Živković i Tadić – plan B za parlamentarne izbore

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić će možda u poslednjem trenutku ipak odlučiti da raspiše parlamentarne izbore i da tako brani i Beograd i rekonstruiše Vladu.

Živković i Tadić – plan B za parlamentarne izbore
foto: Medija centar Beograd (monttaža Demostat)

Živković i Tadić – plan B za parlamentarne izbore

Vikend analiza Jasmine Lukač

Aleksandar Vučić će možda u poslednjem trenutku ipak odlučiti da raspiše parlamentarne izbore i da tako brani i Beograd i rekonstruiše Vladu.

autor teksta
Jasmina Lukač | Demostat | Beograd 12. Jan 2018 | Analize

Ovo je procena kojom sve važnije stranke barataju u izbornim štabovima, pripremajući plan A – kampanju za Beograd i plan B – kampanju za Srbiju. Najočitiji primer je Demokratska stranka. Njen lider Dragan Šutanovac proglasio je svoju gradonačelničku kandidaturu, ali istovremeno dižući i profil liste DS za beogradske odbornike tako da može odmah da se tranformiše i u parlamentarnu listu. Prvo je obznanio da će prva na listi biti Vesna Rakić Vodinelić iz Nove stranke Zorana Živkovića, a očekuje se početkom januara i objava da će na toj listi biti i ljudi iz Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Živković i Tadić lično trenutno neće biti kandidati za odbornike, ali u slučaju parlamentarnih izbora, možemo da nagađamo koji će od njih dvojice biti kandidat za premijera, a koji će recimo biti promovisan kao budući ministar policije.

Do objave kandidature Dragana Đilasa Tadić je u merenjima rejtinga, što objavljivanim što za internu upotrebu, figurirao kao deo bloka Saše Jankovića i Vuka Jeremića. Nikada to međutim nije isticano, utisak je bio da i Janković i Jeremić doživljavaju Tadića kao negativan balast, odnosno kao neku vrstu političkog blama koji ne treba da bode oči njihovim pristalicama. U “kuolarima” opozicije, tvrdilo se pak, da ih je Šutanovac zato žestoko kritkivao, objašnjavajući im da je to izraz nepoštovanja prema bivšem predsedniku u vreme čije vlasti su postali to što jesu. I ističući da on uopšte nema taj transfer blama budući da mnogi glasači u Srbiji i dalje pojma nemaju da Tadić uopšte više nije u DS. Šutanovcu izgleda kampanja za Srbiju odgovara mnogo više nego kampanja za Beograd i u tome nije usamljen.

Nalazi istraživanja govore da je to upravo slučaj i sa drugim strankama, od kojih su neke poput SPS Ivice Dačića Vučićevi važni partneri. Dačić u kampanji za Beograd može da padne ispod cenzusa i otuda slučaj u Mionici gde je išao zajedno sa Vojislavom Šešeljem, jeste poruka lideru SNS da će to morati da uradi i u Beogradu.

Zašto poruka Vučiću? Jer, ako ide, kao što kaže, samo na beogradske izbore, jasno je da je reč o strategiji “mrvljenja parlamenta”. SNS sa satelitima (Vulin, Ljajić, Krkobabić) uz svu najavu da će imati jaku listu nestranačkih ličnosti iz kulture i javnog života, najslabije stoji u Beogradu. Zato je potrebno da SNS uzme što više odbornika, a da sa druge strane, u beogradski parlament uđe što više sitnih igrača. Ako od 110 odbornika, Vučić uzme recimo 40-tak, i odborničkih klupa se dokopa još četiti-pet lista sa po pet ili šest odbornika, svima njima pada koaliciona cena. Moguća je lakša postizborna konstrukcija u kome će SNS sklopiti većinu i izabrati gradonačelnika. Trenutno se čini, da se ide u tom pravcu – učešće najavljuju i monarhisti Žike Gojkovića (otcepljeni SPO), i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, i Muamer Zukorlić, očekuje se i tu i još poneka manjinska lista, zatim standarni učesnici – Aleksandar Šapić, Saša Radulović, Čedomir Jovanović, Boško Obradović, te oni na čiji se preskakanje cenzusa računa “Patka”, odnosno Ne da(vi)mo Beograd, Beli Preletačević, Pokret ujedinjenih fantoma… kao i razne grupe građana.

Ako “mrvljenje” da rezultat, blok Dragana Đilasa sa Jankovićem i Jeremićem, postaće samo najjača opoziciona odbornička grupa i ništa više. Oni će, bez dileme, pokušati da uzmu koliko i SNS, i zato će na svaki potez parirati Vučiću, i uglednim ličnostima na listi, i drugim potezima u kampanji.

U ovoj konstelaciji i Dačić i Šešelj mogu lako ostati ispod cenzusa, što njihove stranke ostavlja na Vučićevu potpunu milost i nemilost i na ostalim političkim nivoima – u opštinama i Vladi. Njihova saradnja postaje zato prirodna nužnost iz instinkta političkog opstanka.

U slučaju da se pak oglasi trka za parlament Srbije, postavka se obrće. Najveći negativan efekat je prema klasično beogradskim učesnicima – kao što su “Patka” i Šapić, jer će nivo njihove vidiljvosti u kampanji biti snižen. Opozicione birače će mnogo više okupirati priča kako da smene Vučićevu vladu i neurotičnu Skupštinu, nego kako da se rešavaju pitanje komunalnog nereda i nezavršenih rekonstrukcija u prestonici. Uz to, parlamentarna kampanja vraća velike teme – EU, Kosovo, Rusija, a to je teren gde Dačić dobro igra. I gde još bolje igra Vučić, uostalom i najveći protivnici mu teška srca priznaju da spoljnu politiku vodi dobro. Nepoznanica je, kako bi se tu ponašali Đilas i njegov blok, mada je teško poverovati i da bi u tom slučaju pali ispod cenzusa za parlament Srbije – cifre pokazuju da ako njihova parlamentarna lista jedino u Beogradu dobro prođe, opet bi ušli. Uz to, nije jasno ko bi u njihovom planu B bio kandidat za premijera – Janković je previše izložen antikampanji, a na svako pojaviljivanje Jeremića u tom svojstvu, udaralo bi se u to kako ga je Đilas svojevremeno izbacio iz DS.

Najzad, i za plan A i za plan B, nije nevažno čime će se donosilac odluke rukovoditi – Vučić. Jer, ako on objavi da rapsisuje izbore zato da bi 2022. kad ispregovara to oko Kosova i ulaska u EU šta treba, te da u toj godini, molim lepo, može biti smenjen, budući da će istovremeno biti održani i predsednički i parlamentarni i beogradski izbori, on time ustvari ublažava želju dela opozicionih birača da ga smenjuju sad i odmah. Vučić ne propušta priliku da takve poruke emituje, i preko domaćih i preko stranih medija. Sa druge strane, opozicija nema nikakvu opipljivu kontraporuku, tipa da će do 2022. biti promenjen Ustav i da će ta promena podrazumevati izbor predsednika u parlamentu, da to što Vučić najavljuje povlačenje sa funkcije i iz stranke, ne znači da neće ostati na nekoj poziciji moći i tome slično. A takva vrsta kontraporuka morala bi da bude ugrađena u opozicioni plan C – za slučaj da propadnu planovi A i B.

Komentari
Analize
Amerika, krv i šampanjac
Amerika, krv i šampanjac

Ako nešto smiruje u situaciji svetske zaraze korona virusom, onda je to d...

Kineski ili američki virus
Kineski ili američki virus

Kineska pomoć je stigla i u Srbiju. „Ne bismo ništa mogli bez Kine...

Kina kao Vučićev ratni saveznik
Kina kao Vučićev ratni saveznik

Aleksandar Vučić poseduje izvestan ucenjivački kapacitet prema Evropskoj unij...

Povratak granica
Povratak granica

Nije reč o odluci Marin Le Pen, ali spoljne granice Evropske unije će biti zat...

Korona 2020. kao viša politička sila
Korona 2020. kao viša politička sila

Ali, ta se pretpostavka pokazala netačnom, situacije su suštinski razli...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Seća li se Vučić Desnice?
Seća li se Vučić Desnice?

Vladimir Jugović je otprilike pitao Miloševića da li se nekad bavio spo...

Vučić i "ranjena srna"
Vučić i "ranjena srna"

Izgovorio je pred nekolicinom novinara na brifingu zbog priče "svađa na travnj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web