Šta Amerikanci misle o ratu u Ukrajini?

Četvrtina Amerikanaca smatra da u ratu u Ukrajini trenutno pobeđuje Rusija, kao i da će ta zemlja iz rata izaći kao pobednik, dok manji broj veruje u pobedu Ukrajine, pokazalo je istraživanje britanske agencije za ispitivanje javnog mnjenja You Gov.

Šta Amerikanci misle o ratu u Ukrajini?
Foto: printscreen Youtube (Insider News)

Šta Amerikanci misle o ratu u Ukrajini?

Četvrtina Amerikanaca smatra da u ratu u Ukrajini trenutno pobeđuje Rusija, kao i da će ta zemlja iz rata izaći kao pobednik, dok manji broj veruje u pobedu Ukrajine, pokazalo je istraživanje britanske agencije za ispitivanje javnog mnjenja You Gov.

autor teksta
Ivana Petronijević Terzić 27. Jun 2022 | U fokusu

Anketa, koja je sprovedena za potrebe lista “The Economist”, pokazala je da velika većina Amerikanaca u ovom ratu podržava Ukrajinu, da smatraju da je Rusija ozbiljna pretnja po SAD, da veruju da rat u Ukrajini može dovesti do šireg konflikta u Evropi, kao i da je moguć direktan sukob Rusije i SAD.

Na pitanje ko će biti pobednik u ratu Rusije i Ukrajine, 26 odsto ispitanika odgovorilo je Rusija, 22 odsto Ukrajina, 17 odsto da su im šanse iznednačene, dok najveći broj ispitanika, 35 odsto, nije sigurno. Upitani ko trenutno pobeđuje u ratu, 25 odsto odgovara Rusija, 17 odsto Ukrajina, 33 odsto veruje da nijedna strana “trenutno ne vodi”, dok preostala četvrtina nema odgovor.

Samo dva odsto ispitanika veruje da je Rusija saveznik SAD, a nešto veći broj, 6 odsto, da je prijatelj Amerike. Više od četvrtine veruje da Rusija nije prijateljski nastrojena prema SAD, dok 56 odsto ispitanika smatra da je Rusija neprijatelj.

Kad je reč o Ukrajini, 28 odsto ispitanika smatra da je ta zemlja saveznik SAD, 46 odsto da je prijateljska zemlja, 8 odsto da nije prijateljska zemlja, a 4 odsto da je neprijatelj.

Čak 77 odsto ispitanika smatra da je Rusija ozbiljna pretnja po SAD. Da je Rusija mala pretnja misli 12 odsto ispitanika, dok samo tri odsto veruje da Rusija ne predstavlja problem za SAD. Poređenja radi, oko 72 odsto ispitanika veruje i da Kina predstavlja pretnju.

Anketa je pokazala i da Amerikanci više saosećaju sa Ukrajincima. Naime, samo 4 odsto ispitanika odgovorilo je da više saoseća sa Rusijom, 74 odsto sa Ukrajinom, a 15 odsto ni sa jednom stranom.

Pozitivno mišljenje o Vladimiru Putinu ima 9 odsto ispitanika, 79 odsto nema. Zelenskog pozitivno ocenjuje 63 odsto ispitanika, a 16 odsto negativno.

Upitani da li će Vladimir Putin biti  predsednik Rusije naredne godine, 36 odsto ispitanika odgovara potvrdno, 26 odsto odrično, dok ostali ne mogu da procene. Skoro polovina ispitanika veruje da će ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski ostati na toj poziciji i sledeće godine, 14 odsto da ipak neće, dok ostali ne znaju.ž

Tri četvrtine ispitanika veruje da su ruske trupe odgovorne za ratne zločine u Ukrajini, a samo 7 odsto smatra da nisu.

Na pitanje koliko je verovatno da će ruska invazija u Ukrajini dovesti do šireg rata u Evropi, 15 odsto odgovara da je to veoma moguć scenario, 40 odsto smatra da je moguće, 22 odsto ne veruje u to, dok samo pet odsto ispitanika veruje da do toga sigurno neće doći.

Upitani koliko je verovatno da će ruska invazija dovesti do direktnog rata sa SAD, 7 odsto ispitanika odgovara da je SAD već u ratu sa Rusijom, 9 odsto smatra da je to realan scenario, 31 odsto da je moguće da se desi, dok 33 odsto ispitanika smatra da se to neće desiti.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje da li veruju da je odgovor SAD na rusku invaziju bio adekvatan, pa tako 37 odsto ispitanika smatra da je odgovor trebalo da bude žešći, 11 odsto da je preteran, 28 odsto da je SAD odgovorila na pravi način, dok preostali ne znaju.

Takođe, 66 odsto ispitanika smatra da je dobra ideja da SAD uvede ekonomske sankcije Rusiji, 15 odsto nije za to, dok ostali nisu sigurni šta bi trebalo učiniti.

Većina od 61 odsto smatra da bi SAD trebalo da pošalje finansijsku pomoć Ukrajini, dok 20 odsto ispitanika veruje da to nije dobra ideja. Kada je reč o oružju, 59 odsto ispitanika smatra da bi SAD trebalo da pošalje oružje Ukrajini, 19 odsto nije za to, dok 21 odsto ne zna.

Međutim, Amerikanci, čini se, nisu spremni za to da se njihovi vojnici bore u Ukrajini. Više od polovine ispitanika, 57 odsto, ne misli da bi SAD trebalo da posalje vojnike u Ukrajinu. Da bi to bila dobra odluka veruje 17 odsto ispitanika, dok 26 odsto ne zna. 

Takodje, 58 odsto ispitanika smatra da SAD treba da podrži ulazak Ukrajine u NATO, 15 odsto smatra da to nije dobra ideja, dok 26 odsto ispitanika ne zna odgovor na to pitanje. Stabilna većina od 63 odsto ispitanika veruje da Švedska i Finska treba da uđu u NATO.

Rezultati ankete pokazuju i da Amerikanci ne mogu da procene kada će se završiti rat u Ukrajini. Naime, 17 odsto smatra da će se ruska invazija završiti za manje od šest meseci, 22 odsto za šest meseci do godinu dana, 22 odsto za više od godinu dana, dok 38 odsto nije sigurno.

Na pitanje da li SAD treba da primi ukrajinske izbeglice, skoro 60 procenata ispitanika odgovara potvrdno, 22 odsto da ne bi trebalo, dok ostali ne znaju.

Istraživanje je pokazalo i da više Amerikanaca ne podržava spoljnu politiku predsednika Dzozefa Bajdena od onih koji je odobravaju.

Naime, na pitanje da li odobravaju kako se Bajden ponaša prema ukrajinskoj krizi, 38 odsto ispitanika odgovara potvrdno, 47 odsto ne odobrava njegove korake, dok preostali ne znaju.

Kad je reč o sveukupnoj spoljnoj politici aktuelnog predsednika SAD, 38 ispitanika je podržava, 49 odsto ne, dok 13 odsto nije sigurno.

Anketa je sprovedena u periodu od 18. do 21. juna i obuhvatila je 1.500 punoletnih Amerikanaca.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Nacionalisti nam ne dopuštaju da izađemo iz Jugoslavije
Nacionalisti nam ne dopuštaju da izađemo iz Jugoslavije

Sticajem okolnosti tvoju poslednju zbirku priča – „Trojica za Karta...

Ruska ekonomija se urušava
Ruska ekonomija se urušava

Pet meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu mnogi političari i analitiča...

Veliki pad Kine
Veliki pad Kine

Nekoliko najvećih kineskih kompanija iz sektora nekretnina objavilo je tokom ov...

Glasači Demokratske stranke ne žele da se Bajden ponovo kandiduje
Glasači Demokratske stranke ne žele da se Bajden ponovo kandiduje

Tri četvrtine glasača Demokratske stranke u SAD ne želi da  aktuelni p...

Bugarski premijer optužuje Rusiju: Korupcija i ruski uticaj u Bugarskoj su isto
Bugarski premijer optužuje Rusiju: Korupcija i ruski uticaj u Bugarskoj su isto

Reformator školovan na Harvardu, Kiril Petkov se trudio da drži ruske &s...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

jastuci smrtovnice

2022. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti