srpski english

U fokusu / Misteriozne smrti ruskih oligarha i Putinovih protivnika

Još jedna misteriozna smrt bogatog ruskog biznismena dodatno je privukla pažnju na sve veći broj sumnjivih smrti među oligarsima i kritičarima predsednika Vladimira Putina, a postavlja se pitanje da li su one postale previše uobičajene da bi bile potpuno slučajne, piše Euronews. 

Misteriozne smrti ruskih oligarha i Putinovih protivnika
Foto: Dmitry Azovtsev/Wikipedia

U fokusu / Misteriozne smrti ruskih oligarha i Putinovih protivnika

Još jedna misteriozna smrt bogatog ruskog biznismena dodatno je privukla pažnju na sve veći broj sumnjivih smrti među oligarsima i kritičarima predsednika Vladimira Putina, a postavlja se pitanje da li su one postale previše uobičajene da bi bile potpuno slučajne, piše Euronews. 

autor teksta
Ivana Petronijević Terzić | Demostat | Beograd 23. Sep 2022 | U fokusu

Ivan Pečorin, izvršni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika  pronađen je mrtav u Vladivostoku nakon što je dva dana ranije navodno pao sa svoje luksuzne jahte i udavio se u blizini Ruskog ostrva u Japanskom moru, navela je lokalna administracija. 

Ivan Pečorin/Foto: Twitter

„Za tragičnu smrt našeg kolege Ivana Pečorina, generalnog direktora za avio-industriju Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, saznalo se 12. septembra“, navodi se u saopštenju kompanije. Dodaje se da je Pečorin imao zadatak da modernizuje rusku avio-industriju i da je radio direktno pod Putinom.

Ranije ove godine, 43-godišnji generalni direktor kompanije Igor Nosov preminuo je od moždanog udara. 

U međuvremenu, još jedan stručnjak za vazduhoplovstvo preminuo je pod čudnim okolnostima - bivši rektor Moskovskog instituta za vazduhoplovstvo Anatolij Geraščenko proglašen je mrtvim nakon što je pao niz stepenice, naveo je Institut u saopštenju. Gerašenko je do 2015. godine vodio institut koji blisko sarađuje sa ruskim Ministarstvom odbrane i koji je pomagao i razvoj borbenih aviona MiG, ali se veruje da je od tada imao savetodavnu ulogu.

Ruska vazduhoplovna industrija je dugo bila osumnjičena da ima direktne veze sa špijunažom. Kako Euronews podseća, 2018. godine bivši zamenik direktora ruskog nacionalnog avio-prevoznika Aeroflot, Nikolaj Gluškov, koji je tvrdio da su jedna četvrtina zaposlenih u kompaniji bili službenici jednog od ogranaka obaveštajnih službi u zemlji, pronađen je obešen u svojoj kući u Londonu. 

Gluškov je bio istaknuti kritičar Kremlja i blizak prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, koji je takođe pronađen sa kanapom oko vrata 2013. godine. Gluškova smrt se dogodila odmah nakon trovanja novičokom bivšeg špijuna i dvostrukog agenta ruske vojne obaveštajne službe GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju, što je navelo istražitelje da je označi kao sumnjivu. Rezultati istrage, završene u aprilu 2021. godine, pokazali su da je Gluškov ubijen, a da je njegova smrt vešanjem izgledala kao samoubistvo.

Ispao kroz prozor dok je pušio

Vest o Pečorinovoj smrti stigla je manje od dve nedelje nakon što je predsednik Upravnog odbora najveće ruske privatne naftne kompanije Lukoil, Ravil Maganov, umro posle, kako su ruske novinske agencije navele, slučajnog pada sa prozora bolnice.

Ravil Maganov/Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons 

Prvobitno, njegova kompanija Lukoil je u saopštenju navela da je Maganov „preminuo nakon teške bolesti“ 1. septembra, ali nije dato više detalja. U ruskim novinskim izveštajima kasnije se navodi da je njegovo telo pronađeno na teritoriji moskovske Centralne kliničke bolnice, gde se često leči ruska politička i poslovna elita. Čini se da je Maganov pao sa prozora na šestom spratu, navodi se u izveštajima. Pojedini izvori tvrde da je pao dok je pušio, navodeći da je kutija cigareta pronađena pored prozora, dok neki mediji navode da policija istražuje mogućnost samoubistva. Lukoil je bio jedna od nekoliko ruskih kompanija koje su javno pozvale na prekid ruske invazije na Ukrajinu. 

Inače, Maganov nije prvi zvaničnik Lukoila koji je poginuo pod sumnjivim okolnostima otkako je krajem februara počela agresija Kremlja na susednu državu. I bivši izvršni direktor u Lukoilu Aleksandar Subotin pronađen je mrtav u podrumu jedne rezidencije u predgrađu Moskve u maju. kako su mediji preneli, on je pronađen u kući jednog šamana 10. maja u Mitiščiju u Rusiji. Pokrenuta je istraga iako je Subotin, navodno, doživeo srčani udar.

Oligarsi koji se protive ratu umiru pod čudnim okolnostima

Najmanje još osam ruskih oligarha umrlo je pod čudnim okolnostima od početka sukoba u Ukrajini. Svima su bile zajedničke bliske veze sa Kremljom, ogromno bogatstvo, povezanost sa ruskim gasom i antiratni stav prema Ukrajini, piše Euronews. 

To je izazvalo sumnju međunarodnih istražitelja, koji počinju da veruju da su ove smrti, u stvari, bile nameštena samoubistva ili atentati na pojedince zbog njihovog stava o agresiji Kremlja na Ukrajinu ili veze sa korupcijom u ruskoj gasnoj kompaniji Gasprom.

Samo mesec dana pre izbijanja sukoba u Ukrajini, jedan od izvršnih direktora kompanije Gasprom pronađen je mrtav u svojoj vikendici u blizini Sankt Peterburga. Leonid Šulman (60) pronađen je sa ubodnim ranama u kupatilu, javili su lokalni mediji. Policija je saopštila da je pored njegovog tela navodno pronađena i poruka u kojoj se žalio na nepodnošljive bolove nakon povrede noge i naveo da neće da bude teret. Ta verzija je dovedena u pitanje nakon što je istraživački centar Varšavskog instituta saopštio da je Šulman, koji je bio šef transportne službe u Gasprom Investu, umešan u mogući slučaj korupcije u ruskom gasnom gigantu.

Jutro nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, Aleksandar Tjuljakov, 65, viši rukovodilac Gaspromsovog korporativnog obezbeđenja, umro je u svojoj kući u istom selu kao i Šulman. Prema pisanju ruskog lista Novaja gazeta, on se obesio u garaži. Iste novine su citirale neimenovani izvor iz policije koji je rekao da je Gaspromova bezbednosna jedinica stigla na mesto samoubistva u isto vreme kada i policija i da takođe istražuje smrt.

Jedna od dve smrti koje su se dogodile u inostranstvu je smrt Mihaila Votforda, koji je živeo sa porodicom u Velikoj Britaniji. Dana 28. februara, 66-godišnji naftni i gasni magnat rođen u Ukrajini, koji je takođe izgradio imperiju u Londonu, pronađen je mrtav u svojoj kući. Uzrok Votfordove smrti utvrđen je kao smrt vešanjem, ali njegova žena i deca, koji su u to vreme bili kod kuće, ostali su nepovređeni. Britanske vlasti tretirale su Votfordovu smrt kao neobjašnjivu, ali ne i sumnjivu.

Ubistva-samoubistva među Putinu naklonjenim oligarsima?

U martu su tela ruskog milijardera Vasilija Melnikova i njegove porodice pronađena u njegovom luksuznom stanu u Nižnjem Novgorodu, gradu na zapadu Rusije. Melnikov se obogatio radeći za jednu od medicinskih kompanija pogođenih zapadnim sankcijama. Prema pisanju ruskog lista Komersant, Melnikov je, zajedno sa svojom 41-godišnjom suprugom i dvoje male dece, starosti 10 i 4 godine, izboden nožem, a oružje je navodno pronađeno na mestu zločina. List je preneo da je oligarh ubio svoju porodicu pre samoubistva, iako se komšije i drugi rođaci nisu saglasili sa zvaničnom verzijom. Drugi mediji su tvrdili da je Melnikova kompanija, koja uvozi medicinsku opremu u Rusiju, bila na ivici bankrota zbog zapadnih sankcija uvedenih zbor rata u Ukrajini.

Još jedan slučaj dogodio se u Španiji, u mestu Ljoret de Mar, gde je ruski oligarh Sergej Protosenja (55) pronađen mrtav, sa još dva člana porodice 19. aprila. Milioner i bivši šef gasnog giganta Novateka, sa ličnom imovinom od 400 miliona evra, pronađen je obešen, dok su njegova supruga i ćerka nasmrt izbodene u porodičnoj vili. Ono što je policija prvobitno okarakterisala kao dvostruko ubistvo, a zatim Protosenjino samoubistvo, kasnije je njegov sin kategorički negirao. Katalonska policija i dalje aktivno istražuje slučaj.

Sergej Protosenja/Foto: Facebook

Samo dan pre smrti Protosenja i njegove porodice, telo ruskog oligarha Vladislava Avajeva, zajedno sa telima njegove supruge i 13-godišnje ćerke, pronađeno je u njihovom stanu u Moskvi. Njegova ćerka Anastasija (26) je otkrila mesto zločina. Ruska državna novinska agencija TASS citirala je izvor blizak državnim organima koji je rekao da preliminarni dokazi ukazuju na to da je Avajev, bivši Putinov savetnik i bivši potpredsednik Gasprombanke, ubio svoju ženu i ćerku, a zatim izvršio samoubistvo. U ruci oligarha pronađen je pištolj, a stan je zaključan iznutra. Gasprombank je treća po veličini ruska banka i povezana je sa Gaspromom, najvećom svetskom javnom kompanijom za prirodni gas.

Međutim, Avajev nije bio poslednji top menadžer Gasproma koji je umro pod čudnim okolnostima.

Andrej Krukovski, 37-godišnji direktor skijališta u Sočiju u vlasništvu gasnog giganta, poginuo je 2. maja nakon što je navodno pao sa litice dok je pešačio. „Generalni direktor odmarališta Krasnaja Poljana Andrej Aleksejevič Krukovski je tragično preminuo. Voleo je planine i tamo nalazio mir“, prenela je agencija TASS. Krasna poljana je jedno od najpopularnijih skijališta u Rusiji i bila je deo Olimpijskog kompleksa tokom Zimskih igara u Sočiju 2014.

A 4. jula, multimilioner biznismen Jurij Voronov pronađen je u bazenu u svojoj kući u bogatom naselju u Sankt Peterburgu, sa ranom od metka u glavi. Policija je na licu mesta pronašla pištolj, dok su na dnu bazena pronađene čaure, prenose lokalni mediji. Šezdesetjednogodišnji Voronov, čija je smrt okarakterisana kao samoubistvo, bio je generalni direktor transportne i logističke kompanije Astra-Šiping, podizvođača Gasproma sa unosnim ugovorima na poslovima na Arktiku.

Maganov nije jedini koji je ispao kroz prozor

U oktobru 2021. ruski diplomata pronađen je mrtav nakon što je pao sa prozora ruske ambasade u Berlinu, objavio je Der Spiegel. Neidentifikovani muškarac je bio drugi sekretar u ambasadi, ali su nemački obaveštajni izvori rekli listu da sumnjaju da je bio tajni oficir ruskog FSB-a.

U decembru iste godine, osnivač nacionalističkog bloga Sputnjik i Pogrom Jegor Prosvirnin poginuo je nakon što je ispao kroz prozor moskovske stambene zgrade. Njegovo nago telo pronađeno je pored noža i kanistera sa gasom nakon što su se iz njegovog stana čuli povici i vika, prenose lokalni mediji. Prosvirnin, desničarski aktivista, prvobitno je podržavao rusku aneksiju Krima 2014. godine, ali je kasnije postao glasni kritičar Putina, predviđajući građanski rat u Rusiji i kolaps Ruske Federacije.

A 14. avgusta, Dan Rapoport, letonsko-američki investicioni bankar i otvoreni Putinov kritičar koji je napustio Ukrajinu nakon što je počela ruska invazija, pronađen je mrtav ispred luksuzne stambene zgrade u Vašingtonu. Policija nije tretirala Rapoportovu smrt kao sumnjivu, izvestio je vašingtonski Politiko, ali je slučaj i dalje pod istragom. Rapoport se obogatio dok je bio u Moskvi pre nego što je pao u nemilost Kremlja, uglavnom zbog podrške opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, navodi se u izveštajima. Rapoportov tadašnji poslovni partner, Sergej Tkačenko, takođe je preminuo 2017. godine, nakon što je ispao kroz prozor svog stana u Moskvi.  

Tokom pandemije COVID-19, najmanje četiri zdravstvena radnika ispala su kroz prozore u Rusiji, a samo je jedan preživeo uprkos teškim povredama. U decembru 2020. godine, vrhunski naučnik koji je razvijao novu vakcinu protiv COVID-19, Aleksandar Kaganski, pronađen je mrtav nakon što je ispao kroz prozor nebodera u Sankt Peterburgu. Ruski mediji su prvobitno javili da se, prema izveštajima policije, Kaganski izbo nožem, a zatim skočio u smrt. Kasnije su mediji javili da je policija privela muškarca osumnjičenog za ubistvo biologa.

Komentari

Poštovani pre kontaktiranja najljubaznije vas molimo da se upoznate sa našom politikom o privatnosti.

U fokusu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Partija evropskih socijalista (PES) pokrenula je kampanju za junske izbore za Ev...

Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu
Demostat predstavlja poslaničke grupe u Evropskom parlamentu

Glavna uzdanica EPP u izbornoj trci je Ursula fon der Lajen, aktuelna predsednic...

Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države
Boris Mijatović: Većina medija pod kontrolom države

Mijatović ističe da “ozbiljni poremećaji, kao što su obmane u ve...

Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega
Subotić (FakeNews Tragač): Mediji u Srbiji ne prezaju ni od čega

Zamenik glavnog urednika FakeNews Portala Ivan Subotić je u emisiji Pola sata D...

demostav
NAJČITANIJE
Ko koliko zarađuje u Evropi
Ko koliko zarađuje u Evropi

Plate  zaposlenih u  Srbiji među najnižima u regionu i Evropi Prose...

NATO od Srbije udaljen tri godine
NATO od Srbije udaljen tri godine

  U svakom društvu, postoje teme koje se radije preskaču. Određen...

Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane
Albanija: Izbori na najvećoj evropskoj plantaži marihuane

Na ulice Tirane je 13. maja izašlo više desetina hiljada ljudi koj...

Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat
Predsednik Demokrata Crne Gore ekskluzivno za Demostat

  U junskom istraživanju crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska pr...

Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja
Izgradnja autoputa Pakovraće - Požega do kraja godine pod znakom pitanja

* Pomeranje zadatih rokova za završetak deonice Preljina - Požega je u...

2024. Sva prava zadržana.
Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta.

UŽIVO
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.
Više informacija možete naći na našoj stranici Politika privatnosti