualni akter to je ogroman rezultat koji govori da je apsorbovao gotovo celokupno biračko telo SPS i SNS. Verovatno svi glasači SPS sada neće podržati Vučića, a mislim i da Šešelj stoji nešto malo bolje nego SRS 2016”, kaže Vuk Stanković, dodajući da je Vučić možda izgubio oko jedan, jedan i po odsto, a ne pet odsto, kako neki tvrde.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini
Istraživanje: Ko je odgovoran za rat u Ukrajini

U nedavnoj anketi koju je sproveo Evropski univerzitetski institut (EUI) u sarad...

Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi  električna vozila u Srbiji?
Da li će gigant iz "Zemlje izlazećeg sunca" proizvoditi električna vozila u Srbiji?

- Potencijalna investicija uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploa...

Panovic iz drugog ugla
Panovic iz drugog ugla

Kao neko ko je rođen i odrastao u Užicu, a čija su se alternativna orijentisa...

Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?
Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili av...

Demostat na izborima u Sloveniji
Demostat na izborima u Sloveniji

Sad malo i romantično deluju ta pozna YU vremena kad je Janša destabiliz...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti