Svi imaju predlog o Kosovu

Vikend analiza Jasmine Lukač

Protesti više nisu nikakva opasnost po vlast Aleksandra Vučića, on je što se toga tiče uspeo da povrati potpunu kontrolu nad politikom Srbije. Sa protestima dogodio se, po opoziciju, najgori rasplet – nemaju logičan i jak kraj, već se produžavaju u besmislenoj agoniji.

Svi imaju predlog o Kosovu

Svi imaju predlog o Kosovu

Vikend analiza Jasmine Lukač

Protesti više nisu nikakva opasnost po vlast Aleksandra Vučića, on je što se toga tiče uspeo da povrati potpunu kontrolu nad politikom Srbije. Sa protestima dogodio se, po opoziciju, najgori rasplet – nemaju logičan i jak kraj, već se produžavaju u besmislenoj agoniji.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 25. May 2019 | Analize

Od okupljanja u kojima je zimus po gradovima Srbije demonstriralo protiv Vučića po više desetina hiljada ljudi, sveli su se na par desetina građana.

Ali ono što je dobro za predsednika Srbije i SNS, budući da je kontrolu povratio tako što nije učinio ni jedan neposredni ustupak demonstrantima, istovremeno je loše, jer ima svoju cenu. A ta cena je potezanje Kosova. Jeste da se politička scena opet vrti oko Vučića i toga recimo, šta je rekao o Kosovu vladikama Srpske pravoslavne crkve, i šta su oni rekli njemu. Ali, sve to je ustvari i povatak u prošlo leto, u avgust 2018. kada je izbio na videlo otvoreni Vučićev sukob sa Crkvom. Tada je izgledalo da su iguman Dečana Sava Janjić i vladika Teodosije glavni protivnici Vučiću “na terenu”. To su bili meseci, podsetimo se, kada se mnogo pričalo i pisalo o tome da će konačni dogovor sa kosovskim vlastima biti postignut najkasnije u februaru 2019. te da će po njemu Srbija dobiti autonomnu Zajednicu srpskih opština na Severu, a Priština ili posmatračko mesto u UN, ili predstavljanje preko Tirane, kao i priznanje Srbije.

U to vreme, dva meseca pre izbijanja demonstracija, Saša Janković, Vučićev protivkandidat sa predsedničkih izbora, bezupešno nastojao da ih pokrene, dok Savez za Srbiju još nije postojao.

Šta god da su tada govorili rezulati merenja rejtinga koji su objavljivani, Vučić iz sukoba sa Crkvom tada nije mogao da izađe neoštećen, ali to što je sada opet rizikovao sa vladikama, govori koliko mu je stalo da razbije Savez za Srbiju.

Foto: BETA

Ta grupacija koju je u septembru osnovao Dragan Đilas svakako sada puca, Crkva je bila samo sporedna šteta. Jer, posle susreta sa vladikama SPC i svega što je objavljeno o tome kako je Vučić primljen u Patrijaršiji, njegov potez da se pojavi u parlamentu Srbije i objašnjava šta je radio i šta će raditi u vezi sa Kosova, ne može se doživeti kao ustupak SZS. Jeste jedan od zahteva demonstracija bilo i objavljivanje plana za Kosovo, ali ko se toga seća, nakon što je vladika Grigorije opisao kako je Vučić oštro odgovorio vladici Teodosiju, a mitropolit Amfilohije, kao jedan stari čovek, pokušao da to razreši mudrim pristupom?

Vučić dakle, pod dimnom zavesom da izlazi u susret celom srpskom društvu, čiji je Crkva važan deo, a ne tamo zbog nekih sitnih opozicionih političara, dolazi za govornicu parlamenta Srbije da govori o Kosovu. I time pokazuje da može da savlada i bojkot opozicije.

Đilasov blok već je okrnjen, iako Tatjana Macura i njen klub bivših poslanika Saše Radulovića i DJB, nije u Savezu za Srbiju, nastupali su u protestima zajedno, kao potpisnici Sporazuma sa narodom. Đilasovi su morali da izdaju saopštenje da se smatra da je svako ko dođe na Vučićevu sednicu o Kosovu i tako prekine bojkot “raskinuo Sporazum sa narodom”.

Foto: BETA

Broj od 20-tak poslanika, kako kažu naprednjaci, koji podržavaju proteste i bojkotuju parlament, svakako će biti umanjen za još po nekog, ko će smatrati ličnom obavezom da ne izostane iz parlamentarnog kosovskog boja protiv Vučića. Uostalom, to je i cilj vlasti – da učestvuju. Sva uslovljavanja o vremenu za diskusiju za govornicom su besmislena. Vučićevi će dati vreme poslaniku Đorđu Vukadinoviću i drugima koji to zatraže, bez zadrške.

Jer, nije cilj nije samo lom bojkota i lom Saveza, nego i pokazivanje spolja – zainteresovanim stranim posmatračima, da ako dođe do nekog dogovora o Kosovu, taj dogovor će dobiti potvrdu parlamenta – a to znači demokratsku.

Kada je reč o Macuri i poslaničkom klubu Slobodni poslanici, oni su na ivici prekida bojkota već dugo i to su najavljivali – oni će na sednici predložiti svoj predlog za Kosovo. Ne zna se u čemu će se taj predlog razlikovati od stava LDP-a Čedomira Jovanovića – što više priznanja, to više Evrope.

Pucanje samog Saveza za Srbiju zasad se još nije dogodilo – prekid bojkota nisu najavili Boško Obradović i njegove Dveri, kao i poslanici koji su prešli u Narodnu stranku Vuka Jeremića. Prepreka tom pucanju je to što bi opozicioni birači prekid bojkota mogli da dožive samo na jedan način – kao saradnju sa Vučićem. To bi bio neoprostiv greh i nužnost da se to izbegne, zasad deluje.

Ali samo zasad, nije izvesno da će taj blok preživeti do izbora 2020. odnosno, ne pod tim imenom i u tom sastavu. Njegov stožer – Dragan Đilas koji je preuzeo Stranku slobode i pravde 19. aprila, i najavio kao prvi potez objavljivanje deklaracije o Kosovu, ovaj tekst je odlučio da objavi upravo uoči Vučićeve sednice. Ta deklaracija nije zapravo bila prvi potez, nego osnivanje Saveza za KiM, praktično prve opozicione organizacije na Kosovu nakon ubistva Olivera Ivanovića u januaru 2018.

Deluje da je trenutak za objavljivanje tog teksta Đilasove deklaracije promašen – poslužiće, ako i to uopšte, samo kao meta verovatno ironičnih kritika naprednjačkih poslanika. Međutim, u Srbiji je postalo vrlo važno da svi imaju predlog za Kosovo, od stranaka i nevladinih organizacija, do pojedinaca. Sve skupa to daje atmosferu koja traje već neko vreme – od ljudi na pijaci, ulici, bilo gde možete čuti samo jedno. Ubeđeni su da Vučić može pasti s vlasti isključivo na pitanju Kosova: “ako potpiše priznanje oborićemo ga mi, ako ne potpiše oboriće ga stranci”.

Komentari
demostat komentari

Jovan Tamburic

Cudi me da autorka nije zapazila da ce bojkot rada Narodne skupsine Srbije i legalizovanja politike koju vodi Aleksandar Vucic doprineti da gradjani otkriju istinsku opoziciju politici koju vodi koalicija oko SNS. Ne slazem se ni sa ocenom dometa protesta gradjana. Kao neko kome ne bi smelo da promakne stanje pre i posle 6 meseci od pocetka protesta gradjana, morala je da konstatuje udruzivanje i objedinjavanje demokratske opozicije koja postaje alternativa postojecoj vlasti. Odsustvo kritickog komentara rada takozvane konstruktivne odnosno lazne opozicije u Narodnoj skupstini Republike Srbije je propust! 25. May 2019
Analize
Studenti i korona demonstracije
Studenti i korona demonstracije

Prvi je veliki povratak korone – masovnog zaražavanja kovidom 19, nakon &...

Amerika namerava da nastavi pregovore o Kosovu
Amerika namerava da nastavi pregovore o Kosovu

I Postoji li mogućnost da se uredno reši kompleksan spor oko stat...

Razlaz saveznika i demokrata u srpskoj opoziciji
Razlaz saveznika i demokrata u srpskoj opoziciji

Očekivano je da taj raspad prati linije podela sadašnje i nekadaš...

Krah američke inicijative za Kosovo?
Krah američke inicijative za Kosovo?

Diplomatsku buru u čaši vode je pokrenuo Ričard Grenel, specijalni izas...

Pobednici i gubitnici uoči Vidovdana
Pobednici i gubitnici uoči Vidovdana

Preslikavanje je moguće zato što je Beograd Srbija u malom, kao š...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web