Čekajući američke izbore

Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio. Bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

Čekajući američke izbore
Foto: Gage Skidmore

Čekajući američke izbore

Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio. Bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

autor teksta
Milomir Mandić | Demostat | Beograd 3. Aug 2019 | Analize

Predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, tоkоm svоје tеk оkоnčаnе pоsеtе Republici Srbiji, iznео je niz kаtеgоričkih tvrdnji. Zаdržаću sе nа dvе  za kоје smatram da  su posebno bitnе zа nаs, а suštinski su, iako naizgled različite, i te kako međusobno pоvеzаnе.

Prvо, Маkrоn је istаkао dа је prоširеnjе ЕU mоgućе pоslе njеnе tеmеlјnе rеfоrmе, оdnоsnо rеdefinisanja unutrašnjih odnosa. ЕU niје istа pоslе оdlukе о Brеgzitu i sаmо је pitаnjе kаdа ćе i kаkо nоvо stаnjе biti funkciоnаlnо zаоkružеnо. To će svakako biti prioritet Francuske i Nemacke, ali i neka vrsta testa  efikasnosti. Drugо, pо njеmu, „kоsоvskо pitаnjе“ prе svеgа trеbа i može dа rеšаvа ЕU, dоk drugi gеоpоlitički činiоci imајu različita viđenja rešavanja ovog pitanja.

Svе tо је, da pokušam da budem blag, priličnо neutemeljeno. Dа krеnеmо оd prеоbrаžаја ЕU. Ta unija je nastala pod političkim i ekonomskim sponzorstvom SAD pa se i ne može transformisati bez suštinske američke podrške. Pariz i Berlin mogu samo da sanjaju višezonsku ili na drugi način reformisanu EU dok god o tome ne usaglase stavove sa Vašingtonom. Naivno je i pomisliti da se evropska uloga anglosaksonskog faktora smanjuje sa Bregzitom ili globalnim izazovima sa kojima se suočavaju SAD.

Evropska unija će iznutra posle nedavnih evropskih izbora biti manje funkcionalna pokušavajući da usaglasi različite političke grupacije koje čine novu koaliciju. Nova Evropska komisija biće truli politički kompromis matematičke koalicije socijalista, konzervativaca i liberala. Radi se o neprirodnoj koaliciji koju objedinjuje samo strah od suverenističkih snaga. Njen rezultat će biti jedino još neefikasnija EU birokratija. Realnost će biti kontinuitet onoga što mnogi smatraju najgorim u EU i usled čega je doživljavaju kao otuđenu strukturu.

Umesto da se EU politički mejnstrim konsoliduje on će samo otvoriti dodatni prostor za opoziciju koja će imati obilje argumenata za kritiku neprirodne vladajuće koalicije. U takvim okolnostima rast suverenističkih i tzv. antiestablišment opcija na nivou EU nesumnjivo će se nastaviti. Dodatni vetar u leđa takvim procesima daće formalni izlazak Velike Britanije iz EU u oktobru ali i nacionalni izbori u pojedinim zemljama članicama.

Gledano iz te perspektive ima li EU, odnosno Francuska i Nemačka, potencijal za  rešavanje kosovskog pitanja? Stavovi ove dve vodeće države EU se razlikuju kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema. Ne treba zanemariti ni uticaj nekih drugih država u ovom regionu ili njihovu nameru da prošire sadašnji uticaj. Evropska unija je i nastala uz podršku SAD čiji uticaj se ni do danas nije smanjio i bez obzira na oblik u kom bude bitisala nesumnjivo će zadržati evroatlanski kurs.

Zato ne treba imati iluzije i pomišljati da je na održiv način moguće reformisanje EU ili rešavanje kosovskog pitanja dok ne prođu naredni američki izbori. Od njihovog ishoda će mnogo toga zavisti. Stoga je racionalno sačekati umesto da se na bilo kom polju srlja i upada u nepotrebne probleme. Ko stvarno želi reformu EU ili rešenje kosovskog problema, a ne prazne priče, to mora da uzme u obzir!

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
Nepolitički kandidat
Nepolitički kandidat

Stanje raštrkanosti u srpskoj opoziciji vodi ka pojavi nepolitičkog kand...

AUKUS novi savez za odbranu od Kine
AUKUS novi savez za odbranu od Kine

Nož u leđa – tako je ministar spoljnih poslova Francuske, Žan Iv Le Dri...

Ekološki ustanici
Ekološki ustanici

Krenimo od prvih koji Vučićevu vlast karakterišu kao diktatorsku, za ra...

Svet nakon 11. septembra
Svet nakon 11. septembra

Epilog istorijskih događaja često ruši iluzije njihovih učesnika. Tako...

Može li Evropa da se osloni na NATO
Može li Evropa da se osloni na NATO

Pad Kabula i uloga Sjedinjenih Američkih Država u ratu u Avganistanu ponovo su...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

2021. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti