srpski english

U fokusu / Kolomina: Vidimo ruske destabilišuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Pozivamo Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi upravo suprotno. Vidimo hakerske aktivnosti, dezinformacije, pretnje, kao i druge destabilišuće aktivnosti.

Kolomina: Vidimo ruske destabilišuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu
Havijer Kolomina

U fokusu / Kolomina: Vidimo ruske destabilišuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Pozivamo Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi upravo suprotno. Vidimo hakerske aktivnosti, dezinformacije, pretnje, kao i druge destabilišuće aktivnosti.

autor teksta
Demostat | Beograd 14. Feb 2023 | U fokusu

Podrška NATO-u u Srbiji je u poslednjih 20 godina pala sa više od 20 odsto na 4-5 odsto, retorika protiv alijanse je povećana 800 odsto od početka ruske invazije na Ukrajinu. Sa druge strane, Srbija i NATO imaju formalnu saradnju o kojoj se u javnosti retko govori, ali se uvek ocenjuje pozitivnim ocenama. O odnosima Srbije i NATO u kontekstu rata u Ukrajini, ulozi NATO misije KFOR na Kosovu, ali i bezbednosnoj situaciji u regionu razgovarali smo sa Havijerom Kolominom, zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku, koji je u ponedeljak boravio u zvaničnoj poseti Beogradu.

European Western Balakns: Kako procenjujete bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu u promenjenim geopolitičkim okolnostima izazvanim ruskom invazijom Ukrajine?

Havijer Kolomina: Pre svega, želim da kažem da je neopravdana i brutalna agresija Rusije na Ukrajinu uništila mir i potpuno promenila naše bezbednosno okruženje. Ona je dovela do ogromnih promena u bezbednosnoj slici Evrope. Brutalna i nezakonita invazija Rusije, učestala kršenja međunarodnog humanitarnog prava i užasni napadi i okrutnosti doveli su do neslućene patnje i uništenja.

Imajući to u vidu, NATO ima dvostruki pristup. Pružamo podršku Ukrajini bez uključivanja u konflikt, čime sprečavamo dalju eskalaciju rata izvan granica zemlje. Članice NATO-a su do sad zajedno pružile oko 120 milijardi dolara u vidu vojne, humanitarne i finansijske pomoći. Istovremeno smo unapredili naše kolektivno odvraćanje i odbranu, čime smo jasno stavili do znanja da je naših 30 članica u potpunosti posvećeno zaštiti i odbrani svakog pedlja teritorije NATO-a.

Pored toga, region Zapadnog Balkana je daleko napredovao od sukoba 90-ih godina, ali u poslednje vreme svedoci smo obnavljanja tenzija, između ostalog na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, uz agresivniju retoriku, obustavljanje reformi i delovanje stranih aktera sa ciljem podrivanja napretka. Viđamo i sajber napade, dezinformacije, prisilu, kao i druge destabilišuće aktivnosti, poput mešanja u domaće procese. Negativne posledice ruske invazije na Ukrajinu osećaju se u mnogim regionima, među kojima je i Zapadni Balkan, a neki naši partneri su izloženi većem riziku od štetnog pritiska i prinude.

NATO već dugo pruža podršku miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Našim novim Strateškim konceptom odobrenim na samitu NATO-a u Madridu prošlog juna ponovo je potvrđen strateški značaj ovog regiona za naš savez. U prilog tome govore naša mirovna misija KFOR na Kosovu i aktivnosti naših kancelarija u Sarajevu i Beogradu.

Naša saradnja sa Evropskom unijom i drugim slično orijentisanim partnerima je i dalje od presudnog značaja. Nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i pružanju podrške reformama u regionu, zato što su bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi.

EWB: Kakva je saradnja Srbije i NATO-a od početka rata u Ukrajini? Da li je neutralni stav Srbije uticao na odnose Srbije i NATO-a?

HK:Još od 2006. imamo dugoročno partnerstvo sa Srbijom. To partnerstvo nastavlja da se razvija uz potpuno poštovanje proklamovane politike vojne neutralnosti Srbije, uz dobar stepen političkog dijaloga i praktične saradnje, i odnosi NATO-a sa Beogradom će nastaviti da se razvijaju u tim okvirima.

U isto vreme, mi smo dosledni i jasni kada su u pitanju Rusija i stabilnost širom regiona Zapadnog Balkana. Pozivamo Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi upravo suprotno. Vidimo hakerske aktivnosti, dezinformacije, pretnje, kao i druge destabilišuće aktivnosti. U potpunosti poštujemo suvereno pravo svake zemlje da bira sopstvene političke i bezbednosne aranžmane. Pozivamo Rusiju da radi isto.

EWB: Saradnja Srbije i NATO-a je postala praktično nevidljiva za javnost u 2022. zbog fokusa na rat u Ukrajini. Da li je percepcija odnosa Srbije i NATO-a u javnosti nešto o čemu ćete pričati sa predstavnicima Srbije?

HK: Cenim otvorene i iskrene razgovore koje uvek imam sa srpskim sagovornicima, u kojima razmatramo sve aspekte našeg partnerstva, među kojima su i pitanja na kojima treba raditi, kao što je percepcija odnosa Srbije i NATO-a u javnosti. U tom pogledu, važno je naglasiti da se naše partnerstvo, a naročito njegova praktična dimenzija, razvilo tokom godina, u skladu sa suverenom odlukom Srbije. Trenutno se naše partnerstvo realizuje u više domena, krojeno prema potrebama Srbije.

Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara. Pomažemo Srbiji na reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija. NATO obučava srpske vojnike za učešće u mirovnim misijama, i ulažemo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije.

Pored toga, sa Srbijom imamo dugoročnu naučnu saradnju kroz naš program Nauka za mir i bezbednost. Ona uključuje oblasti poput energetske i ekološke bezbednosti, borbe protiv terorizma i sajber odbrane. Srbija i NATO su radili zajedno i na obuci iračkih vojnih lekara.

Koristi naše saradnje su mnogobrojne. Uvek smo otvoreni za komunikaciju sa građanima Srbije kako bismo razgovarali o našem značajnom partnerstvu, kao i perspektivi za njegov dalji razvoj. Komunikacija sa javnošću predstavlja vrlo važan deo odnosa NATO-a i Srbije. U tom pogledu, naša Vojna kancelarija za vezu u Beogradu, čiji je šef italijanski brigadni general Đampjero Romano, igra ključnu ulogu.

EWB: Kako vidite trenutnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, imajući u vidu bezbednosni vakuum do kog je doveo izlazak Srba iz institucija na Kosovu? Da li KFOR ima kapacitet da garantuje bezbednost na severu Kosova?

HK: Misija NATO-a KFOR je najopipljiviji dokaz dugoročne posvećenosti NATO-a trajnoj bezbednosti na Kosovu, kao i na celom Zapadnom Balkanu. Naša misija KFOR je u potpunosti sposobna da nastavi da izvršava svoj mandat UN, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, a to je da garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. KFOR doprinosi bezbednosti na Kosovu sa preko 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su kako članice, tako i partneri NATO-a.

Snage KFOR-a su u potpunosti spremne da intervenišu ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja. Od oktobra, KFOR je povećao svoje prisustvo na severu Kosova, između ostalog u vidu dodatnih snaga i patrola. Dakle, naša posvećenost KFOR-u i njegovom mandatu je čvrsta. Komandant KFOR-a je u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i međunarodne zajednice.

Sada je važno da sve strane pokažu političku volju i jaku posvećenost u cilju pronalaženja održivog političkog rešenja kroz dijalog. Ovo je od ključnog značaja za trajnu bezbednost na Kosovu, kao i za stabilnost širom regiona. NATO u potpunosti podržava napore u okviru dijaloga pod okriljem EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Preneo sam istu poruku svim mojim sagovornicima u Beogradu.

EWB: Poslednjih godina često se spekuliše da će doći do smanjenja brojnog stanja KFOR-a. Da li se vode razgovori o promeni broja njegovih pripadnika?

HK: Mi smo čvrsto posvećeni KFOR-u. Sve promene našeg stava zasnivaće se na uslovima na terenu, a ne na unapred određenim rokovima, a sve prema jednoglasnim odlukama Severnoatlantskog saveta, organa NATO-a za donošenje odluka.

EWB: Nakon prošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, u deklaraciji sa tog samita se izričito spominje bezbednosna situacija u Bosni i Hercegovini. Šta vidite kao glavne bezbednosne izazove u toj zemlji?

HK: Bosna i Hercegovina je jedan od naših dugoročnih partnera, koji se još 2006. učlanio u program Partnerstvo za mir. Naša posvećenost ovom partnerstvu je čvrsta, što je potvrđeno i tokom navedenog samita u Madridu prošlog juna, kao i na sastancima ministara odbrane članica NATO-a u oktobru i ministara spoljnih poslova u novembru. Ovo pitanje je ponovo potvrđeno ove nedelje na sastanku ministara odbrane članica NATO-a u Briselu.

Čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje, i posvećeni smo njenim evroatlantskim težnjama, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Prošlogodišnje usvajanje Programa reformi od strane Veća ministara predstavlja vrlo važan korak u jačanju odnosa Bosne i Hercegovine sa NATO-om i unapređenju našeg partnerstva.

Povećavamo nivo političke i praktične podrške Bosni i Hercegovini, u skladu sa odlukom koju su na samitu u Madridu doneli šefovi država i vlada članica NATO-a. Jedan od vidova ove podrške je pružanje pomoći BiH na modernizaciji struktura odbrane i bezbednosti. Takođe bismo mogli da unapredimo našu saradnju u borbi protiv krijumčarenja oružja, borbi protiv terorizma, upravljanju krizama i sajber bezbednosti. Nameravamo da našem Štabu u Sarajevu pružimo dodatno osoblje i resurse, u cilju pružanja podrške posetama ekspertskih timova zemlji i borbi protiv dezinformacija.

EWB: Možemo li očekivati približavanje članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u u skoroj budućnosti?

HK: Brzina i opseg partnerske saradnje NATO-a i Bosne i Hercegovine se na kraju dana i dalje zasniva na suverenim odlukama državnih organa Bosne i Hercegovine

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Bodrožić: Medijska scena se neće promeniti na bolje do izbora 2. juna
Bodrožić: Medijska scena se neće promeniti na bolje do izbora 2. juna

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić, smatra da ...

Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Partija evropskih socijalista (PES) pokrenula je kampanju za junske izbore za Ev...

Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Glavna uzdanica EPP u izbornoj trci je Ursula fon der Lajen, aktuelna predsednic...

Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države
Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države

Mijatović ističe da “ozbiljni poremećaji, kao što su obmane u ve...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti