srpski english

U fokusu / Radikalna ljubav i mržnja

Vikend analiza Jasmine Lukač

Pred nama su meseci odluke – i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas – moraće da izaberu kako će se suočiti u proleće 2020. Đilas možda nije nesporni vođa opozicije u očima njegovih bivših sujetnih kolega iz Demokratske stranke, i pripadujuće građanske sfere. Međutim, on je poslednji Vučićev izborni protivnik iz 2018. i još nije odustao.

Radikalna ljubav i mržnja
foto: BETA

U fokusu / Radikalna ljubav i mržnja

Vikend analiza Jasmine Lukač

Pred nama su meseci odluke – i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas – moraće da izaberu kako će se suočiti u proleće 2020. Đilas možda nije nesporni vođa opozicije u očima njegovih bivših sujetnih kolega iz Demokratske stranke, i pripadujuće građanske sfere. Međutim, on je poslednji Vučićev izborni protivnik iz 2018. i još nije odustao.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 28. Jun 2019 | U fokusu

Dakle, Đilas mora ili da prihavati turski scenario, a to je mogućnost da opozicija može pobediti na izborima kao što je Erdoganov protivnik pobedio u Istanbulu, ili da traga, kao i dosad, za srpskim.

To bi mogao biti i neviđeni pronalazak – spoj bojkota i učešća. Na primer, bojkot glasanja za Narodnu skupštinu, a učešće u trci za lokalne parlamente. Ali, kada je o učešću reč, treba se podsetiti nečeg što je pominjao i Saša Janković, a što se pokazalo na ponovljenim izborima u Istanbulu. A to je da je za pobedu opozicije u okolnostima čvrsto kontrolisane političke i medijske scene potrebna velika i opipljiva razlika u glasovima. Što znači da je opoziciji potreban proboj i u biračko telo Srpske napredne stranke, i privlačenje onih koji ne žele da glasaju. Logično bi bilo da taj proboj nosi nekakav pokret “Jedan od pet miliona” nastao i narastao iz zimskih demonstracija. Ali, takvog pokreta nema ni u obrisima, osim možda na potpuno lokalni i svedeni način, u ponekoj varoši poput Kuršumlije. Jedino, na društvenim mrežama živi pogrdan naziv “milionaši”.

I što je po Vučićevu vlast nesumnjivo dobro, a što umanjuje šanse opozicije, umesto pokreta “milionaša”, građanska elita najavljuje svoj politički pokušaj. To je zasad najava najezde mladih i neokaljanih političara, koji će vođeni uglednicima (filozofi, glumci, sociolozi…) i govornicima na demonstracijama “Jedan od pet miliona” uraditi šta?.. Još nije sasvim jasno, budući da je za učešće na izborima potreban ozbiljan proceduralni ali finansijski i organizacioni napor. Verovatno da ponovo pokrenu demonstracije, ali i da se uklope u neku od više postojećih građanskih udruženja, koja nastupaju kao klasične političke stranke, bez obzira što ne ispunjavaju formalne uslove za to.

Reč je o Građanskom frontu čiji je stožer Ne davimo Beograd, Građanskom demokratskom forumu Aleksandra Olenika koji vodi otcepljeno krilo Pokreta slobodnih građana, postoji tu i Građanska platforma u kojoj je nekoliko bivših poslanika Dosta je bilo Saše Radulovića. Nekoliko bivših DJB je i u Stranci moderne Srbije koja je sa Olenikom u nekoj vrsti saveza…

Tom gužvom na građanskom spektru, koja je još veća po mestima i varošima gde postoje razne inicijative, kritične mase i grupe sličnih naziva, u najboljem slučaju može se postići domet od 16 odsto glasova Saše Jankovića sa predsedničkih izbora.I to je mnogo daleko od bilo kakve promene na čelu države, to je čisto unutaropoziciona borba za osvajanje položaja protivnika vlasti i pripadajućeg javnog prostora.

Prosta očiglednost, a koja se na Vučićevu korist uopšte ne prima u javnosti, jeste da šansu da ga smeni, može imati samo jedan široki savez, koji je mnogo više od građanskih udruženja. A stožerna snaga u tom savezu može biti samo nešto što je ostalo od nekada vladajuće Demokratske stranke, šta god mislili o njoj.

Uostalom, prvi put kada je sklopljena takva vrsta saveza, a to je Đilasov Savez za Srbiju u koji su ušle i konzervativne Dveri, dva meseca kasnije Vučićeva vlast je ozbiljno uzdrmana demonstracijama.

I te se demonstracije gotovo izvesno neće ponoviti sledeće zime – kampanje i protesti se po pravilu međusobno isključuju. Protesti mogu buknuti ali kao izborna kriza, dan posle glasanja.

Za Vučića je od presudne važnosti da se taj i takav Savez rasturi, jer je pretnja sama po sebi. Postojanje takvog Saveza znači da ako je Đilas prihvatio Dveri, prihvatiće i naprednjake, a to je korak ka padu SNS. Vučićeva poruka naprednjacima na Glavnom odboru da ne dozvole da postanu Demokratska stranka, višeznačna je. Jer, pred pad s vlasti, pojedini velikaši DS pravili su sa tadašnjim liderom opozicije Vučićem dogovore, valjda zato što im je ambijent sukoba u sopstvenim redovima bio nepodnošljiv. A nepodnošljiv im je bio i kabinet tadašnjeg predsednika Borisa Tadića. Očekivali su nesumnjivo, uz Vučićevu pomoć pobedu u tim sukobima. Sada bi nekima i u vrhu SNS-a mogle da padaju na pamet u potaji slične ideje. A da bi to zaista ugrozilo vlast, mora postojati sem grupe kritičkih intelektualaca, je li, i ozbiljan političar sa ozbiljnom šansom na izborima.

Sve i kada bi hteo da primeni turski scenario i kampanju “radikalne ljubavi” gde se ljudima obraća ističući njihove dobre strane, umesto nametanja civilizacijskih “vrednosti", Đilas bi imao problem. Jer, najveći broj učesnika naše politike na obe strane, i vlasti i opozicije, “živi” od izliva radikalne mržnje, i vrlo je teško tu priču preokrenuti. Na primer, u kampanji radikalne ljubavi sa kojom je opozicija pobedila u Istanbulu, Đilas bi pre tribine u Šapcu, ljudima koji pljuju i psuju njega i njegove, morao da se obrati pomirljivo, zovući ih drugovima, braćom ili kako god. Takva kampanja bila bi veliki okret i od zimskih demonstracija koje su priču o “diktaturi i nasilju” gotovo potrošile, ali nije potpuno nespojiva sa njom.

Ali, da bi zaista delovala, potrebno je očuvati raznolik politički savez. U slučaju samostalnog izbornog nastupa Đilasove Stranke slobode i pravde, kampanja “radikalna ljubav” izgledala bi smešno. Pritisak da Savez za Srbiju u kome su i Dveri pukne je vrlo jak, mada se sprovodi po pitanju bojkota parlamenta Srbije. Od toga se pravi veliko pitanje demokratije i nastupa opozicije prema biračima, iako je za rad u ovom sazivu, posle letnje pauze, a pre raspisivanja izbora, ostalo svega par meseci. Utisak bi bio samo da je opozicija morala da potpuno podvije rep i vrati se u skupštinsku salu.

Tu su čini se, obostrano izneverena očekivanja – Vučićevih da će zapadni zvaničnici uticati na Savez da prekine bojkot, i obrnuto nade saveznika da će biti izvršen prtisak na Vučićeve da olabave sa izbornim i medijskim uslovima. Zašto su izneverena može sa različito tumačiti, tvrdi se i zbog slabosti Evropske unije, koja usled tog slabljenja više ne može da bude garant nekog političkog procesa. Po nekima, to se slabljenje očituje i u fizičkoj slabosti nemačke kancelarke Angele Merkel, koja na protokolarnim događajima više ne može da suzbije drhtavicu. Na Vučiću i Đilasu je dakle, da ovog leta radikalno odluče o stepenu ljubavi i mržnje koji će ubuduće zastupati.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Nataša Miljković: RTS od svojih gledalaca vešto skriva suštinske probleme
Nataša Miljković: RTS od svojih gledalaca vešto skriva suštinske probleme

Između dva pola medija, onih koji su, kako nezavisni i onih koji su provladini,...

Nelegitimni i nelegalni izbori u okupiranim oblastima
Nelegitimni i nelegalni izbori u okupiranim oblastima

Vlasti koje je Moskva instalirala na okupiranim teritorijama Ukrajine otvorile s...

Ambasador Velike Britanije posetio Demostat
Ambasador Velike Britanije posetio Demostat

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson posetio je danas Demostat. T...

Zoran Đinđić - čovek velike ideje i vizije
Zoran Đinđić - čovek velike ideje i vizije

Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu 1. avgusta 1952. godine. Deset godi...

Šta je sa obećanim spomenikom Zoranu Đinđiću?
Šta je sa obećanim spomenikom Zoranu Đinđiću?

Ako se vratimo u 2016, setićemo se i da Vučić nije propustio priliku da kaže...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti