srpski english

Dijalog / Spinovanje proročanstva: Kako su dopisivani Tarabići

Neretko, vrhovi političkih elita pribegavali su i „kreativnom tumačenju“ proročanstava kako bi ubedili svoje podanike „da su na pravoj strani istorije“ u utvrdili ih u podršci njihovim vlastodržačkim namerama i planovima.

Spinovanje proročanstva: Kako su dopisivani Tarabići
Foto: CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Dijalog / Spinovanje proročanstva: Kako su dopisivani Tarabići

Neretko, vrhovi političkih elita pribegavali su i „kreativnom tumačenju“ proročanstava kako bi ubedili svoje podanike „da su na pravoj strani istorije“ u utvrdili ih u podršci njihovim vlastodržačkim namerama i planovima.

autor teksta
Demostat | Beograd 28. Apr 2022 | Dijalog

Političke vlasti su se, kroz celu nama poznatu istoriju, interesovali za proročanstva i tumačenje sudbinskih znamenja, pogotovo ako bi ona ukazivala na njihovu budućnost, tačnije opstanak na tronu. Sveto Pismo nas uči o tome kako je egipatski faraon zatražio od Josifa da mu rastumači san koji je ukazivao na nadolazećih sedam berićetnih i sedam sušnih godina. Nabukadonosor, vavilonski vladar, zahtevao je od proroka Danila da mu objasni san o ljudskoj statui sačinjenoj od zlata, srebra, bronze, gvožđa i gline, a koji se ticao istorijske smene budućih imperija.

Neretko, vrhovi političkih elita pribegavali su i „kreativnom tumačenju“ proročanstava kako bi ubedili svoje podanike „da su na pravoj strani istorije“ u utvrdili ih u podršci njihovim vlastodržačkim namerama i planovima. Poznat je veliki broj propagandnih tumačenja najpoznatijih proročanstava, od ostrašćenih tumačenja Jovanovog „Otkrovenja“ kome su tokom Tridesetogodišnjeg rata pribegavali i protestantski i katolički vladari (pronalazeći u protivnicima „vavilonsku bludnicu“, „sina pogibli“ itd), sve do Hitlerove propagande koja je, pod Gebesovom upravljačkom palicom a u vremenima kada je Nemaćka počela da gubi rat, u Nostradamusovim katrenima pronalazila najave velikog ratnog preokreta koji se, kao što znamo, nije desio. Političko spinovanje proročanstava jasno je uočljivo u savremenim fundamentalističkim pristupma kojima su podjednako skloni mnogi, kako u vrhu Pentagona, tako i oni sa druge strane, na komandnim položajima u redovima ISIS-a i Al Kaide.  

Ni najčuvenjije srpsko proročanstvo, ono iz Kremana, nije bilo lišeno političkog spinovanja. Ono je, tokom prethodnih gotovo sto pedeset godina, poprimilo takve razmere da je čitav jedan deo naše javnosti u ubeđenju kako je sve ono što se pripisuje famoznim Tarabićima ništa drugo nego konstanti politički spin i dopisivanje, već prema potrebama u datim istorijskim okolnostima, te da se o Tarabičima i njihovom proricanju, sem da su ova dva seljaka živela u Kremnima tokom 19. veka i nešto proricala - pouzdano ne zna praktično ništa.

Od samog početka, proricanja Tarabiće korišćena su kao sredstvo političkog obračuna između karađorđevićevaca i obrenovićevaca. Skeptični umovi smatraju da iza cele novinarske mistifikacije o kremanskim prorocima stoji Pera Todorović, nekadašnji radikal i potonji režimski novinar, osnivač „žute štampe“ u Srbiji. Sve to on je činio uz zdušnu pomoć Čedomilja Miljatovića, bivšeg naprednjačkog ministra finansija, koji je po odlasku sa vlasti živeo u inostranstvu. U seriji tekstova o kremanskim vidovnjacima objavljenih u „Malim novinama“ (kasnije i „Ogledalu“) u predvečerje i neposredno nakon propasti poslednjih Obrenovića, Pera Todorović je (uz svesrdno potvrđivanje Mijatovića) prvo opravdavao u javnosti sporne dinastičke poteze (razvod i abdikaciju Milana Obrenovića) navodnim prorečenim, „sudbinskim“ razlozima. Kada su Aleksandar i Draga stradali u vojnom prevratu, iskoristio je pisanja o po njih „crnom proročanstvu“ kako bi se dodvorio novim vladarima iz dinastije Karađorđević. 

Ipak, smatraju zastupnici ovog mišljenja, Todorović i Mijatović nisu stvorili glasine o sadržini proročanstva, već tek njihovi tumači već u skladu sa političkim prilikama; pravi tvorci priča o Kremanskom proročanstvu, po njima, bili su pobornici karađorđevićevaca u užičkom kraju, predvođeni tamošnjim protom Milanom Đurićem i njegovim sledbenikom protom Zaharijem Zaharićem. Njima je, iz političkih razloga, odgovaralo  da šire zlosutne glasine o proročanstvima koje tadašnja štampa nije smela da prenese usled straha od višegodišnje robije.

U razdoblju između Majskog prevarta i 1915. godine, o Kremanskom proročanstvu nema ni traga ni glasa. U jesen 1915, uoči okupacije Srbije, Radovan Kazimirović, poznati etnolog, je na osnovu kazivanja kuma Mitra Tarabića, prote Zaharija Zaharića, objavio seriju tekstova u „Niškom glasniku“  u kojima su pororoci, poduprti svedočenjem ostarelog prote, predviđali pobedu Srbije u tekućem ratu. Kada je Srbija bila okupirana, a vojska i vlada preko Albanije prebegla do Krfa, kasnije i Soluna, proricanja Miloša i Mitra Tarabića imala su znatan uticaj na propagandne napore srpske strane da se na Solunskom frontu motiviše vojska uverenjem da će, nakon propasti 1915. godine, Srbija ponovo vaskrsnuti i trijumfovati.Vojska na frontu se pismima, preko Crvenog krsta, raspitivala u okupiranoj Srbiji o zdravlju kremanskog prote, znajući za priče o prorokovanju da će sloboda (i njihov povratak) u otadžbinu stići one godine kada se prota upokoji. Obe stvari su se desile u jesen 1918 godine.

Kazimirović je, po završetku rata, u okviru svoje poznate studije o verovanjima u sprskom narodu, objavio celo jedno poglavlje knjige o Kremanskom proročanstvu. Kasnija izdanja njegove knjige, od kojih je poslednje bilo ono iz 1940, međutim, imala su dorade i dodatke čija su tumačenja išla u prilog vlastima Kraljevine Jugoslavije uoči drugog poluvremena svetskog sukoba.

Tokom samog rata, KPJ i partizanski pokret takođe su prigrabili kremanske proroke kako bi pridobili „srca i umove“ seljaštva u Zapadnoj Srbiji uoči i tokom kratkotrajnog postojanja Užičke republike. Partizanski komesari vešto su u narodu proturali tezu kako su kremanski proroci govorili da će narod u teškim ratnim okolnostima presecati jabuku na pola i u njoj videti znak na čiju ratnu stranu da se okrene (jabuka presečena na pola u svom središtu ima obris petokrake). Ova gotovo genijalna politička manipulacija sigurno da je jedan deo seljaka iz ovog kraja Srbije prelomila da se, umesto Mihailovićevim četnicima, okrenu Titovim partizanima.

Najviše prepravljanja Kremansko proročanstvo doživelo je u Titovoj Jugoslaviji. Pod veštom palicom UDBE /SDB, kreirana su prerađena izdanja proročanstva koja su glorifikovala Titov pokret, njega (umesto Kralja Petra I) proglašavala „čovekom na belom konju koji će ujediniti narod i povesti u pobedu“ a Jugoslaviji, samoupravljanju i politici nesvrstanosti previđali svetlu budućnost. Ova tiražna, u mnogo izdanja publikovana proročanstva predstavljaju sam vrhunac političkog udvorišta i sistematskog medijskog spina.

Ni najnovija politička istorija Srbije nije bila pošteđena upotrebe Tarabića u političke svrhe.  Tako je propaganda DOS-a tokom predizborne kampanje u pozno leto 2000. godine, uz pomoć dopisivanja Duška Kovačevića i Branislava Lečića, u narodu vešto proturila priču kako su Tarabići prorokovali kako će na vlast „doći čovek iz naroda čije će prezime biti isto kao ime mesta iz koga potiče“. Kada je Koštunica, 12. septembra 2000. godine posetio Kremna i od unuka Mitra Tarabića bio dočekan rečima: „Dobrodošli, predsedniče“ njegov trijumf nad Miloševićem bio je več gotovo izvestan.

„Kremanska straža“, moj roman-prvenac, bavi se upravo odnosom vlasti i našeg napoznatijeg proročanstva. Iako je Kremansko proročanstvo gotovo idealna tema za žanrovski roman, niko se do sada nije odvažio da ga iskoristi na ovaj način. Ideja koje sam se poduhvatio bila je sledeća: smestiti priču o najpoznatijem srpskom proročanstvu u stereotipne okvire trilera i, poštujući sva pravila žanra, ispričati, na zanimljiv i pitak način, našu priču o odnosu proročanstva i vlasti. Tako smo dobili priču o pogibiji vojnika na straži u kasarni nadomak Kremana, srpskih Delfa; istragu koju vodi vojni obaveštajac, major Filipović, prototip akcionog junaka sa naslagama ovdašnjeg mentaliteta, okružen svojim pomoćnicima koji su toliko obični i ovdašnji, poput nas samih; misteriju skrivenih svitaka prote Zaharija sa originalnim zapisima Kremanskog proročanstva o koga se otimaju obaveštajne službe uoči Petog Oktobra... Cilj mi je bio da se, kroz žarnovsku priču, postave važna pitanja odnosa vere i razuma, zdravog stava prema svemu onome što „otkriva budućnost“, a kroz koja se vidi kakvi smo mi sami a kakve naše vlasti, kakve su nam nade i strahovi, naše vrline i zastranjenja.

Autor: Aleksandar Gajić, Naucni savetnik Instituta za evropske studije i autor romana „Kremanska straža“

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Dijalog
Za ovaj režim evropski put je ćorsokak
Za ovaj režim evropski put je ćorsokak

U tom vakuumu postoji samo Vučić, koji za nepunih 50 dana imao 32 nastupa na t...

Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"
Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"

Zbornik je značajno štivo koje može olakšati razumevanje i anali...

Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela
Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela

Virtuelni i stvarni dueli, a u nekim slučajevima pomešani latentni i man...

Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora
Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora

Zašto SPS („Srbija protiv straha“) nije postigao bolji rezult...

Ratko Božović - plemeniti mislilac duha vedrine
Ratko Božović - plemeniti mislilac duha vedrine

Brojnim generacijama studenata bio, mentor, moralni uzor, svetionik. Akademsko i...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti