Politička psihologija

Politička psihologija

Politička psihologija

autor teksta
Zoran Panović | Dnevni list Danas 12. Apr 2017 | Kolumne

Da obnovimo gradivo: Izbori su imali dve psihološke barijere – prva je bitka za drugi krug i druga je Beli Preletačević kao crvena linija. Demostat je na vreme objasnio kako će i zbog čega Srbija tako glasati, a njegov istraživač Srećko Mihailović mnoge stvari je pogodio maltene ‘u sridu’, kako bi rekli sinjski alkari.

Odnosno, Vučić je vodio svoju kampanju ‘spržene zemlje’ tako da bi ulazak u drugi krug, bilo s kim, bio psihološki poraz, tačnije početak kraja držanja rejtinga od pedeset odsto. Samim tim i psihološki početak erozije vlasti. S, druge strane, rekli smo da kandidati koji budu ispod Belog, moraju da razmisle o svom bavljenju politikom, možda i da je napuste. Vučić je prvu psihološku barijeru rešio u svoju korist vrlo ubedljivo. Na neki način novi predsednik Srbije ostvario je onu ‘kvalifikovanu većinu’ koju je u Regionu promovisao Milo Đukanović povodom crnogorskog referenduma o nezavisnosti. Vučićeva tehnologija vlasti, teško bi podnela natezanje oko pedeset odsto, tako da je bila neophodna pobeda ‘čista kao suza’ (kvalifikovana većina), kao reče Vučić u noći trijumfa. Iza novog predsednika Srbije stajala je moćna i uigrana stranačka mašina (i poneki državni resursi), a i koalicija je delovala homogeno. Dačić i socijalisti su pokazali zavidnu lojalnost, solidna podrška nacionalnih manjina daje kvalitet Vučićevom legitimitetu. Taktiku ‘spržene zemlje’ u kampanji zamenila je regularnost samog izbornog dana što je dalo snagu kontrasta. Saša Janković je prijatno iznenađenje izbora, kampanja mu je imala ideju vodilju – pravnu državu koja je emanirala iz savamalskog slučaja, dok je disperzivnost Jeremićeve kampanja učinila da je on bio manje otporan na režimsku satanizaciju od Jankovića koji je u izbornoj noći čak delovao i relaksirano. Hrabra je i Vukova namera da nastavi političku borbu iako je ostao iza Belog i da iz srpskog blata gleda Vučića u ulozi za koju je mislio da je samo njegova – kao miljenika međunarodne zajednice. U celoj euforiji oko Belog, kao da se ne primećuje da interesovanjem stranih medija za njega on šalje jednu lepšu sliku Srbije u svet. Stamatović je hteo samo da pobedi na Zlatiboru. Zbog jasnog i skromnog cilja, i on ‘ima pravo’ da se bavi politikom.

Demostat je na vreme objasnio kako će i zbog čega Srbija tako glasati, a njegov istraživač Srećko Mihailović mnoge stvari je pogodio maltene ‘u sridu’, kako bi rekli sinjski alkari.

Komentari
Kolumne
Radna snaga
Radna snaga

Prema novom Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku, tamošnji...

Snaga podsvesti
Snaga podsvesti

Šteta što se ne koristi dovoljno psihoanalitički metod u tumačen...

Uspon Skajvokera
Uspon Skajvokera

U ‘Senkama’ Toma Kuruzović daje odvjetniku Anti Paveliću da s nož...

Apeli (ne)jedinstva
Apeli (ne)jedinstva

Pred Novu godinu u zoru na jednoj televiziji bliskoj vlasti pojavio se izvesni a...

Mitteleuropa
Mitteleuropa

Kao što je svečanost na ‘Milošu velikom’ u sredu povo...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web