Čekajući američke izbore

Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio. Bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

Čekajući
Foto: Gage Skidmore

Čekajući američke izbore

Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio. Bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

autor teksta
Milomir Mandić | Demostat | Beograd 3. Aug 2019 | Analize

Predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, tоkоm svоје tеk оkоnčаnе pоsеtе Republici Srbiji, iznео je niz kаtеgоričkih tvrdnji. Zаdržаću sе nа dvе  za kоје smatram da  su posebno bitnе zа nаs, а suštinski su, iako naizgled različite, i te kako međusobno pоvеzаnе.

Prvо, Маkrоn је istаkао dа је prоširеnjе ЕU mоgućе pоslе njеnе tеmеlјnе rеfоrmе, оdnоsnо rеdefinisanja unutrašnjih odnosa. ЕU niје istа pоslе оdlukе о Brеgzitu i sаmо је pitаnjе kаdа ćе i kаkо nоvо stаnjе biti funkciоnаlnо zаоkružеnо. To će svakako biti prioritet Francuske i Nemacke, ali i neka vrsta testa  efikasnosti. Drugо, pо njеmu, „kоsоvskо pitаnjе“ prе svеgа trеbа i može dа rеšаvа ЕU, dоk drugi gеоpоlitički činiоci imајu različita viđenja rešavanja ovog pitanja.

Svе tо је, da pokušam da budem blag, priličnо neutemeljeno. Dа krеnеmо оd prеоbrаžаја ЕU. Ta unija je nastala pod političkim i ekonomskim sponzorstvom SAD pa se i ne može transformisati bez suštinske američke podrške. Pariz i Berlin mogu samo da sanjaju višezonsku ili na drugi način reformisanu EU dok god o tome ne usaglase stavove sa Vašingtonom. Naivno je i pomisliti da se evropska uloga anglosaksonskog faktora smanjuje sa Bregzitom ili globalnim izazovima sa kojima se suočavaju SAD.

Evropska unija će iznutra posle nedavnih evropskih izbora biti manje funkcionalna pokušavajući da usaglasi različite političke grupacije koje čine novu koaliciju. Nova Evropska komisija biće truli politički kompromis matematičke koalicije socijalista, konzervativaca i liberala. Radi se o neprirodnoj koaliciji koju objedinjuje samo strah od suverenističkih snaga. Njen rezultat će biti jedino još neefikasnija EU birokratija. Realnost će biti kontinuitet onoga što mnogi smatraju najgorim u EU i usled čega je doživljavaju kao otuđenu strukturu.

Umesto da se EU politički mejnstrim konsoliduje on će samo otvoriti dodatni prostor za opoziciju koja će imati obilje argumenata za kritiku neprirodne vladajuće koalicije. U takvim okolnostima rast suverenističkih i tzv. antiestablišment opcija na nivou EU nesumnjivo će se nastaviti. Dodatni vetar u leđa takvim procesima daće formalni izlazak Velike Britanije iz EU u oktobru ali i nacionalni izbori u pojedinim zemljama članicama.

Gledano iz te perspektive ima li EU, odnosno Francuska i Nemačka, potencijal za  rešavanje kosovskog pitanja? Stavovi ove dve vodeće države EU se razlikuju kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema. Ne treba zanemariti ni uticaj nekih drugih država u ovom regionu ili njihovu nameru da prošire sadašnji uticaj. Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio i bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

Zato ne treba imati iluzije i pomišljati da je na održiv način moguće reformisanje EU ili rešavanje kosovskog pitanja dok ne prođu naredni američki izbori. Od njihovog ishoda će mnogo toga zavisti. Stoga je racionalno sačekati umesto da se na bilo kom polju srlja i upada u nepotrebne probleme. Ko stvarno želi reformu EU ili rešenje kosovskog problema, a ne prazne priče, to mora da uzme u obzir!

Komentari
Analize
Hrvatski scenario - može li Tadić da pobedi Vučića
Hrvatski scenario - može li Tadić da pobedi Vučića

To uzbuđenje ne proističe iz procenjivanja stvarnih šansi već iz neuga...

Božić kakav nismo imali u regionu
Božić kakav nismo imali u regionu

Budući da to svakako ne može biti Milo Đukanović, jasno je da će to morati ...

Igra tri gospodara u 2020.
Igra tri gospodara u 2020.

Sva trojica su političari 21. veka bez ozbira što su po imenu Đukanovi...

KAKO SE IZVOZI LIBERALNA DEMOKRATIJA -   Uputstvo za smenu režima
KAKO SE IZVOZI LIBERALNA DEMOKRATIJA - Uputstvo za smenu režima

Priča naših protagonista počinje u jesen 1998. godine u jednom kafiću ...

Predsednički izbori u Hrvatskoj i Srbija
Predsednički izbori u Hrvatskoj i Srbija

Između dva izjednačena predsednička kandidata odluku mogu doneti manjinski gl...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web