Grad Beograd: Svima slede propisane naknade

Stanari čije kuće se nalaze na trasi puta ka budućoj fabrici vakcina “Sinofarm” u Beogradu zabrinuti da li će dobiti odgovarajući krov nad glavom

Grad Beograd: Svima slede propisane naknade
Foto: Screenshot Google maps

Grad Beograd: Svima slede propisane naknade

Stanari čije kuće se nalaze na trasi puta ka budućoj fabrici vakcina “Sinofarm” u Beogradu zabrinuti da li će dobiti odgovarajući krov nad glavom

autor teksta
Gojko Vlaović | Demostat | Beograd 24. Jul 2021 | U fokusu

- Rušenje stambenih objekata u ulici Stari soko salaš najavljeno za sredinu avgusta

- Svih pet porodica čiji su kuće predmet eksproprijacije nemaju stambenu alternativu

Dok su stanari kuća u Zemunu, predviđenih za rušenje zbog izgradnje pristupne saobraćajnice ka fabrici vakcina “Sinofarm” koja treba da se gradi u toj opštini, zabrinuti da li će nakon rušenja imati adekvatan krov nad glavom iz Skupštine grada Beograda poručuju da će svi dobiti propisane naknade zbog eksproprijacije njihovih objekata.

Redakciji “Demostata” ovih dana obratili su se građani koji žive u zemunskoj ulici Stari soko salaš, koja se nalazi u istoimenom naselju, gde je planirano da nikne put ka fabrici vakcina.

- Još 28.juna stanari koje žive ovde dobili su rešenje za eksproprijaciju i poziv Direkcije za građevinsko zemljište Beograda da se narednog dana pojavimo na raspravi u opštini Zemun. Nakon komunikacije sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište dobili smo definitivnu potvrdu da će naši stambeni objekti biti predmet eksproprijacije zbog izgradnje saobraćajnice ka budućoj fabrici vakcina "Sinofarm". Obavešteni smo da je rušenje objekata planirano oko 12. avgusta i da ćemo uskoro biti pozvani na pregovore u samu direkciju - pričaju građani koji su se obratili redakciji “Demostata”.   

Oni dodaju da je zabrinutost što se rok za rušenje približava a da još uvek nemaju jasan i precizan odgovor gde će živeti nakon iseljenja bio razlog da se tim povodom obrate medijima.

- Svih pet porodica čiji su stambeni objekti predmet eksproprijacije nemaju stambenu alternativu i u slučaju neadekvatne nagodbe, završile bi na ulici bez krova nad glavom.Među građanima koji bi potencijalno završili na ulici, nalaze se i nepokretne osobe starije od osamdeset godina. Sve porodice su izjavile da se ne protive eksproprijaciji svojih domova ali da traže pravičnu naknadu u vidu stambene alternative. Verujemo da za državu Srbiju pronalaženje pet adekvatnih stambenih jedinica  ne bi trebalo da predstavlja nerešiv problem i da je moguće pronaći zajednički jezik na obostrano zadovoljstvo kada je u pitanju strateška investicija od ovakve važnosti - navode stanari ulice Stari soko salaš. 

Oni dodaju da sve porodice koje tu žive poseduju legalizovane kvadrate u okviru stambenih jedinica, dok su ostatak, pre više od dvadeset godina, iz egzistencijalne nužde dozidanih kvadrata, uredno prijavili i predali za legalizaciju uz sve prateće, zahtevane dokumente i u čijem se postupku nalaze već bezmalo osamnaest godina. Za sve objekte, građani uredno plaćaju porez i ni jednog trenutka niko nije dovodio legalnost tih objekata u pitanje.

Stanari ističu da se niko od njih ne protivi unapred zacrtanim planovima za izgradnju fabrike i prateće saobraćajnice, već da svi kolektivno izražavaju krajnje opravdanu zabrinutost kada je reč o njihovom budućem stambenom pitanju.

- Ono što je bitno istaći je to da ne želimo privremeni smeštaj,  ističu stanari ulice Stari soko salaš.

O situaciji u kojoj se nalaze svih 18 građana pismom su se obratlii predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputivši mu apel za pomoć.

Kako bi smo saznali kakva sudbina očekuje stanare čiji se domovi nalaze na trasi budućeg puta ka fabrici vakcina obratili smo se nadležnima u Sekretarijatu za informisanje Beograda. Rečeno nam je da su ih nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izvestili “da su za potrebe izgradnje pristupnih saobraćajnica lokaciji, pred nadležnim organima opštinske uprave u toku postupci rešavanja imovinsko pravnih odnosa”.

- Po okončanju tog pricesa biće pokrenuti postupci radi postizanja sporazuma o propisanoj naknadi za sve vlasnike i korisnike zemljišta i objekata  - navode u Sekretarijatu za informisanje Beograda.

Podsećanja radi, 12.jula potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju vakcine kineske kompanije “Sinofarm”  u Srbiji. Memorandum su potpisali predstavnici Srbije, “Sinofarma” i Ujedinjenih Arapskih Emirata.  Tom prilikom, premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je cilj da fabrika u Zemunu bude izgrađena do kraja godine. Paralelno sa izgradnjom fabrike vakcina radilo bi se i na punjenju i do kraja 2021. godine Srbija bi već posedovala 10 miliona doza vakcina napunjenih u našoj zemlji. Nakon toga bi počeo sveobuhvatan proces proizvodnje.

autor je novinar i dnevnog lista Danas

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Pretplatom  se finansiraju reprize i politička propaganda na RTS-u
Pretplatom se finansiraju reprize i politička propaganda na RTS-u

Osnovna delatnost RTS, koja je propisana Zakonom o javnim medijskim servisima, a...

Odustanite od dijaloga!
Odustanite od dijaloga!

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne dav...

Postavljanje kamera na biračka mesta - prednosti i mane
Postavljanje kamera na biračka mesta - prednosti i mane

Izbori 2022. godine sve su bliže, o konkretnim predlozima iz dijaloga vlasti i ...

Zašto Putinov "tabor" gubi popularnost?
Zašto Putinov "tabor" gubi popularnost?

Iako se očekuje da će Jedinstvena Rusija, stožerna stranka vlasti u toj drža...

Zašto RTS-u uopšte ne veruje 39 odsto građana Srbije?
Zašto RTS-u uopšte ne veruje 39 odsto građana Srbije?

Demostat je uradio istraživanje javnog mnjenja o poverenju u RTS, u okviru &sca...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

2021. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti