srpski english

Analize / Direktor Tojote svetu predviđa "ogromnu nestašicu" litijuma i nikla

Demostatov novi serijal članaka u kome vas vodimo kroz najnovija dešavanja u svetlu zelene agende (rudarenje, nulta neutralnost ugljenika, aerozagađenje)

Direktor Tojote svetu predviđa "ogromnu nestašicu" litijuma i nikla
Izvor: Pixabay Free Stock

Analize / Direktor Tojote svetu predviđa "ogromnu nestašicu" litijuma i nikla

Demostatov novi serijal članaka u kome vas vodimo kroz najnovija dešavanja u svetlu zelene agende (rudarenje, nulta neutralnost ugljenika, aerozagađenje)

autor teksta
Tamara Bajčić | Demostat | Beograd 4. Nov 2022 | Analize

Generalni direktor kompanije Toyota Motor, Akio Tojoda (Akio Toyoda), obznanio je nedavno celom svetu šta bi voleo da bude njegovo nasleđe po kome će ga svet upamtiti kroz dve jednostavne reči – volim automobile. 

No, kako će ovaj automobilski entuzijasta, trkač i izdanak Tojote zapravo ostati upamćen u svetlu svog pristupa potpuno električnim vozilima u poređenju sa automobilima sa performansama na gas – kao što je čuvena Supra, ili hibridi, poput nekada revolucionarnog Priusa, biće razrešeno u godinama koje dolaze. 

Tojota, najveći svetski proizvođač automobila, planira da uloži 70 milijardi dolara u elektrificirana vozila u narednih devet godina. Polovina toga će biti za one na potpuno električne baterije. Iako se radi o nesumnjivo značajnom ulaganju u električna vozila (EV), ono je manje od planova koje su izneli neki od Tojotinih glavnih konkurenata na tržištu, a istovremeno planirano ulaganje nije onoliko koliko bi neki želeli s obzirom na Tojotin domašaj na svetskom tržištu. 

Naime, u analizi koju je svetska agencija Rojters (Reuters) ekskluzivno objavila pre tačno godinu dana, globalni proizvođači automobila planiraju da potroše više od pola triliona dolara na električna vozila i baterije do 2030. godine, istovremeno povećavajući investicije koje imaju za cilj da odviknu kupce automobila od fosilnih goriva, ali i ispune sve teže dostižne ciljeve dekarbonizacije.

Međutim, uprkos kritikama nekih investitora, ali i ekoloških grupa, Tojoda je prošlog meseca po obimu udvostručio svoju strategiju da nastavi da ulaže u niz elektrificiranih vozila za razliku od konkurenata kao što su Folkswagen i General Motors, koji su izjavili da će se u potpunosti posvetiti ulaganjima u potpuno električna vozila. 

Uprkos kritikama, izvršni direktor Toyote, Akio Tojoda, prošle nedelje je udvostručio svoju strategiju da nastavi da ulaže u niz elektrificiranih vozila umesto da sve svoje adute stavi na automobile i kamione koji su u potpunosti električni. 

Tako je General Motors prošle godine izašao u javnost sa saopštenjem da će promeniti logo i obući se u novo ruho – kao kompanija koja stoji iza vozila koja neće zagađivati životnu sredinu, uz veoma smelu najavu sa jasno zacrtanim rokom – zaključno sa 2025. godinom izaći će trideset novih vozila na baterije. Ovakav potez kompanije ne treba da nas čudi s obzirom na to da berza diktira rastuće interesovanje za kompanije koje u svom proizvodnom asortimanu mogu da ponude i električna vozila. 

No, planovi koje Toyota ima u vezi sa ulaganjem u električna vozila mogli bi ili da učvrste nasleđe o kome govori Tojoda u svetlu toga da on jednostavno rečeno voli automobile ili, pak, da mu ovo isto nasleđe koje ostaje u amanet njegovim naslednicima u potpunosti ocrne, što će zavisiti upravo od toga koliko brzo vozači budu prihvatali novu stvarnost zvanu električna vozila. 

Gospodin Tojoda, koji je opisao Toyotu kao veliku robnu kuću, rekao je da cilj kompanije „ostaje isti, da zadovolji najširi mogući krug kupaca sa najširim mogućim spektrom pogonskih agregata“. Ovi pogonski agregati će uključivati hibride i takozvane plug-in hibride (imaju SUS motor i elektromotor, a pune se na elektropunjaču), poput Priusa, zatim vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama kao što je Mirai, ali i 15 potpuno električnih modela baterija do 2025. godine, o kojima će biti reči u narednim tekstovima. 

Interesantno je da je Tojodin stav da u potpunosti električna vozila neće biti usvojena tako brzo kao što regulatori politike i Toyotini konkurenti na tržištu misle i to iz različitih razloga. Kao značajne činioce na kojima zasniva ovakav svoj stav Tojoda vidi nedostatak infrastrukture za potpuno električna vozila, cene ovih vozila, ali i veoma raznovrsne fakte na kojima se zasnivaju izbori kupaca od regiona do regiona sveta. 

Tojoda veruje da će prihvatanje električnih vozila biti sporije nego što mnogi misle i da će propisi o zabrani gasa biti ,,teški’’ za postizanje.

Tojoda veruje da će biti teško da se u praksi sprovedu propisi poput onih koji pozivaju na zabranu tradicionalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, a koje savezne države SAD poput Kalifornije i Njujorka najavljuju da će usvojiti. Interesantno je da smatra da će električnim vozilima biti potrebno mnogo više vremena da postanu ustaljena na ulicama sveta nego što bi mediji želeli da svi u to verujemo. 

Svakako je zabrinjavajuće njegovo predviđanje da će u narednih pet do deset godina nastupiti ogromna nestašica 

Tojoda takođe veruje da će u narednih pet do 10 godina biti „ogromna nestašica“ litijuma i nikla za baterije, što će kauzalno dovesti do problema u proizvodnji i lancu snabdevanja.

Kompanija Toyota je za svoj cilj postavila nultu emisiju ugljenika do 2050. godine i to ne samo kroz potpuno električna vozila. No, postoje stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine koji dovode u pitanje uticaj električnih vozila na životnu sredinu ako se u obzir uzme rudarenje sirovina koje su neophodne za električna vozila, ali i ukupna proizvodnja vozila.

Otkako je Prius lansiran 1997. godine, Toyota je saopštila da je prodala više od 20 miliona elektrificiranih vozila širom sveta. Istovremeno, ova kompanija tvrdi da je tom prodajom izbegnuto 160 miliona tona emisije CO2, što je ekvivalentno uticaju 5,5 miliona potpuno električnih vozila na baterije.

U svakom slučaju, Toyotino oklevanje da lansira potpuno električna vozila ostaje kritikovano od strane ekoloških grupa kao što su Sierra Club i Greenpeace, koji su japanskog proizvođača automobila svrstali na dno svoje liste dekarbonizacije automobilske industrije u poslednje dve godine. Kakav će biti osvrt kompanije na ovu vrstu kritika i na koje načine planiraju da se time pozabave ostaje da vidimo u periodu koji je pred nama.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign
RTS is conducting a sophisticated pro-Russian campaign

The pro-Putin and anti-Western narratives are promoted through all government-co...

Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?
Zašto narod glasa za partije čijim radom je nezadovoljan?

Drukčiji je pak status naroda koji u istraživanjima javnog mnenja iskazuje nez...

Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front
Novi izbori u Beogradu - Pokret vs Front

Trećeg marta je i zvanično istekao rok za konstituisanje Gradske skupšt...

Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni
Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Najnoviji prevremeni izbori u Srbiji nikako se ne mogu nazvati “fer i po...

EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji
EU prepoznaje licemerje vlasti u Srbiji

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti