srpski english

Dijalog / Veselinović: Nužno da opozicija ima jedinstvenog predsedničkog kandidata

Predsednik Pokreta za preokret govori za Demostat u serijalu razgovora sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima

Veselinović: Nužno da opozicija ima jedinstvenog predsedničkog kandidata

Dijalog / Veselinović: Nužno da opozicija ima jedinstvenog predsedničkog kandidata

Predsednik Pokreta za preokret govori za Demostat u serijalu razgovora sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima

autor teksta
Demostat | Beograd 27. Jul 2021 | Dijalog

Imamo oko 40 odbora u Srbiji. Pokrivamo većinu najvećih gradova. Imamo odbore od Subotice do Dimitrovgrada.  Iako je sigurno da smo daleko od toga da pokrijemo većinu biračkih mesta, daćemo ozbiljan doprinos kvalitetu kontrole izbornog procesa, ako se stvore uslovi za slobodne i poštene izbore, jer imamo kvalitetan kadar i proverene ljude što je veoma važno - poručuje u razgovoru za Demostat Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, u serijalu intervjua sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima. 

Da li je moguća i koliko po vašem mišljenju može da bude učinkovita zajednička lista opozicije?

 Stav Pokreta za preokret je da je jedinstvena lista opozicije na parlamentarnim i beogradskim izborima najbolje rešenje. Pogotovu jedinstvena lista levice, centra, zelenih pokreta, intelektualaca i onih koji imaju proevropsku orjentaciju, ali i istinskih patriotskih organizacija. Možda bi jedna paralelna kolona mogla da obuhvati desnicu i evroskeptike. Ali je nužno da imamo jedinstvenog predsedničkog kandidata i on bi trebao da bude simbol zajedničke borbe svih za normalnu i demokratsku Srbiju, koja čuva svoje nacionalne interese. 

Da li ste za razdvajanje izbora i na kojim nivoima bi trebali da budu razdvojeni?

Zahtev Pokreta za preokret, koji je jedan od kreatora zajedničke platforme sa SSP-om, DS-om, PSG-om, NDBG i ZZS je da se razdvoje izbori. Ne samo beogradski od predsedničkih već i parlamentarni. Ali je prioritetno da beogradski izbori budu nezavisni od predsedničkih i parlamentarnih. Režim se boji beogradskih izbora i učiniće sve da ih kamuflira drugim temama i drugim izborima. 

Ukoliko bi izbori bili rapisani pre kraja godine, da li biste na njih izašli?

Ne. Ne postoje mogućnosti da se do kraja godine stvore uslovi za slobodne i poštene izbore. Ali bi izašli na proteste i pružili sve vidove otpora nelegalnom režimu. 

Zašto Savez za Srbiju nije mogao da nastavi da funkcioniše kao takav?

Moje je mišljenje da je mogao. I bio sam dosta usamljen u tom stavu. Vreme je dalo za pravo i meni i onima koji su mislili da je bojkotom SZS ispunio svoju ulogu. Meni i PZP jer do sada nismo našli bolje rešenje za okupljanje opozicije, a drugima da pojedine članice ipak nisu bile zrele da budu deo jedinstvenog fronta jer je njihova autonomija, ali bih rekao i politička prevrtljivost ugrožavala ceo Savez. A njihova nedosledbost se vidi i sada. 

Janko Veselinović/foto: Medija centar Beograd

Izjavili ste da ne sme biti podela između opozicije i nezadovoljnog naroda. Možete li dan nam pojasnite taj svoj stav?

Ovo nije vreme klasične političke borbe. Ovo je više revolucionarni period u kome treba srušiti diktatora i vratiti zemlju u ustavne okvire. Naravno, nenasilnim metodama. Tu nema mesta klasičnoj borbi za vlast koja rezultira formiranjem vlade određene političke orjentacije. Nova vlast treba da "reustavizira" zemlju, da sprovede lustraciju i da tužilaštvo, policija i sudovi pohapse i strpaju u kazamate kriminalizovanu političku kliku. Koja je razlika u interesu da se to desi mene kao člana pokreta ili nekoga koji se ne bavi aktivno politikom?  Nikakva. Nakon ovog perioda treba da se organizuju novi slobodni izbori na kojima bi se građani opredeljivali za svoju političku opciju, kao svuda u demokratskom svetu. Mi nismo deo tog sveta. To ne kažem samo ja. To kažu sve relevantne svetske organizacije koje se bave pitanjem demokratije. 

Kakav je vaš stav o rešavanju kosovskog problema?

Poštovanje Ustava Srbije. I dok se on ne promeni niko ne sme da ugrožava ustavne norme koje kažu da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Iskreno mislim da taj deo Ustava nikada neće biti promenjen. Pregovori sa Prištinom treba da se vode o pitanjima koja nas mogu zbližiti i povesti u EU. Ali bez ultimatuma. Privremena vlast u Prištini je, što nije nevažno, pokazala da nije u stanju da štiti Srbe i druge manjine i njihovu imovinu i imovinu SPC. Time je pokazala i da su njihove pretenzije da budu država nerealne. 

Da li bi evrointegracije bile ubrzane kada bi Srbija postala članica NATO-a? Da li biste podržali učlanjenje Srbije u Alijansu?

Možda sam usamljen, ali mislim da o tome treba da razgovaramo. Ne mislim da bi sutra trebali da donesemo neku odluku u tom pogledu, ali to ne sme biti zabranjena tema. Iako je stav Pokreta za preokret vojna neutralnost, kod nas nema zabranjenih tema i moguće je da tu temu jednog dana ponovo stavimo na sto.

Da bi kontrola izbora bila efikasna, stranci ili pokretu neophodno je oko 8.300 kontrolora na nivou cele Srbije. Sa zamenicima, taj broj se udvostručuje. Može li vaša organizacija da obezbedi makar minimum od tog broja?

Imamo oko 40 odbora u Srbiji. Pokrivamo većinu najvećih gradova. Imamo odbore od Subotice do Dimitrovgrada.  Iako je sigurno da smo daleko od toga da pokrijemo većinu biračkih mesta, daćemo ozbiljan doprinos kvalitetu kontrole izbornog procesa, ako se stvore uslovi za slobodne i poštene izbore, jer imamo kvalitetan kadar i proverene ljude što je veoma važno. 

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

Dijalog
Za ovaj režim evropski put je ćorsokak
Za ovaj režim evropski put je ćorsokak

U tom vakuumu postoji samo Vučić, koji za nepunih 50 dana imao 32 nastupa na t...

Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"
Objavljen zbornik "Od partijskog monizma do partijskog pluralizma i natrag. Srbija 1990 - 2020"

Zbornik je značajno štivo koje može olakšati razumevanje i anali...

Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela
Ishod nedavnih virtuelnih i stvarnih izbornih duela

Virtuelni i stvarni dueli, a u nekim slučajevima pomešani latentni i man...

Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora
Izborna pitanja i nekoliko postizbornih odgovora

Zašto SPS („Srbija protiv straha“) nije postigao bolji rezult...

Ratko Božović - plemeniti mislilac duha vedrine
Ratko Božović - plemeniti mislilac duha vedrine

Brojnim generacijama studenata bio, mentor, moralni uzor, svetionik. Akademsko i...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti