Panović: Razgraničenje kao reč godine

Dogovor Beograda i Prištine se cele ove godine polako uvodi kao mogućnost u javni diskurs, ali se sada sve prebacuje na sledeću godinu, kaže novinar dnevnog lista Danas Zoran Panović. Dodaje da će razgraničenje, koje se spominje kao jedno od rešenja, može biti "reč godine".

Panović: Razgraničenje kao reč godine
foto: printscreen N1

Panović: Razgraničenje kao reč godine

Dogovor Beograda i Prištine se cele ove godine polako uvodi kao mogućnost u javni diskurs, ali se sada sve prebacuje na sledeću godinu, kaže novinar dnevnog lista Danas Zoran Panović. Dodaje da će razgraničenje, koje se spominje kao jedno od rešenja, može biti "reč godine".

autor teksta
N1 | Demostat | Beograd 25. Sep 2018 | Dijalog

"Cele ove godine se polako uvodi u javni diskurs ta mogućnost dogovora Beograda i Prištine, to je najveći dobitak ove godine, razgarničenje može biti reč godine. Sećam se kada je u junu ovde bio Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Beogradu, koji je takođe rekao da mogućnost dogovora Vučića i Tačija može da se desi. Neka vrsta atmosfere za dogovor se pravi", kazao je Panović u Novom danu.

Međutim, kako je rekao, sve se prebacuje na sledeću godinu.

"Mislim da će u tom nekom ključu biti mogućnost da se ipak nešto dogovori. Taj probni balon, iako je očigledno da neće biti skoro taj dogovor, on je ipak u svesti ubacio tu temu i na neki način svi sad o tome razmišljaju ozbiljno", rekao je Panović.

Prema njegovim rečima, u pričama o mogućem dogovoru interesantno je da se vidi da su Albanci priznali značaj priznanja nezavisnosti koje očekuju od Srbije.

"I to je realan pristup. Često zaboravljamo koliko je albansko društvo izmučeno, mladi na Kosovu žive u nekoj vrsti vanrednog stanja. Normalnosti neće biti dok ne bude dogovora sa Srbijom" ocenio je gost N1.

Na pitanje da li Tači u pregovorima sa Beogradom ugrožava svoju poziciju, Panović kaže da "nema pomaka bez hrabrih poteza".

"Pogledajte makedonski slučaj, koji je operetski u odnosu na Kosovo, ali je zahtevao hrabrosti i iskorak dva lidera", dodao je Panović.

O tome šta bi bio hrabar potez Srbije u tom slučaju, Panović kaže da bi on bio "optimizacija realnosti, uz neku vrstu strateškog dogovora".

"U Srbiji je problem javno mnjenje, postoji mogućnost da se neko racionalno rešenje izgubi u toj podeli za i protiv Vučića" rekao je.

Mediji pišu danas i o mogućnosti da Srbija uvede doživotnu kaznu zatvora za ubistva dece. Panović kaže da je naše društvo razoreno, a da je za svaku borbu bitna klima i situacija u društvu.

"Nama je društvo razoreno, političke kategorije nisu sporne, mogu se urediti, ali kada vam je razoreno društvo, temeljno se razara javna sfera - prosveta, škola, i tu je posle jako teško povezati konce, uspostaviti kontrolu...Mi živimo jednu anomiju...i to je tako", rekao je Panović.

Na pitanje zašto državi toliko treba da uvede "Aleksin zakon", Panović kaže: "Glupo bi bilo da kažem da nema političke volje". Dodao je da su to neke bazične stvari o kojima treba da postoji konsenzus u društvu.

Kazne za tabloide male, šteta velika

Tabloid Srpski telegraf optužio je Fondaciju za prevaru, prenoseći izjavu Jelene Petrović, majke obolele Petre Petrović, jedne od devojčica iz grupe kojoj je novac namenjen.

“Šokirani smo! Ne treba nam nikakav novac. Od kraja maja smo sa ćerkom u bolnici Sent Džud u Memfisu, gde je sve besplatno. Bolnica je platila čak i avionsku kartu”, navodno je Jelena Petrović izjavila Srpskom telegrafu.

Nakon objavljivanja teksta, oglasila se ista žena, ovog puta šokirana onim što je pročitala.

O pisanju tabloida o tome da je fondacija "Podrži život" izmislila da je maloj Petri Petrović, bio potreban novac za lečenje, Panović kaže da su optužbe za mahinacije ozbiljne optužbe i da one imaju velike posledice.

"Optužbe za mahinacije su ozbiljne optužbe, to će ići na sud, koliko sam pročitao. Interesantno je da tabloidi sada često gube neke sporove na sudu, ali šteta koja se napravi u javnom prostoru je velika", kazao je Panović.

On naglašava da je za lečenje dece potrebno sistematsko rešenje. "Neka vrsta davanje šanse svakom detetu, socijalna pravda. Bilo bi dobro da država to uspostavi", dodao je.

Jasna politička poruka premijerke Vukosavljeviću

O prepirci ministra Vladana Vukosavljevića i vlasnika Pinka Željka Mitrovića u vezi sa rijalitijima, Panović kaže: "Pa rečnik Mitrovića je estetika. Njegova pisma su neka vrsta žanra, svako ko postane deo tih pisama, zna kakav je to stil. Unikatan i očekivan".

Panović kaže i da je reakcija Ane Brnabić o izjavi Vukosavljevića pokazala da on ne uživa veliko poverenje kod premijerke.

"Vukosavljević ne dolazi iz SNS-a, i politička poruka koju je dobio od svoje šefice je vrlo jasna".

"U Srbiju rijaliti programe nije ni doveo, ni uveo Željko Mitrović, nego Dragan Đilas i to ih je uveo na televiziju koja je bila nekako čini mi se i simbol kulture i neke alternativne scene, a to je B92 i nije ni to bilo dovoljno, nego je kuću Velikog Brata izgradio u Pionirskom parku, gde upravo treba da se bavimo decom i obrazovanjem", izjavila je predsednica Vlade Srbije o rijalitijima.

Modernizacija bez demokratije

O poseti predsednika Srbije Kini, Panović kaže da "možemo doći u situaciju da budemo jedna zemlja, dva sistema".

"Mi možemo da imamo solidaran ekonomski sistem, a da u političkom sistemu imamo autoritarno društvo, takvi su mnogi sistemi u svetu", kazao je Panović.

"Modernizacija i demokratija ne moraju da budu komplementarni, Vučić je to dobro prostudirao", rekao je gost N1.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Dijalog
Dijalog a ne kapitulacija
Dijalog a ne kapitulacija

Srpski mediji ovih dana se intenzivno bave ultimatumom koji će, navodno, Brisel...

Kineska preterivanja zvanične Srbije
Kineska preterivanja zvanične Srbije

Prе dvаdеsеt gоdinа Kinа је imаlа višеstrukо mаnji Brutо d...

Da sam Vučić...
Da sam Vučić...

Moguća odluka Saše Paunovića, zamenika predsednika DS i predsednika op&...

Vreme je da sindikati uđu u politiku
Vreme je da sindikati uđu u politiku

Radnici (u radnom odnosu) danas kažu da je socijalizam bio bolji; gotovo tri č...

Da li SZS postaje antievropski blok
Da li SZS postaje antievropski blok

Ako se stanje ne promeni, a neće, vrlo skoro ćemo postati društvo u koj...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

Makronov plan za Evropu
Makronov plan za Evropu

„Evropa je suviše slaba, suviše spora, suviše nedelat...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"
Tajni pregovori Vučića i Tačija: Politika "dila"

 „Mi smo ti koji smo od „zmije” napravili  „uz...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

2020. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

Izrada sajta Creative Web

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti