srpski english

Analize / Srpski izbori (ni)su odlučeni u Sočiju

Vikend analiza Jasmine Lukač

Prošli put kada je imao radikalnu opoziciju protiv sebe na izborima 2018. Aleksandar Vučić ih je dobio u Berlinu, dok je ove predstojeće 2022. pokušao unapred da odluči u svoju korist u Sočiju.

Srpski izbori (ni)su odlučeni u Sočiju
Foto: Printscreen Youtube (Sputnik)

Analize / Srpski izbori (ni)su odlučeni u Sočiju

Vikend analiza Jasmine Lukač

Prošli put kada je imao radikalnu opoziciju protiv sebe na izborima 2018. Aleksandar Vučić ih je dobio u Berlinu, dok je ove predstojeće 2022. pokušao unapred da odluči u svoju korist u Sočiju.

autor teksta
Jasmina Lukač | Beograd 21. Dec 2021 | Analize

Tog prošlog puta izborna bitka se vodila za lokalnu vlast u Beogradu 2018. ali je predsednik Srbije i SNS uspeo da svoju kampanju izmesti. Dan glasanja je bio 4. mart 2018. a 27. februara Vučić je prisno i dugo razgovarao sa Angelom Merkel, sada odlazećom nemačkom kancelarkom. Merkel je izjavljivala da je impresionirana opštim napretkom Srbije. Čak i sa tradicionalno liberalnijim i sklonijim opoziciji biračkim telom prestonice, izbori su bili odlučeni u Vučićevu korist.

Srpska napredna stranka ne može da pobedi ubedljivo u Srbiji bez bliskih i toplih odnosa sa Moskvom jednostavno zato što je prorusko raspoloženje među srpskim građanima previše jako, smatraju pojedini ruski analitičari.

Rečenica „želim vam sreću na izborima“ koju je predsednik Rusije Vladimir Putin izgovorio u Sočiju Vučiću pred TV kamerama, zato je po njima, ključna poruka. Jer, bliskost sa Putinom određuje političku budućnost i Vučića i njegove partije, procenjuju oni.

Treba međutim primetiti i da postoji velika uzajamnost u tim odnosima, i da su se Vučić i Putin i dosad ispomagali kada je reč o izborima. Tako je uvod u Putinovu predsedničku kampanju 2018. bila Vučićeva poseta Moskvi u decembru 2017, na Svetog Nikolu.

Vučić je u Moskvi bio i u julu 2020. u počasnoj loži, na paradi na Crvenom trgu, uprkos korona virusu i bez maski. Parada se održavala kao prikaz Putinove snage neposredno pre nego što su se građani Rusije na referendumu izjašnjavali o ustavnim promenama. Tim izmenama su Putinovi predsednički mandati „poništeni“ i on može ponovo biti reizabran (2024. i dalje).

Tako da, koliko god da simbolički Vučiću treba Putin, i to pred biračima i članovima svoje partije, važi i obrnuto. I Putinu je potrebno da pokaže da Rusi „nisu izdali Srbe na Balkanu“.

To ispomaganje ne mora da znači i neku suštinski drugačiju Vladu Srbije posle izbora u aprilu 2022. od ove koju vodi Ana Brnabić. Čak ni to da će biti više ministara koji su politički i poslovno vezani za Rusiju.

Brnabićeva je u Sočiju pozvana da zajedno sa brojnom privrednom delegacijom u decembru poseti Moskvu. Slično, kao što je to učinila, u prethodnom mandatu, u oktobru 2019. i potpisala trgovinski sporazum sa Evroazijskom eknomskom unijom.

Takođe, to ne znači ni neophodnost Ivice Dačića i Socijalističke partije Srbije, kao posebno „jake veze“ sa Rusijom. Vučiću je Dačić neophodan pre svega zato što dele isto biračko telo, i koliko god da opada broj Dačićevih glasača. U slučaju da dođe do razdora i do sukoba u vladajućoj koaliciji SNS-SPS, Dačić bi moguće politički nestao. Ali bi i Vučić pretrpeo nepopravljivu štetu, budući da mu je neophodna ubedljiva pobeda na predsedničkim izborima u prvom krugu, kako njegovi birači ne bi bili pokolebani.

Zanimljivo je da ono što je objavljeno kao Vučićev trijumf u Sočiju, a to je velikodušna Putinova odluka da se cena ruskog gasa za Srbiju neće menjati u narednih šest meseci, uprkos tome što je višestruko niža od tržišne, pripisuje socijalistima. Tumači se naime da je, po desetogodišnjem ugovoru koji upravo ističe, predviđeno da šest meseci može važiti stara cena dok se ne sklopi novi ugovor. Takav aranžman, sklopljen je, tvrdi se, zahvaljujući socijalisti Petru Škundriću, nekadašnjem ministru energetike. Međutim, prema dostupnim podacima, sporazum je potpsan u oktobru 2012. i potpis je stavila tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, istina u prisustvu tadašnjeg premijera Ivice Dačića.

U izbornim nastupima ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i Vučićeve Srpske napredne stranke, takođe ima upadljivih i jakih sličnosti. Prilikom izbora za Dumu u septembru ove godine, objavljeno je da ima puno nestranačkih ličnosti na kandidatskoj listi Jedinstvene Srbije. Takav nastup imala je SNS i 2018. i 2020.

Ruske parlamentarne izbore obeležilo je ne samo „odsustvo opozicije“ čiji je vođa Aleksej Navaljni uhapšen i suđen, nego i odsustvo internet aplikacija koje je pokušala da uspostavi opozicija pod nazivom „pametno glasanje“. Primenjeno na lokalnim izborima u Moskvi 2019. to je „pametno glasanje“ podrazumevalo da se glasa za bilo koga, ko nije kandidat Jedinstvene Rusije. Mediji tvrde da na izborima u septembru, „pametno glasanje“ preko Interneta nije bilo moguće, budući da je aplikacija jednostavno nestala iz ponude Eplove i Guglove prodavnice, kao i sa Telegrama i Jutjuba. Putinova vlast je svoju opoziciju proglasila za ekstremističku, a slično radi i Vučićeva.

Najzad odmah po Vučićevom povratku iz Sočija, održava se izborni kongres SNS-a. A Jedinstvena Rusija, prema objavi Andreja Turčaka na Tviteru, zakazala je svoj kongres za 4. decembar. Prema nezvaničnim saznanjima u Beogradu, gost na tom kongresu Jedinstvene Rusije mogao bi da bude Milorad Dodik, lider SNSD Republike Srpske. Očekivanja da pitanje podrške Dodiku postane problem u odnosima Vučića i Kremlja, dosad nije ispunjeno. I Vučić i Dodik i Putin predstave za birače, svoje i „bratske“, igraju nepogrešivo.

Autorka je novinarka i Danasa

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Analize
Tvit iz Atine
Tvit iz Atine

Redakcijski komentar Bileteralni susret predsednika Srbije i Ukrajine, Volodi...

Teško bez partija
Teško bez partija

I društvene nauke su nekad patile od potrebe da budu egzaktne kao prirodn...

Ideološki
Ideološki

Deo objašnjenja što radikali i socijalisti imaju neuporedivo manje...

Dekodiranje kominikea NATO iz Vilnjusa
Dekodiranje kominikea NATO iz Vilnjusa

Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, što je na...

Nekoliko lekcija iz pobune Vagner grupe u Rusiji
Nekoliko lekcija iz pobune Vagner grupe u Rusiji

Režim Vladimira Putina mogao bi biti u ozbiljnoj opasnosti Prigožinovu pobunu...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2023. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti