Karantini zbog korona virusa mogu da potraju do sredine leta

Model američke konsultantske kompanije pokazuje da vrhunac rasta broja obolelih u svetu tek predstoji

Prema sposobnosti da se upravlja krizom najviše ocene su dobile Vlade SAD, Kine (za pokrajnu Hubei), Nemačke, Australije, Kanade, Belgije i Norveške

Karantini zbog korona virusa mogu da potraju do sredine leta

Karantini zbog korona virusa mogu da potraju do sredine leta

Model američke konsultantske kompanije pokazuje da vrhunac rasta broja obolelih u svetu tek predstoji

Prema sposobnosti da se upravlja krizom najviše ocene su dobile Vlade SAD, Kine (za pokrajnu Hubei), Nemačke, Australije, Kanade, Belgije i Norveške

autor teksta
Aleksandra Popović | Demostat | Beograd 8. Apr 2020 | Istraživanja

Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona (COVID-19) mogli bi da ostani na snazi čak i u najrazvijenijim zemljama sveta do poslednjih nedelja jula prema najgorem mogućem, a do sredine juna prema najboljem mogućem scenariju. 

Ove modele razvoja pandemije i odgovora država na krizu je, na osnovu do sada dostupnih podataka, izradila američka konsultantska kompanija „Boston consulting group“ a Demostat je imao uvid u podatke te studije.  Radi se o o predikcijama koje još uvek nisu objavljene za širu javnost i koje su izrađene sa napomenom da postoji još mnogo varijabli koje mogu da promene tok situacije. Procene su rađene 25. marta na osnovu BSG prediktivnog modela a koristeći podatke Džon Hopkins Univerziteta. 

Studija je obuhvatila 20 država a među analiziranim zemljama su Sjedinjene Amerčke Države, Velika Britanija, Brazil, Francuska, Rusija, Indija, Nemačka, Argentina, Kina (analizirana je oblast Hubei čiji je glavni grad Vuhan), Australija, Južnoafrička Republika, Italija, Švedska, Norveška, Belgija, Kanada, Španija, Meksiko, Poljska i Kolumbija. 

Najbolje prosečne ocene po svim pokazateljima zbirno imaju Kina, Nemačka, Francuska, Norveška i Australija. Ipak, nijedna od navedenih država nije dobila zelena svetla, odnosno ocenu „dobro“ po sva tri merena pokazatelja – broj kreveta za ležeće pacijente na 100.000 stanovnika, broj slučajeva respiratornih bolesti na 100.000 stanovnika, i treći mereni pokazatelj bio je odgovor vlade određene države i sposobnost državnog aparata da se nosi sa krizom i politička stabilnost. Po ovom kriterijumu -sposobnost da se upravlja krizom - najviše ocene su dobile Vlade SAD, Kine (za pokrajnu Hubei), Nemačke, Australije, Kanade, Belgije i Norveške.

Vrhunac rasta broja novootkrivenih slučajeva još uvek je pred nama, smatraju stručnjaci koji su izradili ovu studiju. 

Njihove prognoze kažu da će vrhunac broja novoobolelih u SAD biti u prvoj nedelji maja meseca, dok se vrhunac rasta u Velikoj Britaniji očekuje tek u trećoj nedelji maja.  U ovo vreme, na vrhuncu će biti i rast epidemije u Brazilu, koji je trenutno jedna od retkih zemalja koja nije uvela mere potpunog karantina ali u pojedinim oblastima postoje propisi za ograničavanje kretanja i ponašanja. 

Pojedina žarišta pandemije aktivna i tokom leta 

U Francuskoj, epidemiološka kriva najvišu tačku dostići će takođe u trećoj nedelji maja, prema modelu koji je izračunao BCG, iako je ova zemlja jedna od najbolje rangiranih prema dosadašnjoj borbi sa krizom. Vrhunac epidemije u Rusiji se očekuje prve nedelje maja, dok se za Indiju prognozira da će kriva dostići maksimum tek u trećoj nedelji juna. Argentina bi najveći broj novoobolelih mogla da zabeleži u četvrtoj nedelji maja, Nemačka u prvoj nedelji maja a Australija u drugoj nedelji maja meseca. U Kanadi se najviše zaraženih očekuje u prvoj nedelji maja, u Španiji u četvrtoj nedelji aprila kao i u Poljskoj dok se u Meksiku najveći rast predviđa za treću nedelju aprila što je slučaj takođe i za Belgiju kao i za Italiju. U Norveškoj, kao i u Švedskoj, najgori scenario je prošao tokom četvrte nedelje marta, smatraju stručnjaci, dok se u Južnoafričkoj Republici najveći rast očekuje tek u prvoj nedelji juna.  Kolumbija se nalazi na sredini vremenske linije za predviđeni rast krive – koji bi trebalo da bude najviši u prvoj nedelji maja. 

Iz ove studije zaključuje se da će Italija i Španija, koje su trenutno najpogođenije, među prvima dostići vrhunac rasta epidemiološke krive odnosno u trećoj i četvrtoj nedelji aprila. Za Norvešku i Švedsku se smatra da je najgore prošlo, dok se predviđa da će Francuska i Nemačka vrhunac krize osetiti tokom maja meseca. Od evropskih zemalja, Francuska i Nemačka se smatraju najuspešnijim u dosadašnjoj borbi za očuvanje života i sprečavanje širenja zaraze, pa to može biti jedan od razloga zašto će se kriza razviti kasnije u ovim zemljama i one će imati vremena da pripreme adekvatnu reakciju. 

Što se tiče ostatka sveta, iz ovih podataka vidi se da će pojedina žarišta pandemije ostati aktivna i do početka leta – pre svega Indija, Južnoafrička Republika i Argentina, pa samo od reakcije građana i država zavisi da li će se kriza ponovo razviti i u drugim delovima sveta i kako će se pandemija odvijati. 

Ostvarene prognoze za Hubei su osnov za optimizam

Prvi okončan karantin i za sada jedini koji je završen, je onaj u kineskoj pokrajini Hubei čiji je glavni grad Vuhan. Ujedno je to i deo sveta koji je bio prvi potpuno zatvoren i izolovan i koji se smatra prvim žarištem novog virusa korona. Na dan kada je objavljena studija američke konsultantske kompanije – 25. marta, proglašeno je i okončanje karantina u Hubei pokrajini, što je i ova studija prognozirala. Projekcije američkih konsultanata su bile da će karantin u ovoj oblasti biti okončan najranije 25. marta a najkasnije 8. aprila. Kako se barem u jednom slučaju ostvarila najoptimističnija prognoza, to ostavlja prostora za nadu da će i u drugim delovima sveta izolacija biti završena u najranije prognoziranim terminima. Naravno, ovo posebno zavisi i od specifičnih uslova u određenoj državi. 

 

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Istraživanja
Bajden znatno ispred Trampa
Bajden znatno ispred Trampa

Iako takav ishod nagoveštava pobedu Bajdena, smatra se da je rano za dono...

Zbog straha od zaraze i besparice građani uzdržani od putovanja
Zbog straha od zaraze i besparice građani uzdržani od putovanja

Zbog nedostatka novca 17 odsto građana neće moći da priušti nikakvo ...

PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ
PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ

Preliminarni rezultati na osnovu 63.55% prebrojanih glasova...

Demostat - Anketa
Demostat - Anketa

  Loading…...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti